Wielrennerverhaal van Verhulst alsnog op Vlaamse boekenmarkt

Vandaag in het boekenjournaal: monoloog van Dimitri Verhulst over Frank Vandenbroucke nu ook in Vlaanderen, Tony Parsons schrijft luchthavenverhalen vanop Heathrow en de British Library maakt collectie toegankelijk via Ipad.

Vandenbroucke volgens Verhulst ook op Vlaamse boekenmarkt

Het Nederlandse warenhuis de Bijenkorf geeft elk jaar een auteur de opdracht een boek te schrijven dat tijdens boekenmaand maart uitsluitend in zijn filialen te verkrijgen is. Nadat andere grote namen als Hugo Claus en Arnon Grunberg hem zijn voorgegaan, was het dit jaar de beurt aan de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst.

Verhulst, die vooral bekend werd met zijn verfilmde roman ‘De helaasheid der dingen'(2006), schreef ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’ over een Senegalees hoertje dat het bed deelt met een populaire wielrenner. Het boek brengt het verhaal van de laatste nacht van topwielrenner Frank Vandenbroucke die twee jaar geleden in Senegal onverwachts overleed.

Omwille van contractuele afspraken kon het boek niet meteen ook in Vlaanderen verschijnen. Volgens uitgeverij Contact zou dat euvel nu van de baan zijn. ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’ verschijnt op 15 augustus, nog vroeger dan ‘De intrede van Christus in Brussel’, de nieuwe roman van Dimitri Verhulst die op 12 september wordt verwacht. ‘Het wielerseizoen is nog volop bezig. Het leek ons verstandig daarop in te spelen en met een boek als dit niet te wachten tot november of december’, legt Cindy Eijspaart van Contact uit.

Zie ook: De Standaard

Heathrow Airport krijgt inwonende schrijver

De Britse romanschrijver en journalist Tony Parsons neemt vanaf 3 augustus voor een week zijn intrek in een hotel van het Londense vliegveld Heathrow om inspiratie op te doen voor een reeks kortverhalen.

Hij wil naar eigen zeggen ‘luchthavenfictie’ nieuw leven inblazen. ‘Luchthavens roepen extreme emoties op. Mensen komen en gaan en ervaren zowel een nieuw begin als een einde’, oordeelt Parsons. In zijn dertiende boek wil hij zeven verhalen samenbrengen van mensen van wie het leven op een of andere manier beïnvloed is door hun passage op de luchthaven. Daarvoor interviewt hij zowel reizigers op doortocht als werknemers die dagelijks de sfeer op Heathrow van dichtbij beleven.

Tony Parsons is niet de eerste auteur die Heathrow als muze gebruikt. In 2009 schreef Alain de Botton al ‘A week at the Airport: A Heatrow Diary’, een dagboek over het leven achter de schermen van de luchthaven dat hij voor een stuk neerpende zittend aan een bureau in terminal 5 van de luchthaven.

De kortverhalen van Tony Parsons worden uitgegeven door HarperCollins. Nog voor de officiële lancering van de verhalenbundel in oktober dit jaar krijgen 5000 passagiers op Heathrow een gratis exemplaar toegestopt.

Zie ook: The Guardian, The Telegraph

Net echt: de British Library digitaliseert haar 19de eeuwse klassiekers

Of het nu om ‘Robinson Crusoe’ van de Engelse schrijver Daniel Defoe gaat of Groot-Brittanië door de ogen van de Chinese Wo Chang, de British Library heeft in samenwerking met Bibliolabs 45.000 titels uit de 19de eeuwse literaire geschiedenis toegankelijk gemaakt via iPad. Tegen het einde van het jaar zou de App nog 15.000 boeken meer digitaal aanbieden.

Bibliolabs, LLC had bij de ontwikkeling van de applicatie de bedoeling de digitale ervaring van het boek lezen zo authentiek mogelijk te maken. De digitale beelden in hoge resolutie geven het originele werk waarheidsgetrouw weer, inclusief de bindingen, aantekeningen en illustraties. Door gebruik te maken van de tactiele eigenschappen van de Ipad lijkt het of de lezer met de vingerbeweging over het scherm werkelijk de bladzijde van het gekozen boek omslaat.

Voor ongeveer 2 euro per maand kan iedereen met een iPad op thema of sleutelwoord grasduinen in de wereldvermaarde historische collectie van de nationale bibliotheek van Groot-Brittannië.

Een kijkje nemen kan hier

IP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content