Het is van 2013 en Tom Lanoye geleden dat de literaire prijs naar een Vlaming ging. De Constantijn Huygens-prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting jaarlijks uitreikt.

Hertmans kan intussen terugblikken op een rijkgevuld literair oeuvre. Nadat de schrijver, dichter en essayist jarenlang vooral voer was voor fijnproevers, kwam in 2013 de grote doobraak bij het bredere publiek met zijn biografische 'Oorlog en terpentijn'. Het boek werd intussen meer dan 250.000 keer verkocht en kreeg tal van vertalingen. Hertmans ontving er de AKO Literatuurprijs voor en het werd genomineerd voor de International Booker Prize.

Hoogtepunten van de hedendaagse literatuur

Sindsdien staat Hertmans' ster hoog aan het literaire firmament. Maar Hertmans krijgt de Constantijn Huygensprijs voor het volledige oeuvre dat hij sinds zijn debuut in 1981 heeft opgebouwd. Dat oeuvre bestrijkt het hele literaire arsenaal, gaande van proza tot poëzie, theater en essays. 'In elk van die genres heeft hij boeken laten verschijnen die tot de hoogtepunten van de hedendaagse literatuur gerekend kunnen worden. Daarnaast is hij in binnen- én buitenland een gewaardeerde stem in het publieke debat', stelt de jury.

'Het publiek heeft deze schrijver omarmd, in de buitenlandse pers gooit hij hoge ogen en ook in Nederland en Vlaanderen is de waardering voor zijn werk groot. De toekenning van de Huygens-prijs onderstreept deze brede erkenning en bekroont een veelzijdig en groots oeuvre', aldus de jury.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Het is van Tom Lanoye in 2013 geleden dat de prijs is toegekend aan een Vlaming. Eerder ging de prijs ook al naar literaire monumenten als Hugo Claus, Jeroen Brouwers en Harry Mulisch.

De prijsuitreiking zelf vindt plaats op 19 januari 2020.

Het is van 2013 en Tom Lanoye geleden dat de literaire prijs naar een Vlaming ging. De Constantijn Huygens-prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting jaarlijks uitreikt. Hertmans kan intussen terugblikken op een rijkgevuld literair oeuvre. Nadat de schrijver, dichter en essayist jarenlang vooral voer was voor fijnproevers, kwam in 2013 de grote doobraak bij het bredere publiek met zijn biografische 'Oorlog en terpentijn'. Het boek werd intussen meer dan 250.000 keer verkocht en kreeg tal van vertalingen. Hertmans ontving er de AKO Literatuurprijs voor en het werd genomineerd voor de International Booker Prize. Hoogtepunten van de hedendaagse literatuurSindsdien staat Hertmans' ster hoog aan het literaire firmament. Maar Hertmans krijgt de Constantijn Huygensprijs voor het volledige oeuvre dat hij sinds zijn debuut in 1981 heeft opgebouwd. Dat oeuvre bestrijkt het hele literaire arsenaal, gaande van proza tot poëzie, theater en essays. 'In elk van die genres heeft hij boeken laten verschijnen die tot de hoogtepunten van de hedendaagse literatuur gerekend kunnen worden. Daarnaast is hij in binnen- én buitenland een gewaardeerde stem in het publieke debat', stelt de jury. 'Het publiek heeft deze schrijver omarmd, in de buitenlandse pers gooit hij hoge ogen en ook in Nederland en Vlaanderen is de waardering voor zijn werk groot. De toekenning van de Huygens-prijs onderstreept deze brede erkenning en bekroont een veelzijdig en groots oeuvre', aldus de jury. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Het is van Tom Lanoye in 2013 geleden dat de prijs is toegekend aan een Vlaming. Eerder ging de prijs ook al naar literaire monumenten als Hugo Claus, Jeroen Brouwers en Harry Mulisch. De prijsuitreiking zelf vindt plaats op 19 januari 2020.