Cultuur Televisiemaker Kat Kerkhofs: ‘Mochten Trump of Poetin als baby veilig gehecht zijn, zouden we nu in een andere wereld leven’
Geschiedenis Van WO II tot Donald Trump: Amerikaanse achterdocht tegenover Europa heeft diepe historische wortels
Opinie | Jürgen Mettepenningen 'Paus Franciscus was geen heerser over zielen, maar een bewaarder van menselijkheid'
Cultuur Cultuur Acteur Bert De Kock: ‘Ik heb nog nooit een zelfhulpboek gelezen. Tenzij je de strips van Jommeke meetelt’ Bert De Kock is acteur, radiopresentator op Qmusic en content creator. Hij is te zien in Celebrity MasterChef Vlaanderen op Play4.
Cultuur Cultuur De twijfels van kunstenaar Koen Broucke: ‘Het gaat er niet om hoeveel fans je hebt’ ‘Eind jaren tachtig, toen ik nog een beginnend kunstenaar was, dacht ik dat je heel snel een grote internationale carrière moest maken', vertelt kunstenaar Koen Broucke. 'Het was de tijd van het onbeperkte reizen. Je kon jezelf, zo dachten we toch, alleen maar leren kennen door de wereld rond te trekken. Daarover ben ik volledig van mening veranderd.'
Cultuur Cultuur Presentatrice Evi Hanssen: ‘Dat ik drie keer op tv kom met dezelfde blouse, kan me niks schelen’ Evi Hanssen is tv- en radiopresentatrice, actrice en auteur. Zopas verscheen haar roman Land van dochters.
Cultuur Cultuur In memoriam: Val Kilmer, voor altijd Batman In Los Angeles overleed Val Kilmer op zijn 65e aan een longontsteking. Een eeuwige Oscar-belofte ondanks memorabele rollen in Top Gun en Tombstone of als Batman. ‘Chronisch excentriek’, noemde een vriend hem. De vleesgeworden ijdeltuiterij, dacht Hollywood. Val, middelste van drie zonen, komt uit de heuvels boven LA. Zijn ma werkt een tijd in de …
Cultuur Cultuur De twijfels van Noonzy: ‘Door een uniform kan je weer focussen op de essentie van school’ ‘Op school moest ik een uniform dragen’, vertelt Noonzy-zanger Arnaud Stockbroekx. ‘Toen vond ik dat een verschrikkelijk oubollig concept, omdat iedereen er hetzelfde uitzag. Ik zat dan nog op Vita et Pax in Antwerpen, een school waar een heel streng uniform verplicht is. We moesten allemaal een rode das dragen, alsof we meespeelden in Harry …
Cultuur Cultuur Socioloog Rudi Laermans: ‘De MR speelt het inzake cultuurbeleid veel harder dan de N-VA’ Maakt de regering-De Wever zich echt op om het kunstenaarsstatuut af te schaffen? Dat statuut is nochtans essentieel voor het uitoefenen van het beroep van kunstenaar, zegt socioloog Rudi Laermans.
Cultuur Cultuur Televisiemaker Sven de Leijer: ‘Het Journaal maakt me de laatste jaren bijna elke dag bang’ Sven de Leijer is televisiemaker. Hij tourt ook met de zaalshow ‘Liefde voor publiek’.
Cultuur Cultuur Belpopicoon Walter Verdin brengt nieuwe plaat uit: ‘Rockshows zien er tegenwoordig allemaal hetzelfde uit. Het lijken wel musicals’ Je kunt veel over de paters zeggen, maar soms hebben ze smaak. Het oude Scheutklooster ligt op de mooiste heuvel van Kessel-Lo, met uitzicht op Leuven en de rest van de wereld. Ooit kwamen missionarissen van Scheut er tot rust. Nu huurt een missionaris van de belpop en de videokunst hier een cel om in …
Cultuur Cultuur De twijfels van kunstenares Marieke Janssen: ‘Computers lijken vooral meer werk te creëren’ ‘Ik heb lange tijd in het onderwijs en de culturele sector gewerkt’, zegt Marieke Janssen. ‘Overal op kantoor was ik de vrouw die het meest enthousiast was over de nieuwe technologieën. Voortdurend was ik op zoek naar apps en tips en tricks die saaie klusjes voor mijn collega's en mij konden overnemen of vereenvoudigen. SMART-technologie …
Boeken Boeken Boon-literatuurprijs voor fictie en non-fictie naar 'Oroppa' van Safae el Khannoussi De Nederlandse schrijfster Safae el Khannoussi heeft met 'Oroppa' dit jaar de Boon-literatuurprijs voor fictie en non-fictie in de wacht gesleept. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een uitreikingsceremonie in de Schouwburg in Leuven. Bij de kinder- en jeugdliteratuur ging de prijs naar 'Wat ons nog rest' van Aline Sax. De winnende auteurs krijgen per categorie 50.000 euro aan prijzengeld.
Cultuur Cultuur De twijfels van dichteres Billie Vos: ‘Hoe ouder ik word, hoe moeilijker ik het krijg met smalltalk’ ‘Ik vond smalltalk vroeger heel handig’, zegt Billie Vos. ‘Het was een manier om een ongemakkelijk gesprek te omzeilen, een reddingsboei. Ik snap ook waarom het is ontstaan en waarom het ons allemaal aangeleerd wordt als kind. Er gebeurt zoveel in een mensenleven. We hebben allemaal zulke chaotische levens, iedereen maakt zo veel mee… Je …
Cultuur Cultuur Waarom de bejubelde Neflix-serie ‘Adolescence’ zo verontrustend is: ‘Het idee dat je als ouder jongerencultuur kunt begrijpen is een illusie’ Een slimme, doorgaans aardige 13-jarige jongen die na online vernederingen een leeftijdsgenote vermoordt? De nieuwe, alom bejubelde Neflix-serie ‘Adolescence’ maakt niet alleen aannemelijk dat het kan. De serie zadelt je ook op met het buitengewoon onbehaaglijke gevoel dat het je eigen kind had kunnen zijn.
Cultuur Cultuur Terug naar de villa waar de wereld veranderd werd: 'Wij zagen Sfinks niet als een experiment, het hoorde bij die tijd' ‘Onze eigen Abbey Road’ noemden belpopkenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit de Heuvelstraat in Boechout ooit. In Londen staat wel niet zo’n wulpse neoclassicistische villa. Vijftig jaar geleden, op 18 april 1975, openden daar de deuren van Sfinks: al gauw werd het het vossenhol van een generatie. In zowat elk interview benadrukt Bart Peeters dat …
Cultuur Cultuur Docu ‘No Other Land’: in het Palestijnse dorp Masafer Yatta veranderde weinig na de Oscar-winst No Other Land won de Oscar voor beste documentaire. Maar de plotse roem kan de ondergang van de filmlocatie, Masafer Yatta op de Westelijke Jordaanoever, niet voorkomen.
Cultuur Cultuur De twijfels van oud tv-maker en muzikant Tim Van Aelst: ‘Kritiek kan ontzettend nuttig zijn’ ‘Toen ik als jonge snaak de tv-wereld binnenwandelde, merkte ik dat tijdens brainstormsessies heel vaak de programma’s van concurrenten besproken worden. "Heb je dat programma gisteren gezien?" Waarna het bijna altijd neergesabeld werd. Ik deed daar ook aan mee. De anderen waren altijd "minder". En wij uiteraard briljant.’ ‘Tot ik dat heel vermoeiend begon te …
Cultuur Cultuur Flo Fox (79), de fotografe die haar blindheid als een voordeel zag In een assistentiewoning voor blinden, hartje Manhattan, overleed Flo Fox. De flamboyante fotografe legde ondanks haar ongeneeslijke beperkingen een halve eeuw New York onnavolgbaar in beeld vast. Florence is – blind aan één oog – geboren in Miami. Het gezin met vier kinderen belandt daar omdat pa Fox er een honingfabriekje gaat opzetten. Maar hij …
Cultuur Cultuur ‘Keep the music going’: afscheid van New York Dolls-zanger David Johansen In New York overleed op 75-jarige leeftijd rock ‘n rollbeest David Johansen. De zanger van de invloedrijke punkgroep New York Dolls stierf thuis, na een lang gevecht tegen kanker.
Cultuur Cultuur Theatermaakster Lara Staal zet ex-gedetineerden op het podium: ‘Ook cipiers ervaren detentieschade’ De Nederlandse theatermaakster Lara Staal laat in haar nieuwe voorstelling De gevangenis vier ex-gedetineerden aan het woord. Het stuk is een scherpe aanklacht geworden tegen de wantoestanden in Belgische cellen. ‘De gevangenis houdt ons een spiegel voor. Ze toont ons waar we als maatschappij steken laten vallen.’
Cultuur Cultuur Antwerps stadsdichter Esohe Weyden: ‘Vroeger was ik een gigantische snoeper’ Esohe Weyden is stadsdichter van Antwerpen. Deze week verschijnt haar nieuwe dichtbundel, Richtingloos navigeren.
Cultuur Cultuur De twijfels van acteur Ivan Pecnik: ‘Ik heb twee goede vrienden, en dat vind ik al veel’ ‘Ik wilde vroeger over zo veel mogelijk dingen iets weten’, zegt Ivan Pecnik. ‘Ik was bijzonder nieuwsgierig naar alles en iedereen. Ik wilde ook zo veel mogelijk mensen ontmoeten. Naar zo veel mogelijk bestemmingen reizen, zo veel mogelijk boeken lezen... Rust roest, of was toch vooral bijzonder saai.’ ‘Op het einde van mijn regentaatsstudie Frans-geschiedenis-moraal …
Cultuur Cultuur Gene Hackman overleed waarschijnlijk week nadat zijn vrouw stierf aan hantavirus De Amerikaanse acteur Gene Hackman is overleden als gevolg van een hartziekte. Dat meldden de autoriteiten van New Mexico vrijdag tijdens een persconferentie. Hackman leed daarnaast aan de ziekte van Alzheimer. Volgens medisch specialist Heather Jarrell stierf ook zijn vrouw Arakawa een natuurlijke dood, maar werd die veroorzaakt door een hantavirus. De kans is groot …
Cultuur Cultuur Zangeres An Pierlé: ‘Ik heb al duizend keer overwogen te emigreren’ An Pierlé is zangeres. Met het An Pierlé Quartet heeft ze net een nieuw album uit, Ultimate Survival.
Cultuur Cultuur Mysterie in Brugge: wie stal de bronzen letters van Olivia Geerolf? Net voor de Brugge Stadsschouwburg zijn de bronzen letters van de erkenningstegel van choreografe Olivia Geerolf gestolen. Onze reporter vroeg zich af welke ploert dat gedaan heeft, maar ook wie Olivia was. ‘De mooiste theorie is dat een van haar aanbidders die letters heeft losgepeuterd, want ze was heel geliefd in Brugge.’
Cultuur Cultuur Expeditieleider Henk-Jan Geel: ‘Ik vrees dat Donald Trump slim bezig is in Groenland’ Op Play4 trekt expeditieleider Henk-Jan Geel met BV’s door de woestijn van Namibië, maar hij prefereert de extreme kou boven de drukkende hitte. Al driemaal stak hij Groenland over. Maar nu Donald Trump zijn oog liet vallen op dat eiland in het Noordpoolgebied, vreest Geel dat er geen vierde keer komt. ‘Wij brengen mensen tot stilstand. En dat wens ik Trump ook toe.’
Boeken Boeken Waarover twijfelde schrijver Yannick Dangre? ‘Vandaag heb ik ook een bestaan náást de schrijftafel’ ‘Ik ben blij en trots dat ik op mijn 22e gedebuteerd ben’, zegt auteur Yannick Dangre. ‘Maar ik zie nu wel dat ik er toen op een veel te obsessieve manier mee bezig was.’
Bijgedachte | Cultuur Bijgedachte | Cultuur ‘Bart De Pauw verdient beter dan dit’ Een persconferentie die Vlaanderen warm moest maken voor de nieuwe zaalshow van Bart De Pauw viel op een koude steen. Heeft De Pauw echt niets anders klaar zitten dan de man van Melle?
Cultuur Cultuur Danseres Nora Monsecour: ‘Toen Girl uitkwam was ik veel jonger en kwamen reacties hard aan’ Nora Monsecour is danseres. Ze neemt deel aan Kung Fu Helden, nu op Streamz en binnenkort op VTM.
Cultuur Cultuur Waarover twijfelt Koen Broos? ‘Ik zie mezelf meer als beeldenmaker dan als een fotograaf’ ‘Ik heb aanvaard dat ik heel veel dingen niet zal weten’, zegt Koen Broos. ‘Dat was vroeger niet zo, en dat kwam vooral omdat ik aan dyslexie leed.’
Cultuur Cultuur In memoriam Kris Fierens (68): de kunstenaar die gul was met woorden en minimaal in zijn werk Vorige week stopte het hart van kunstenaar Kris Fierens onverwacht met kloppen. Maar de 68 jaar daarvoor heeft het hevig geklopt: voor zijn kunst en zijn liefde voor kunstenares Tinka Pittoors vooral, maar ook voor een gebouw.
Cultuur Cultuur Ceci n’est pas woke: Stijn Tormans bezoekt het standbeeld ‘La Maturité’, nu het nog kan Beter dan in de zomer van 1995 werd het nooit. Ik was achttien en was net afgezwaaid van een norbertijnencollege. De wereld lag even wijd open. Samen met een schoolkameraad trok ik op vakantie naar Rome. We waren zo arm als Job en geld voor een hotel hadden we niet. Maar een oude leraar-pater wilde …
Cultuur Cultuur Ex-doelman Frank Boeckx: ‘We mogen niet vergeten hoe immens de druk van topsport kan zijn’ Frank Boeckx is voormalig doelman in het profvoetbal. Hij is te zien in De expeditie: Namibië (Play4).
Cultuur Cultuur Comedian Thomas Smith: ‘Hoe kan het dat iemand die 80 uur per week werkt, toegejuicht wordt?’ Thomas Smith is nu op tournee met zijn nieuwe voorstelling Angst te koop (weg wegens nieuwe hobby).
Cultuur Cultuur 'Emilia Pérez' wint Goya te midden van controverse over tweets van hoofdrolspeelster Te midden van de controverse over ongepaste tweets van actrice en hoofdrolspeelster Karla Sofía Gascón, heeft de film 'Emilia Pérez' zaterdag de Goya voor beste Europese film gewonnen. De filmprijzen zijn zowat de Oscars van Spanje.
Boeken Boeken Waarover twijfelt auteur Amina Belôrf? ‘Ik heb het schrijverschap heel lang weggeduwd uit angst’ ‘Ik wilde al heel vroeg schrijver worden’, zegt Amina Belôrf. ‘Al was ik er ook van overtuigd dat het niets voor mij was.’
Cultuur Cultuur Vijf Ensors voor zowel 'Holy Rosita' als 'Julie Zwijgt', 'SKUNK' wint Beste Film De films 'Holy Rosita' en 'Julie Zwijgt' hebben elk vijf prijzen gewonnen op het Gala van De Ensors. De prijzen werden vrijdag uitgereikt in het Kursaal Oostende. Fatma Taspinar en Xavier Taveirne presenteerden in een mix van live-uitreikingen en terugblikken naar de afgelopen filmfestivalweek de winnaars in dertig categorieën. Het slotweekend van het Filmfestival van …
Cultuur Cultuur 'SKUNK' wint Ensor voor beste film De film 'SKUNK' heeft vrijdagavond op het Gala van de Ensors in Oostende de prijs voor beste film gewonnen. De film van regisseur Koen Mortier is een verfilming van het gelijknamige boek van Geert Taghon. Minister van Cultuur Caroline Gennez (Vooruit) kwam de Ensor uitreiken. 'SKUNK' sleepte in totaal twee Ensors in de wacht. Naast …
Cultuur Cultuur In memoriam Marianne Faithfull (78): ‘Ik verloor alles, ook bijna mijn verstand’ In Londen overleed Marianne Faithfull, 78. Ze omschreef zichzelf ooit als ‘de met drugs doordrenkte gravin van Chelsea’. Het bloedmooie godenkind was ontiegelijk veel meer dan een speeltje van The Rolling Stones.
Cultuur Cultuur Radiopresentator Stijn Van de Voorde: ‘Grappen over seks vind ik zelden funny’ Stijn Van de Voorde is presentator bij Studio Brussel en De Tijdloze. Hij is nu op tournee met zijn nieuwe show Video Killed the Video Star.
Cultuur Cultuur Cabaretier Annebel Courtens twijfelt zich te pletter: ‘Hoe eerlijk ben je op het podium?’ ‘Ik dacht dat je als Toon Hermans of Brigitte Kaandorp geboren werd’, zegt Annebel Courtens. ‘Tot iemand me zei dat je voor cabaretier kunt studeren.’
Cultuur Cultuur Bedreigd Brussels beeldhouwwerk 'wordt wel degelijk beschermd' Het Brusselse beeldhouwwerk 'La Maturité' of 'De Rijpheid' van de bekende Belgische beeldhouwer Victor Rousseau (1865-1954) zal wel degelijk beschermd worden. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) dinsdag meegedeeld. Het beeld zal in de toekomst verhuizen naar de Gutenbergsquare nabij de Europese Wijk en het Hotel van Eetvelde.
Cultuur Cultuur In memoriam Pierre Mertens, uitvinder van het woord ‘belgitude’ In een verzorgingstehuis in Watermaal-Bosvoorde overleed Pierre Mertens. In Franstalig België een literair monstre sacré. Vlaanderen kende hem niet, tenzij van zijn processen tegen de weduwe van Leopold III en Bart De Wever.
Cultuur Cultuur De man die de naam Sportpaleis veranderde: ‘De jonge TikTokgeneratie zal die nieuwe naam snel omarmen’ Onthoud de naam ‘Sportpaleis’, want de tempel van Stanneke Okkers krijgt voortaan een sponsornaam.
Cultuur Cultuur Evy Gruyaert: ‘Muziek helpt me voorbij mijn verstand te raken en in mijn lijf te komen’ Evy Gruyaert is tv-, radio- en podcastmaker en auteur. Recent verscheen haar boek Waarom luisteren gelukkig maakt.
Bijgedachte | Cultuur Bijgedachte | Cultuur Red dit standbeeld (want de Brusselse moraalridders willen het weg) Net achter het Centraal Station in Brussel staat een prachtig beeldhouwwerk van Victor Rousseau. De Brusselse politici weigeren het te beschermen. Absurd, vindt Knack-reporter Stijn Tormans. ‘Zelfs een blinde ziet dat dit een absoluut meesterwerk is.’
Boeken Boeken Cindy Van Geldorp groeide op in armoede: 'Plots stond mama er alleen voor met drie kleine kinderen' Het Netwerk tegen Armoede bestaat 20 jaar en lanceert vandaag het boek Over leven in armoede -Twintig jaar strijd in tien verhalen. Daarin doen tien ervaringsdeskundigen hun verhaal: ze treden uit de schaduw van schaamte en vooroordelen en roepen op tot actie om armoede structureel aan te pakken. Het zijn tien heel diverse getuigenissen, die komaf maken met hardnekkige stereotypen. Ze staan symbool voor de verhalen van zovele tienduizenden mensen. In deze exclusieve voorpublicatie leest u het verhaal van Cindy Van Geldorp.