Vlaamse jeugdschrijvers boeken ook internationaal succes

Els Beerten maakt kans op de Boekenleeuw voor best geschreven kinder- en jeugdboek. © Mirjam Devriendt

Op de beurs voor jeugdliteratuur in Bologna vonden heel wat Vlaamse jeugdschrijvers hun weg naar de buitenlandse lezer.

Het beste literaire exportproduct van de Vlaamse letteren is ongetwijfeld de jeugdliteratuur (en de strips). Dat bleek nogmaals uit de talloze vertaalcontracten en – contacten die op de afgelopen vakbeurs voor kinder- en jeugdliteratuur in het Italiaanse Bologna werden afgesloten.

Het was net geen zegebulletin dat het Vlaams Fonds voor de Letteren verspreidde na de beurs voor jeugdliteratuur in Bologna. Voor de zevende keer ondersteunde het Fonds de export van de Vlaamse jeugdliteratuur. De internationale interesse voor de Vlaamse jeugdschrijver bleek ook dit jaar weer groot te zijn. Een greep uit de oogst aan vertaalcontracten en – contacten.

Els Beerten goes global

Er was opvallend veel aandacht voor boeken die recentelijk in de prijzen vielen, zoals ‘Allemaal willen we de hemel’, waarvoor Els Beerten de Vlaamse Cultuurprijs voor jeugdliteratuur kreeg. Na vertalingen in het Duits, Spaans, Hongaars, Noors en Macedonisch, komt er na de beurs waarschijnlijk een bod uit Rusland en Frankrijk. Daarnaast is er ook interesse uit Italië, Australië, Amerika, Slovenië, Japan, Denemarken, Zweden, Zuid-Afrika en Polen.

Van Kristien Dieltiens’ ‘Kelderkind’, dat net de Woutertje Pieterse prijs in de wacht sleepte, komt binnenkort een Deense vertaling uit. Maar er is ook concrete interesse uit Frankrijk, Italië, Polen, Australië, Duitsland en Rusland. Van ‘Ik wou’ van Ingrid Godon en Toon Tellegen komt in september een Franse vertaling uit bij La Joie de Lire. De vertaling in het Duits door Birgit Erdmann is genomineerd voor de prestigieuze Jugendliteraturpreis. Dat leidde tot nieuwe interesse in het werk van Godon van Spaans- en Engelstalige uitgevers.

Andere uitschieters waren ‘Rosie en Moussa’ van Michael De Cock en Judith Vanistendael, met interesse uit Amerika, Frankrijk, Rusland, Hongarije, Slovenië en Noorwegen, en ‘De Melkweg’ van Bart Moeyaert, met interesse uit Amerika, Italië, Zweden, Japan, Tsjechië en Noorwegen.

(Bron:persbericht) FH







Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content