De Antwerpse rechter van eerste aanleg ging niet in op de eisen van de zonen van Hugo Claus om 'De wolken', een bloemlezing van dagboekfragmenten uit de nalatenschap van de meester, uit de handel te nemen. De zonen beweerden dat ze geen inspraak hadden gekregen in het samenstellen van het boek. Veerle Claus -De Wit en De Bezige Bij, aldus de Claus-zonen, hadden beter moeten weten en hun vooraf inzage moeten geven in deze bloemlezing.

Ze vonden dat niet alleen hun inzagerecht en copyright waren geschonden maar ook de privacy van hun vader. Daarom eisten ze onmiddellijke terugtrekking van het boek en een dwangsom van 5000 euro per dag dat dit niet gebeurde. De rechter wees hun eisen af en stelde dat Veerle Claus - De Wit wel degelijk de rechten op het werk van haar man heeft verworven. Op 5 april 2007 stelde Hugo Claus een document op waarin hij haar uitdrukkelijk tot beheerder van zijn literair patrimonium aanstelde.

Het laat zich aanzien dat de erfenisstrijd tussen Veerle Claus- De Wit en de beide zonen Claus daarmee echter nog verre van gestreden is. In die zin lijkt deze dagvaarding een schot voor de boeg. Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd, ook al lijkt de kans op succes voor het kamp van de zonen Claus nu wel heel klein geworden.

Frank Hellemans

De Antwerpse rechter van eerste aanleg ging niet in op de eisen van de zonen van Hugo Claus om 'De wolken', een bloemlezing van dagboekfragmenten uit de nalatenschap van de meester, uit de handel te nemen. De zonen beweerden dat ze geen inspraak hadden gekregen in het samenstellen van het boek. Veerle Claus -De Wit en De Bezige Bij, aldus de Claus-zonen, hadden beter moeten weten en hun vooraf inzage moeten geven in deze bloemlezing.Ze vonden dat niet alleen hun inzagerecht en copyright waren geschonden maar ook de privacy van hun vader. Daarom eisten ze onmiddellijke terugtrekking van het boek en een dwangsom van 5000 euro per dag dat dit niet gebeurde. De rechter wees hun eisen af en stelde dat Veerle Claus - De Wit wel degelijk de rechten op het werk van haar man heeft verworven. Op 5 april 2007 stelde Hugo Claus een document op waarin hij haar uitdrukkelijk tot beheerder van zijn literair patrimonium aanstelde.Het laat zich aanzien dat de erfenisstrijd tussen Veerle Claus- De Wit en de beide zonen Claus daarmee echter nog verre van gestreden is. In die zin lijkt deze dagvaarding een schot voor de boeg. Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd, ook al lijkt de kans op succes voor het kamp van de zonen Claus nu wel heel klein geworden.Frank Hellemans