De kaarten worden grondig herschud op de uitgeversmarkt. Binnen de holding WPG-uitgevers fuseert De Arbeiderspers per 1 januari 2012 met A.W. Bruna. Ook Balans en de Bezige Bij gaan nauwer samenwerken, al blijven beide als zelfstandige merken bestaan.
Bij LannooMeulenhoff bv gaat uitgeverij Terra Lannoo op zijn beurt naar Unieboek/Spectrum

Het was al een tijdje duidelijk dat het niet goed ging met uitgeverij De Arbeiderspers/Balans. Bij de jaarwissel bleken de omzetcijfers teleurstellend. In Boekblad legt Arbeiderspers-directeur Lex Jansen het als volgt uit: 'Het boekenvak beleeft uitdagende tijden. Druk op de consumentenbestedingen, digitale ontwikkelingen, een veranderende rol van de uitgever dwingen ons na te denken over de beste manier om onze auteurs en hun oeuvre zo kansrijk mogelijk bij de lezers te brengen. Het bundelen van de krachten met ons zusterbedrijf A.W. Bruna, dat een overtuigende commerciële expertise opbouwde, is voor ons een uitgelezen kans onze doelstellingen te concretiseren.'

Ook de splitsing van De Arbeiderspers en Balans zou volgens WPG-directeur Koen Clement niet zozeer zijn ingegeven uit noodzaak dan wel 'uit onze ongebreidelde ambitie om onze auteurs beter in de markt te zetten.' Balans en De Bezige Bij focussen beide op de uitgave van vooraanstaande non-fictie. Een nauwe samenwerking tussen de fondsen waarbij elk zijn eigen identiteit bewaart, zou hun marktpositie versterken, zo klinkt het.

Over de impact die de veranderingen zullen hebben op het personeel, wil WPG-directeur Koen Clement nog niets kwijt.

De verschuiving van Terra Lannoo naar Unieboek/Het Spectrum zou acht arbeidsplaatsen kosten. Volgens het persbericht bewaren ook hier beide uitgeverijen hun eigen structuur en identiteit. Directeur Hans Janssen zal als algemeen directeur beide bedrijven leiden.

Inge Pelemans

De kaarten worden grondig herschud op de uitgeversmarkt. Binnen de holding WPG-uitgevers fuseert De Arbeiderspers per 1 januari 2012 met A.W. Bruna. Ook Balans en de Bezige Bij gaan nauwer samenwerken, al blijven beide als zelfstandige merken bestaan. Bij LannooMeulenhoff bv gaat uitgeverij Terra Lannoo op zijn beurt naar Unieboek/Spectrum Het was al een tijdje duidelijk dat het niet goed ging met uitgeverij De Arbeiderspers/Balans. Bij de jaarwissel bleken de omzetcijfers teleurstellend. In Boekblad legt Arbeiderspers-directeur Lex Jansen het als volgt uit: 'Het boekenvak beleeft uitdagende tijden. Druk op de consumentenbestedingen, digitale ontwikkelingen, een veranderende rol van de uitgever dwingen ons na te denken over de beste manier om onze auteurs en hun oeuvre zo kansrijk mogelijk bij de lezers te brengen. Het bundelen van de krachten met ons zusterbedrijf A.W. Bruna, dat een overtuigende commerciële expertise opbouwde, is voor ons een uitgelezen kans onze doelstellingen te concretiseren.' Ook de splitsing van De Arbeiderspers en Balans zou volgens WPG-directeur Koen Clement niet zozeer zijn ingegeven uit noodzaak dan wel 'uit onze ongebreidelde ambitie om onze auteurs beter in de markt te zetten.' Balans en De Bezige Bij focussen beide op de uitgave van vooraanstaande non-fictie. Een nauwe samenwerking tussen de fondsen waarbij elk zijn eigen identiteit bewaart, zou hun marktpositie versterken, zo klinkt het. Over de impact die de veranderingen zullen hebben op het personeel, wil WPG-directeur Koen Clement nog niets kwijt. De verschuiving van Terra Lannoo naar Unieboek/Het Spectrum zou acht arbeidsplaatsen kosten. Volgens het persbericht bewaren ook hier beide uitgeverijen hun eigen structuur en identiteit. Directeur Hans Janssen zal als algemeen directeur beide bedrijven leiden. Inge Pelemans