Op initiatief van de Vereniging der Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers (VUKPP) werden donderdagavond 24 oktober in Antwerpen de prijzen uitgereikt voor respectievelijk het beste spirituele en religieuze boek van 2013. De jury voorgezeten door rector Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke kenden de jaarlijkse prijs voor het spirituele boek toe aan Willem Vermandere voor 'De zeven laatste woorden', een uitgave van Lannoo.

Vlaams én universeel

Vermandere brengt al enkele jaren een eigenzinnige versie van Joseph Haydns paascompositie 'De zeven laatste woorden van Jezus' op de bühne. Ook Dimitri Verhulst trouwens zette dezelfde compositie van Haydn nog niet zo lang geleden naar zijn hand. De volkse teksten van Vermandere vielen in de smaak van de jury omdat ze niet alleen geworteld zijn in de Vlaamse klei maar ook een universeel perspectief bewaren. Nu eens grappig dan weer ernstig maar altijd mild voor de menselijke condition humaine weet Vermandere de christelijke boodschap op een eigentijdse en vooral authentieke, franjeloze manier te brengen, aldus nog het juryverslag. De zwart-wit tekeningen die Vermandere zelf maakte, geven nog een meerwaarde aan het boek.

Sint-Sixtus

De prijs voor het religieuze boek 2013 gaat naar 'De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren'. Het driedelige boek is een groepswerk van diverse auteurs. Ze behandelen onder meer de geschiedenis, de spiritualiteit en de nieuwe architectuur van deze bekende Vlaamse trappistenabdij.

Publieksprijs

Voor de publieksprijs namen 7.875 lezers deel aan de onlinestemming. Ze kozen voor het interviewboek 'Ongewone wegen' van Lucette Verboven. Verboven interviewde heel uiteenlopende mensen uit diverse landen over de manier waarop ze de Dominicaanse spiritualiteit in het eigen leven ervaren.

(Bron: persbericht VUKPP)

Frank Hellemans

Op initiatief van de Vereniging der Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers (VUKPP) werden donderdagavond 24 oktober in Antwerpen de prijzen uitgereikt voor respectievelijk het beste spirituele en religieuze boek van 2013. De jury voorgezeten door rector Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke kenden de jaarlijkse prijs voor het spirituele boek toe aan Willem Vermandere voor 'De zeven laatste woorden', een uitgave van Lannoo.Vlaams én universeelVermandere brengt al enkele jaren een eigenzinnige versie van Joseph Haydns paascompositie 'De zeven laatste woorden van Jezus' op de bühne. Ook Dimitri Verhulst trouwens zette dezelfde compositie van Haydn nog niet zo lang geleden naar zijn hand. De volkse teksten van Vermandere vielen in de smaak van de jury omdat ze niet alleen geworteld zijn in de Vlaamse klei maar ook een universeel perspectief bewaren. Nu eens grappig dan weer ernstig maar altijd mild voor de menselijke condition humaine weet Vermandere de christelijke boodschap op een eigentijdse en vooral authentieke, franjeloze manier te brengen, aldus nog het juryverslag. De zwart-wit tekeningen die Vermandere zelf maakte, geven nog een meerwaarde aan het boek.Sint-SixtusDe prijs voor het religieuze boek 2013 gaat naar 'De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren'. Het driedelige boek is een groepswerk van diverse auteurs. Ze behandelen onder meer de geschiedenis, de spiritualiteit en de nieuwe architectuur van deze bekende Vlaamse trappistenabdij.PublieksprijsVoor de publieksprijs namen 7.875 lezers deel aan de onlinestemming. Ze kozen voor het interviewboek 'Ongewone wegen' van Lucette Verboven. Verboven interviewde heel uiteenlopende mensen uit diverse landen over de manier waarop ze de Dominicaanse spiritualiteit in het eigen leven ervaren.(Bron: persbericht VUKPP)Frank Hellemans