Wil de echte William Shakespeare nu opstaan

De Duitse Shakespeare-kenner Kurt Kreiler verzamelde een schat aan bewijs voor zijn stelling dat graaf Edward de Vere van Oxford en niet William Shakespeare William Shakespeare was.

De Duitse Shakespeare-kenner Kurt Kreiler verzamelde een schat aan bewijs voor zijn stelling dat graaf Edward de Vere van Oxford en niet William Shakespeare William Shakespeare was.

In zijn boek ‘Der Mann, der Shakespeare erfand’ onderzoekt germanist en Shakespeare-expert Kurt Kreiler de eeuwenoude vraag of Shakespeare wel echt bestaan heeft of een pseudoniem was voor iemand anders.

Hij komt tot de conclusie dat niet William Shakespeare, maar tijdgenoot Edward de Vere, graaf van Oxford meesterwerken als Hamlet, Romea and Juliet en Midsummer Night’s Dream schreef.

William Shakespeare kwam uit een zeer eenvoudige familie uit Strattford-upon-Avon. Daar bezocht hij waarschijnlijk de plaatselijke school waar hij enkel les in Latijn kreeg, maar verder geen enkele opleiding genoot.

Op 18-jarige leeftijd trouwde hij en werd hij binnen twee jaar vader van drie kinderen. En dan verandert hij in een paar jaar tijd, waarover niets bekend is, in een briljant schrijver van toneelstukken en werkt hij in de theaterwereld in Londen.

In zijn werken toont hij een grondige kennis van klassieke literatuur, natuurwetenschappen, hoofse manieren en rechtspraak. Er zijn maar twee conclusies mogelijk: Shakespeare was een ongekend genie of iemand anders schreef de werken waar de naam Shakespeare onder prijkt.

De Spear-shaker

Volgens Kurt Kreiler wijst alles in de richting van dat laatste. Zo leefde Edward de Vere in dezelfde tijd als Shakespeare en genoot hij wél de opleiding die Shakespeare miste. De gedichten die hij onder eigen naam publiceerde zijn in dezelfde stijl geschreven als die van Shakespeare, een stijl die toentertijd door niemand anders werd gebruikt. En Edward de Vere had als bijnaam de Spear-shaker’.

Blijft de vraag waarom de Vere de minder goede gedichten onder eigen naam publiceerde, terwijl hij de teksten van een veel hoger niveau onderschreef met de naam William Shakespeare. Volgens Kreiler was het in de 17e eeuw voor edelmannen not-done om theaterstukken te schrijven voor het gewone volk.

Juist omdat er zo weinig bekend is over William Shakespeare zal de vraag naar zijn identiteit ook met dit boek niet definitief beantwoord worden, maar Kreiler’s argumenten zijn overtuigend en zijn boek leest als een spannende historische roman waarin hij een levendig beeld schetst van het literaire leven aan het Hof van koningin Elizabeth.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content