Veiling Clauscollectie levert 150.000 euro op Het eerste deel van de Hugo Clauscollectie van de Nederlander Gert Jan Hemmink heeft bij het Amsterdamse veilinghuis Adams Auctions ruim 150.000 euro opgebracht. Daarmee bleef de opbrengst onder de verwachtingen. Veilingmeester Piet van Winden had immers gerekend op een totaal van 250.000 euro. "Een totaalopbrengst van 150.000 euro blijft hoe dan ook mooi in ons taalgebied voor één auteur", nuanceert van Winden in De Morgen. Zo bracht Claus' COBRA-schilderij 'De Expert' ruim 21.000 euro op en ging de onuitgegeven bundel 'Paal en perk', met 14 originele tekeningen van Corneille en 9 handgeschreven gedichten van Claus, de deur uit voor 32.000 euro. Een unieke editie van Claus' bekendste werk 'Het verdriet van België', met een gesigneerd ets-dubbelzelfportret, deed het met 5.000 euro zelfs aanzienlijk beter dan verwacht.

Tijdens de veiling lag de klemtoon op uitzonderlijk bibliofiel werk van Claus als beeldend kunstenaar, evenals gesigneerde pièces uniques met collega's als onder meer Karel Appel en Corneille. Alles is afkomst uit de collectie van Gert Jan Hemmink die na 49 jaar intens verzamelen, bijna 1.000 stukken uit zijn zo goed als complete Clauscollectie van de hand doet. Later dit jaar volgen bij Adams nog drie deelveilingen. Zie ook: De Papieren Man.

75-jarige Antwerpse Boekenbeurs zoekt archiefmateriaal Dit najaar is de Antwerpse Boekenbeurs aan zijn 75ste editie toe. Om dat te vieren, organiseert Boek.be van begin oktober tot half november in het Letterenhuis een retrospectieve tentoonstelling over de geschiedenis van het boekenevenement. Volgens Boek.be wordt het een "expo met boeiende achtergrondinformatie, leuke anekdotes, woorden, beelden en cijfers van de Boekenbeurs doorheen de jaren." Maar om dat te realiseren heeft Boek.be materiaal nodig en dus lanceert het een oproep aan het boekenbeurspubliek. Wie foto's, krantenknipsels of iets anders bruikbaars heeft in verband met de boekenbeurs, wordt gevraagd om een korte beschrijving te mailen naar hedwig.bogaerts@boek.be. Het materiaal moet uiterlijk vrijdag 10 juni aankomen bij Boek.be. De organisatie verzekert om alles na de tentoonstelling "ongeschonden" terug te bezorgen. Meer informatie: Boek.be.

John Banville krijgt Kafka Preis De Ierse schrijver John Banville heeft de Kafka Preis gekregen, een prestigieuze prijs die vaak een indicatie vormt voor de Nobelprijs. Met die prijs wil het Praagse Kafkagenootschap een internationale auteur bekronen van wie het werk "uitzonderlijk is vanwege zijn artistieke kwaliteiten". Onder meer de Duitse literatuurhistoricus Marcel Reich-Ranicki, de Britse uitgever John Calder en de Oostenrijkse schrijfster Marianne Gruber maakten deel uit van de jury.

(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Veiling Clauscollectie levert 150.000 euro op Het eerste deel van de Hugo Clauscollectie van de Nederlander Gert Jan Hemmink heeft bij het Amsterdamse veilinghuis Adams Auctions ruim 150.000 euro opgebracht. Daarmee bleef de opbrengst onder de verwachtingen. Veilingmeester Piet van Winden had immers gerekend op een totaal van 250.000 euro. "Een totaalopbrengst van 150.000 euro blijft hoe dan ook mooi in ons taalgebied voor één auteur", nuanceert van Winden in De Morgen. Zo bracht Claus' COBRA-schilderij 'De Expert' ruim 21.000 euro op en ging de onuitgegeven bundel 'Paal en perk', met 14 originele tekeningen van Corneille en 9 handgeschreven gedichten van Claus, de deur uit voor 32.000 euro. Een unieke editie van Claus' bekendste werk 'Het verdriet van België', met een gesigneerd ets-dubbelzelfportret, deed het met 5.000 euro zelfs aanzienlijk beter dan verwacht. Tijdens de veiling lag de klemtoon op uitzonderlijk bibliofiel werk van Claus als beeldend kunstenaar, evenals gesigneerde pièces uniques met collega's als onder meer Karel Appel en Corneille. Alles is afkomst uit de collectie van Gert Jan Hemmink die na 49 jaar intens verzamelen, bijna 1.000 stukken uit zijn zo goed als complete Clauscollectie van de hand doet. Later dit jaar volgen bij Adams nog drie deelveilingen. Zie ook: De Papieren Man. 75-jarige Antwerpse Boekenbeurs zoekt archiefmateriaal Dit najaar is de Antwerpse Boekenbeurs aan zijn 75ste editie toe. Om dat te vieren, organiseert Boek.be van begin oktober tot half november in het Letterenhuis een retrospectieve tentoonstelling over de geschiedenis van het boekenevenement. Volgens Boek.be wordt het een "expo met boeiende achtergrondinformatie, leuke anekdotes, woorden, beelden en cijfers van de Boekenbeurs doorheen de jaren." Maar om dat te realiseren heeft Boek.be materiaal nodig en dus lanceert het een oproep aan het boekenbeurspubliek. Wie foto's, krantenknipsels of iets anders bruikbaars heeft in verband met de boekenbeurs, wordt gevraagd om een korte beschrijving te mailen naar hedwig.bogaerts@boek.be. Het materiaal moet uiterlijk vrijdag 10 juni aankomen bij Boek.be. De organisatie verzekert om alles na de tentoonstelling "ongeschonden" terug te bezorgen. Meer informatie: Boek.be. John Banville krijgt Kafka Preis De Ierse schrijver John Banville heeft de Kafka Preis gekregen, een prestigieuze prijs die vaak een indicatie vormt voor de Nobelprijs. Met die prijs wil het Praagse Kafkagenootschap een internationale auteur bekronen van wie het werk "uitzonderlijk is vanwege zijn artistieke kwaliteiten". Onder meer de Duitse literatuurhistoricus Marcel Reich-Ranicki, de Britse uitgever John Calder en de Oostenrijkse schrijfster Marianne Gruber maakten deel uit van de jury. (Bron: persberichten) Liesbeth Vanderveken