Duitse uitgever verdient grof geld met gratis Wikipedia

Wikipedia, de online encyclopedie die door de gebruikers zelf gratis wordt gestoffeerd, is ook op papier verkrijgbaar. Tegen betaling weliswaar.

De Duitse uitgeverij VDM Publishing - ook terug te vinden op Wikipedia - plukt de bladzijden vol kennis van het net en giet ze in boekvorm. Geïnteresseerden - waaronder enkele Vlaamse bibliotheken - kunnen via een online boekhandel een exemplaar bestellen. Pas als er een bestelling binnenloopt wordt het boek ook effectief gedrukt. 'Printing on demand' heet deze kostenbesparende manier van werken.

Dat er grof geld mee valt te verdienen, blijkt uit het feit dat mensen bereid zijn tussen de 30 en 100 euro te betalen voor een papieren versie van de gratis op internet te raadplegen Wikipediapagina's. De uitgeverij heeft ondertussen ongeveer 850.000 titels in de aanbieding en dat aantal groeit maandelijks.

Juridisch valt er geen speld tussen te krijgen. VDM Publishing vermeldt in de boeken netjes de auteur van de pagina die ze gebruikt, precies zoals de licentievoorwaarden voorschrijven. De enige bepaling die de uitgeverij aan zijn laars lapt, is de eis dat ook na bewerking de informatie voor iedereen gratis ter beschikking wordt gesteld. En laat dat nu precies het nobele opzet van Wikipedia zijn.

Zie ook: De Standaard


Koning van Katoren wordt verfilmd


Het in 1972 met een gouden griffel bekroonde boek 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw wordt verfilmd. Ben Sombogaart die al andere jeugdboeken zoals 'Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman verfilmde, staat in voor de regie. De film zou tijdens de kerstperiode van 2012 het publiek naar de Nederlandse bioscopen moeten lokken.

Van Jan Terlouw werden de jeugdboeken 'Briefgeheim' en Oorlogswinter' ook al op het witte doek vertoont. Martijn Lakemeier, die voor zijn rol in Oorlogswinter met een Gouden Kalf is bekroond, wordt getipt voor de hoofdrol van Stach in Koning van Katoren.

zie ook: De Standaard, AD
Personeelswissel bij Van Halewyck

Vanaf dinsdag 16 augustus wordt Elien Delaere verantwoordelijke Pers en Promotie bij de uitgeverij Van Halewyck. Ze was voorheen verantwoordelijk voor de strategische en dagelijkse werking van Scriptie vzw, een organisatie in de schoot van het Fonds Pascal Decroos dat wetenschap dichter bij het grote publiek wil brengen. Bij Van Halewyck zal ze instaan voor de implementatie van nieuwe media en het in de markt zetten van Nederlandse uitgaven.

IP

Duitse uitgever verdient grof geld met gratis Wikipedia Wikipedia, de online encyclopedie die door de gebruikers zelf gratis wordt gestoffeerd, is ook op papier verkrijgbaar. Tegen betaling weliswaar. De Duitse uitgeverij VDM Publishing - ook terug te vinden op Wikipedia - plukt de bladzijden vol kennis van het net en giet ze in boekvorm. Geïnteresseerden - waaronder enkele Vlaamse bibliotheken - kunnen via een online boekhandel een exemplaar bestellen. Pas als er een bestelling binnenloopt wordt het boek ook effectief gedrukt. 'Printing on demand' heet deze kostenbesparende manier van werken. Dat er grof geld mee valt te verdienen, blijkt uit het feit dat mensen bereid zijn tussen de 30 en 100 euro te betalen voor een papieren versie van de gratis op internet te raadplegen Wikipediapagina's. De uitgeverij heeft ondertussen ongeveer 850.000 titels in de aanbieding en dat aantal groeit maandelijks. Juridisch valt er geen speld tussen te krijgen. VDM Publishing vermeldt in de boeken netjes de auteur van de pagina die ze gebruikt, precies zoals de licentievoorwaarden voorschrijven. De enige bepaling die de uitgeverij aan zijn laars lapt, is de eis dat ook na bewerking de informatie voor iedereen gratis ter beschikking wordt gesteld. En laat dat nu precies het nobele opzet van Wikipedia zijn. Zie ook: De Standaard Koning van Katoren wordt verfilmd Het in 1972 met een gouden griffel bekroonde boek 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw wordt verfilmd. Ben Sombogaart die al andere jeugdboeken zoals 'Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman verfilmde, staat in voor de regie. De film zou tijdens de kerstperiode van 2012 het publiek naar de Nederlandse bioscopen moeten lokken. Van Jan Terlouw werden de jeugdboeken 'Briefgeheim' en Oorlogswinter' ook al op het witte doek vertoont. Martijn Lakemeier, die voor zijn rol in Oorlogswinter met een Gouden Kalf is bekroond, wordt getipt voor de hoofdrol van Stach in Koning van Katoren. zie ook: De Standaard, AD Personeelswissel bij Van Halewyck Vanaf dinsdag 16 augustus wordt Elien Delaere verantwoordelijke Pers en Promotie bij de uitgeverij Van Halewyck. Ze was voorheen verantwoordelijk voor de strategische en dagelijkse werking van Scriptie vzw, een organisatie in de schoot van het Fonds Pascal Decroos dat wetenschap dichter bij het grote publiek wil brengen. Bij Van Halewyck zal ze instaan voor de implementatie van nieuwe media en het in de markt zetten van Nederlandse uitgaven. IP