De CDU-CSU en de SPD hebben de eerste stap gezet richting een nieuwe regering in Duitsland. De verkennende gesprekken zijn succesvol afgerond, kondigden CDU-leider Friedrich Merz en SPD-voorzitter Lars Klingbeil zaterdag aan in Berlijn.
De onderhandelaars van beide partijen willen nu volwaardige regeringsonderhandelingen opstarten. Die stap moeten ze wel nog ter goedkeuring voorleggen aan de partijleden, al lijkt dat slechts een formaliteit. De voorbije weken werd al overeenstemming bereikt over een hele reeks onderwerpen, verklaarde Merz zaterdag. Er is sprake van een startnota die nu de basis moet vormen voor de coalitiegesprekken.
De CDU-leider kondigde eerder deze week al aan dat zijn partij en de SPD het erover eens zijn om de komende jaren miljarden te investeren in defensie en infrastructuur en daarvoor zelfs de grondwettelijke schuldenrem los te laten. Beide partijen mikken daarnaast op een lagere inkomstenbelasting voor de ‘brede middenklasse’ en op lagere energiekosten voor industrie en huishoudens.
Dat moet de slabakkende Duitse economie helpen aanzwengelen. Op vlak van migratie, een van de belangrijkste thema’s in de afgelopen kiescampagne, wil de toekomstige coalitie volgens de startnota inzetten op het terugwijzen van illegale migranten aan de Duitse grenzen, zij het in afspraak met de buurlanden.
De Duitsers trokken twee weken geleden naar de stembus. Die Union, de christendemocratische CDU en haar Beierse zusterpartij CSU, won die stembusslag met 28,5 procent van de stemmen. De uiterst rechtse AfD werd de tweede partij met 20,8 procent. De SPD van uittredend bondskanselier Olaf Scholz verloor fors en strandde als derde, met 16,4 procent. Samen hebben de christendemocraten en sociaaldemocraten een nipte meerderheid in de Bundestag. CDU-leider Merz, die meer dan waarschijnlijk de nieuwe bondskanselier wordt, mikt op een regering tegen Pasen.