Vladimir Semjonovitsj Makanin werd in 1937 geboren in Orsk in de Russische Oeral en studeerde wiskunde en filmwetenschappen. Hij publiceerde zijn eerste roman in 1965.

"De schrijver behoort tot de School van Moskou, die schrijft over het groteske in het dagelijks leven en de psychische eigenschappen van personages die afwijken van de officiële artistieke doctrine van het socialistisch realisme", luidt het in het persbericht.

Makanin schreef een dertigtal boeken. Vier van zijn werken werden vertaald in het Nederlands, met name "Underground of een held van onze tijd" (1998), "Geslaagd verhaal over de liefde" (2005), "Schrik" (2008) en "Asan" (2011).

De Europese Literatuurprijs wordt elk jaar uitgereikt aan "een Europese schrijver met een internationaal karakter, voor zijn volledig oeuvre".

De jury die de prijs uitreikt bestaat uit schrijvers, uitgevers, culturele verantwoordelijken, vertalers en universitairen. De twee vorige winnaars van de prijs waren de Sloveen Drago Jancar (2011) en de Britse Tony Harrison (2010). (Belga/MS)

Vladimir Semjonovitsj Makanin werd in 1937 geboren in Orsk in de Russische Oeral en studeerde wiskunde en filmwetenschappen. Hij publiceerde zijn eerste roman in 1965. "De schrijver behoort tot de School van Moskou, die schrijft over het groteske in het dagelijks leven en de psychische eigenschappen van personages die afwijken van de officiële artistieke doctrine van het socialistisch realisme", luidt het in het persbericht. Makanin schreef een dertigtal boeken. Vier van zijn werken werden vertaald in het Nederlands, met name "Underground of een held van onze tijd" (1998), "Geslaagd verhaal over de liefde" (2005), "Schrik" (2008) en "Asan" (2011). De Europese Literatuurprijs wordt elk jaar uitgereikt aan "een Europese schrijver met een internationaal karakter, voor zijn volledig oeuvre". De jury die de prijs uitreikt bestaat uit schrijvers, uitgevers, culturele verantwoordelijken, vertalers en universitairen. De twee vorige winnaars van de prijs waren de Sloveen Drago Jancar (2011) en de Britse Tony Harrison (2010). (Belga/MS)