Op 19 oktober 2010 wordt de eerste Manke Usurpator uitgereikt. De gloednieuwe prijs is bestemd voor personen en organisaties die zich verdienstelijk maken in de strijd tegen de Vlaamse tussentaal, beter bekend als Verkavelingsvlaams. Op de shortlist prijken onder meer Bart De Wever, Roos van Acker en Marc Reynebeau.

Met de woorden 'manke usurpator' knipoogt de organisatie van de prijs naar Geert van Istendael. Die introduceerde in 1988 in het toonaangevende Nieuw Wereldtijdschrift het begrip Verkavelingsvlaams: 'Er is nu iets nieuws, iets vuils de taal in de zuidelijke Nederlanden aan het aantasten. Een manke usurpator in kale kleren, maar hij heeft de verwaandheid en de lompheid van een parvenu. Hij heet "Verkavelingsvlaams".' De naam van de manke usurpator dook vervolgens op in nieuwsmedia, het onderwijs en uiteindelijk zelfs in de woordenboeken van Van Dale.

Om de opmars van het Verkavelingsvlaams te bestuderen organiseren onderzoekers van de Universiteit Antwerpen op 18 en 19 oktober 2010 een tweedaags congres. Op het programma staan bijdragen van diverse binnen- en buitenlandse linguïsten, onderwijskundigen, communicatiewetenschappers, theatermakers en literatuurwetenschappers. De onthulling van de allereerste laureaat van de Manke Usurpator vormt het slotakkoord van de studiedagen.

De genomineerden zijn naast politicus Bart De Wever, televisie- en radiopresentatrice Roos van Acker, columniste Mia Doornaert en historicus Marc Reynebeau. Voorts is een collectieve nominatie toegekend aan de Vlaamse neerlandistiek sinds 1830. De jury van de Manke Usurpator licht op de gelijknamige website haar keuze toe.

Opmerkelijk genoeg bevat de shortlist voor de Manke Usurpator geen Nederlanders. 'In het reglement staat dat alleen Nederlandstalige Belgen of Belgische organisaties voor de onderscheiding in aanmerking kunnen komen', verklaren de organisatoren. 'We willen niet miskennen dat enkele Nederlanders zich verdienstelijk hebben getoond in de strijd tegen Vlaamse taalverloedering. Maar zij kunnen natuurlijk terugvallen op Nederlands grote taalvoorsprong op Vlaanderen. De Manke Usurpator wil in de eerste plaats de moed prijzen van Vlamingen die niet te beroerd zijn om de achterstand van hun eigen natie te gispen.'

De Manke Usurpator is tot slot een louter symbolische blijk van waardering. De initiatiefnemers wijzen erop dat de dankbaarheid van gans het volk niet in euro kan worden uitgedrukt.

De plechtige uitreiking van de eerste Manke Usurpator vindt plaats op dinsdag 19 oktober 2010 om 17u in het Hof van Liere (Prinsstraat 13, Antwerpen). Voor het programma en alle praktische inlichtingen over de studie- en discussiedagen van de Universiteit Antwerpen: zie website van de Manke Usurpator.

Op 19 oktober 2010 wordt de eerste Manke Usurpator uitgereikt. De gloednieuwe prijs is bestemd voor personen en organisaties die zich verdienstelijk maken in de strijd tegen de Vlaamse tussentaal, beter bekend als Verkavelingsvlaams. Op de shortlist prijken onder meer Bart De Wever, Roos van Acker en Marc Reynebeau. Met de woorden 'manke usurpator' knipoogt de organisatie van de prijs naar Geert van Istendael. Die introduceerde in 1988 in het toonaangevende Nieuw Wereldtijdschrift het begrip Verkavelingsvlaams: 'Er is nu iets nieuws, iets vuils de taal in de zuidelijke Nederlanden aan het aantasten. Een manke usurpator in kale kleren, maar hij heeft de verwaandheid en de lompheid van een parvenu. Hij heet "Verkavelingsvlaams".' De naam van de manke usurpator dook vervolgens op in nieuwsmedia, het onderwijs en uiteindelijk zelfs in de woordenboeken van Van Dale. Om de opmars van het Verkavelingsvlaams te bestuderen organiseren onderzoekers van de Universiteit Antwerpen op 18 en 19 oktober 2010 een tweedaags congres. Op het programma staan bijdragen van diverse binnen- en buitenlandse linguïsten, onderwijskundigen, communicatiewetenschappers, theatermakers en literatuurwetenschappers. De onthulling van de allereerste laureaat van de Manke Usurpator vormt het slotakkoord van de studiedagen. De genomineerden zijn naast politicus Bart De Wever, televisie- en radiopresentatrice Roos van Acker, columniste Mia Doornaert en historicus Marc Reynebeau. Voorts is een collectieve nominatie toegekend aan de Vlaamse neerlandistiek sinds 1830. De jury van de Manke Usurpator licht op de gelijknamige website haar keuze toe. Opmerkelijk genoeg bevat de shortlist voor de Manke Usurpator geen Nederlanders. 'In het reglement staat dat alleen Nederlandstalige Belgen of Belgische organisaties voor de onderscheiding in aanmerking kunnen komen', verklaren de organisatoren. 'We willen niet miskennen dat enkele Nederlanders zich verdienstelijk hebben getoond in de strijd tegen Vlaamse taalverloedering. Maar zij kunnen natuurlijk terugvallen op Nederlands grote taalvoorsprong op Vlaanderen. De Manke Usurpator wil in de eerste plaats de moed prijzen van Vlamingen die niet te beroerd zijn om de achterstand van hun eigen natie te gispen.' De Manke Usurpator is tot slot een louter symbolische blijk van waardering. De initiatiefnemers wijzen erop dat de dankbaarheid van gans het volk niet in euro kan worden uitgedrukt.