Er mag dan wel geen Vlaamse auteur nog langer kans maken op de 50.000 euro van de AKO Literatuurprijs 2013, toch zou het best kunnen dat de in Antwerpen wonende Nederlandse auteur Joke van Leeuwen vanavond de hoofdvogel afschiet.

Juryvoorzitter Patrick Janssens

Patrick Janssens, de huidige juryvoorzitter, kent Van Leeuwen nog van toen ze Antwerpse stadsdichteres was in 2008 en 2009. Janssens was toen immers Antwerps burgemeester en zal met haar genomineerde roman 'Feest van het begin' ook wel raad weten. Het verhaal speelt zich af in de nadagen van de Franse Revolutie. Iets wat de vroegere sp.a-voorzitter toch ook als muziek in de oren moet klinken.

De juryleden zelf zijn, met uitzondering van Karl van den Broeck, allemaal dames. Het geslacht mag dan al geen rol spelen, toch ligt Van Leeuwen zeer goed bij de critici in het algemeen en zeker bij die van de vrouwelijke kunne.Haar speelse stijl spoort met een bepaald soort vrouwelijke eigenzinnigheid. Veerle Vanden Bosch, Toef Jaeger, Daniëlle Serdijn en Fleur Speet zullen Van Leeuwens roman dus ook wel appreciëren.

Knappe historische roman

Komt erbij dat Karl van den Broeck bij het verschijnen van 'Feest van het begin' in De Morgen een laaiend enthousiaste recensie pleegde. En het moet gezegd: 'Feest van het begin' is inderdaad een knappe historische roman die het historische verhaal daarenboven overstijgt. Wat wil je als jury nog meer?

Wie natuurlijk als gedoodverfde winnaar de bokaal ingaat, moet vaak het onderspit delven voor een outsider. In die zin is Jan Brokkens 'De vergelding', een reconstructie van oorlogsmisdaden in zijn geboortedorp, ook een kanshebber. Zeker ook omdat hij getipt was voor de Libris Geschiedenis Prijs die uiteindelijk verleden week naar 'De Boerenoorlog' van Martin Bossenbroek ging. De drie andere genomineerden zijn: Wouter Godijn ('Hoe ik een beroemde Nederlander werd'), llja Leonard Pfeijffer ('La Superba') en Allard Schröder ('De dode arm').

Frank Hellemans

Er mag dan wel geen Vlaamse auteur nog langer kans maken op de 50.000 euro van de AKO Literatuurprijs 2013, toch zou het best kunnen dat de in Antwerpen wonende Nederlandse auteur Joke van Leeuwen vanavond de hoofdvogel afschiet.Juryvoorzitter Patrick JanssensPatrick Janssens, de huidige juryvoorzitter, kent Van Leeuwen nog van toen ze Antwerpse stadsdichteres was in 2008 en 2009. Janssens was toen immers Antwerps burgemeester en zal met haar genomineerde roman 'Feest van het begin' ook wel raad weten. Het verhaal speelt zich af in de nadagen van de Franse Revolutie. Iets wat de vroegere sp.a-voorzitter toch ook als muziek in de oren moet klinken.De juryleden zelf zijn, met uitzondering van Karl van den Broeck, allemaal dames. Het geslacht mag dan al geen rol spelen, toch ligt Van Leeuwen zeer goed bij de critici in het algemeen en zeker bij die van de vrouwelijke kunne.Haar speelse stijl spoort met een bepaald soort vrouwelijke eigenzinnigheid. Veerle Vanden Bosch, Toef Jaeger, Daniëlle Serdijn en Fleur Speet zullen Van Leeuwens roman dus ook wel appreciëren.Knappe historische romanKomt erbij dat Karl van den Broeck bij het verschijnen van 'Feest van het begin' in De Morgen een laaiend enthousiaste recensie pleegde. En het moet gezegd: 'Feest van het begin' is inderdaad een knappe historische roman die het historische verhaal daarenboven overstijgt. Wat wil je als jury nog meer?Wie natuurlijk als gedoodverfde winnaar de bokaal ingaat, moet vaak het onderspit delven voor een outsider. In die zin is Jan Brokkens 'De vergelding', een reconstructie van oorlogsmisdaden in zijn geboortedorp, ook een kanshebber. Zeker ook omdat hij getipt was voor de Libris Geschiedenis Prijs die uiteindelijk verleden week naar 'De Boerenoorlog' van Martin Bossenbroek ging. De drie andere genomineerden zijn: Wouter Godijn ('Hoe ik een beroemde Nederlander werd'), llja Leonard Pfeijffer ('La Superba') en Allard Schröder ('De dode arm').Frank Hellemans