Dat maakte juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf zojuist bekend in Amsterdam. Naast 'Gelukkig zijn we machteloos' van Ivo Victoria en 'Ik, Hollywood' van Jan Van Loy staan 'Bittere bloemen' van Jeroen Brouwers, 'Naar de overkant van de nacht' van Jan van Mersbergen, 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden en 'Het bloed in onze aderen' van Miquel Bulnes op de shortlist.

Jeroen Brouwers die eind vorig jaar al was genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, is daarmee het enige boek dat de laatste zes heeft gehaald van én De Gouden Boekenuil én de Libris Literatuurprijs. De teruggetrokken schrijver zal echter beide diners ter gelegenheid van de uitreiking laten schieten. Meer dan tien jaar geleden alweer verklaarde hij niet aan het prijzencircus te willen meedoen. Op 5 mei is de uitreiking van de Gouden Boekenuil, op 7 mei die van de Libris Literatuurprijs.

Opvallend is de nominatie van 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden over het dodelijk verkeersongeluk van zijn zoon. Niet eens zozeer omdat het ontbreken van dit boek op de shortlist van de AKO Literatuurprijs erg veel kritiek kreeg en zelfs een luchtig tv-programma als 'De Wereld Draait Door' er aandacht aan besteedde, maar omdat het niet boek niet voldoet aan de criteria van de prijs. Sinds twee jaar is de Libris Literatuurprijs alleen bedoeld voor romans.

Weliswaar staat er 'requiemroman' op het omslag van 'Tonio', maar de auteur heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het verhaal honderd procent autobiografisch is en dat hij zijn leed zo rauw mogelijk wilde beschrijven. Soortgelijke rouwboeken van Erwin Mortier ('Gestameld liedboek') en Connie Palmen ('Logboek van een onbarmhartig jaar') mochten van de jury niet eens meedingen. Althans, ze staan niet op de lijst boeken die de jury heeft beoordeeld.

Voor A.F.Th. van der Heijden is het de tiende keer dat hij op een shortlist van één van de grote literaire prijzen staat. Voor Jeroen Brouwers is het de achtste keer en voor Jan Van Loy de derde keer. Bulnes, Van Mersbergen en Victoria beleven hun primeur. Alleen Van der Heijden en Brouwers hebben ooit al eens een grote prijs gewonnen - maar juist de Libris Literatuurprijs nog niet.

Eerder vanmiddag kreeg 'De maagd Marino' van Yves Petry de Inktaap. Het was de elfde keer dat 2.000 middelbare scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao hun favoriet kozen uit de winnaars van de drie grote jaarlijkse literaire prijzen. Na Libris-winnaar Petry werd AKO-winnaar 'Congo' van David Van Reybrouck tweede. 'De schilder en het meisje' van Margriet de Moor, dat bij gebrek aan Gouden Uil-winnaar vorig jaar mocht meedingen, werd derde.

In totaal was het de vijfde keer dat de Libris-winnaar de populairste onder de leerlingen bleek te zijn. De Gouden Uil-winnaar won de Inktaap vier keer, de AKO-winnaar twee keer. Yves Petry is de vierde Vlaamse winnaar van de Inktaap.

Maarten Dessing

Dat maakte juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf zojuist bekend in Amsterdam. Naast 'Gelukkig zijn we machteloos' van Ivo Victoria en 'Ik, Hollywood' van Jan Van Loy staan 'Bittere bloemen' van Jeroen Brouwers, 'Naar de overkant van de nacht' van Jan van Mersbergen, 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden en 'Het bloed in onze aderen' van Miquel Bulnes op de shortlist. Jeroen Brouwers die eind vorig jaar al was genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, is daarmee het enige boek dat de laatste zes heeft gehaald van én De Gouden Boekenuil én de Libris Literatuurprijs. De teruggetrokken schrijver zal echter beide diners ter gelegenheid van de uitreiking laten schieten. Meer dan tien jaar geleden alweer verklaarde hij niet aan het prijzencircus te willen meedoen. Op 5 mei is de uitreiking van de Gouden Boekenuil, op 7 mei die van de Libris Literatuurprijs. Opvallend is de nominatie van 'Tonio' van A.F.Th. van der Heijden over het dodelijk verkeersongeluk van zijn zoon. Niet eens zozeer omdat het ontbreken van dit boek op de shortlist van de AKO Literatuurprijs erg veel kritiek kreeg en zelfs een luchtig tv-programma als 'De Wereld Draait Door' er aandacht aan besteedde, maar omdat het niet boek niet voldoet aan de criteria van de prijs. Sinds twee jaar is de Libris Literatuurprijs alleen bedoeld voor romans. Weliswaar staat er 'requiemroman' op het omslag van 'Tonio', maar de auteur heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het verhaal honderd procent autobiografisch is en dat hij zijn leed zo rauw mogelijk wilde beschrijven. Soortgelijke rouwboeken van Erwin Mortier ('Gestameld liedboek') en Connie Palmen ('Logboek van een onbarmhartig jaar') mochten van de jury niet eens meedingen. Althans, ze staan niet op de lijst boeken die de jury heeft beoordeeld. Voor A.F.Th. van der Heijden is het de tiende keer dat hij op een shortlist van één van de grote literaire prijzen staat. Voor Jeroen Brouwers is het de achtste keer en voor Jan Van Loy de derde keer. Bulnes, Van Mersbergen en Victoria beleven hun primeur. Alleen Van der Heijden en Brouwers hebben ooit al eens een grote prijs gewonnen - maar juist de Libris Literatuurprijs nog niet. Eerder vanmiddag kreeg 'De maagd Marino' van Yves Petry de Inktaap. Het was de elfde keer dat 2.000 middelbare scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao hun favoriet kozen uit de winnaars van de drie grote jaarlijkse literaire prijzen. Na Libris-winnaar Petry werd AKO-winnaar 'Congo' van David Van Reybrouck tweede. 'De schilder en het meisje' van Margriet de Moor, dat bij gebrek aan Gouden Uil-winnaar vorig jaar mocht meedingen, werd derde. In totaal was het de vijfde keer dat de Libris-winnaar de populairste onder de leerlingen bleek te zijn. De Gouden Uil-winnaar won de Inktaap vier keer, de AKO-winnaar twee keer. Yves Petry is de vierde Vlaamse winnaar van de Inktaap. Maarten Dessing