Institutionele hervormingen kunnen verrassende gevolgen hebben. Misschien verhuizen 89 Brusselse parlementsleden in 2029 naar het rode pluche van de afgeschafte Senaat. Maar dan moet Brussel tegen dan wel een regering hebben.
Bertin Mampaka (MR) mag zich sinds de verkiezingen van mei vorig jaar waarnemend voorzitter van het Brussels Parlement noemen. De tijdelijkheid van dat mandaat belet hem niet om grootse plannen te koesteren met de hoofdstedelijke assemblee, die sinds 1995 gevestigd is in de Lombardstraat. Het complex werd sindsdien grondig gemoderniseerd en uitgebreid met een halfrond onder een glazen koepel.
Toch ziet de interim-voorzitter ruimte voor verbetering. Als in 2029 de Senaat wordt afgeschaft, dan ligt volgens Mampaka de weg open voor een verhuizing naar het Paleis der Natiën. De 89 Brusselse parlementsleden zouden zich dus kunnen nestelen in het rode pluche van de Senaat, die er sinds 1843 onafgebroken heeft vergaderd.
‘Een echt parlement moet grandeur uitstralen, zeker in een stad zoals Brussel, waar we ons moeten profileren tegenover een half dozijn parlementen.’
Het idee was aanvankelijk niet meer dan een proefballon, opgelaten door zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. ‘Maar ik heb het meteen opgepikt’, zegt de Belgisch-Congolese politicus die al 21 jaar in het Brussels Parlement zit. ‘Ik ben al lang ontevreden over onze huisvesting. We hebben te weinig zichtbaarheid, er is zelfs geen geschikte entree in de Lombardstraat. Een echt parlement moet grandeur uitstralen, zeker in een stad zoals Brussel, waar we ons moeten profileren tegenover een half dozijn parlementen, van Europees tot Vlaams’.
Toch is het Mampaka niet alleen om het prestige te doen. ‘Dit is bovenal een kwestie van efficiëntie’, zegt hij. ‘We zitten hier veel te krap, ook al hebben we de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd in de aankoop en modernisering van belendende panden. In de Senaat is er meer dan genoeg ruimte. Het eigenlijke halfrond telt 150 zitjes, en voor diensten en fracties is er plaats zat in het Huis van de Parlementsleden, waar een hele gang leeg staat. In de Lombardstraat moeten we ons behelpen met twee commissiezalen. Welnu, de Senaat telt er een tiental.’
Mampaka, die 15 jaar geleden al tevergeefs ijverde voor een verhuizing naar het leegstaande Beursgebouw, heeft een medewerker aan het werk gezet om de haalbaarheid te becijferen. Door het verzilveren van het huidige patrimonium, vlak bij de Grote Markt en het Centraal Station, zou de verhuizing ook budgettair interessant kunnen uitvallen. In principe kan het 12-koppige bureau van het Brussels Parlement de verhuizing goedkeuren, maar Mampaka geeft toe dat er ook in dit dossier niks zal afgeklopt worden zolang er geen Brusselse regering wordt gevormd. ‘Er wordt nog altijd onderhandeld’, zegt hij. ‘Hopelijk brengt de zomerrust een doorbraak’.