De Schaepdrijver krijgt het symbolische bedrag van 2.015 euro, meldt het Davidsfonds.

"Deze expert in de geschiedenis van WOI was niet alleen co-auteur en presentator van de documentaire 'Brave little Belgium' die in de zomer op Canvas werd uitgezonden, ze was eveneens verantwoordelijk voor het historische luik van de tentoonstelling '14-18 Oorlog in beeld|Brugge in oorlog' die de Brugse bezettingsgeschiedenis verhaalt. Hoewel ondertussen heel wat historici zich verdiepen en verdiept hebben in de Eerste Wereldoorlog, is De Schaepdrijver nog steeds dé autoriteit op dit gebied", aldus een jurylid.

De Schaepdrijver haalde het van zes andere genomineerden: Patrick Allegaert, Tina De Gendt, Jeroen Meus, Johan Op de Beeck, Sven Speybrouck en Geert Vanpaemel. "Dit is een grote eer, zeker in dit gezelschap. Oprechte dank aan de jury", aldus De Schaepdrijver.

"En duizendmaal dank aan het historisch geïnteresseerde publiek in Vlaanderen: dank voor de belangstelling, de spitse vragen, het delen van documentatie. Publieksgeschiedenis is een vreugde. Het is ook een uitdaging: publieksgeschiedenis vraagt niet om versimpeling, maar juist om verdieping."

Het is al de vierde keer dat de Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt. Vorig jaar ging die naar Piet Chielens, de coördinator van het In Flanders Field Museum. De prijs wordt uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis, die dit jaar plaatsvindt op dinsdag 24 maart en in het teken staat van landbouw en visserij door de eeuwen heen. (Belga/NS)

De Schaepdrijver krijgt het symbolische bedrag van 2.015 euro, meldt het Davidsfonds. "Deze expert in de geschiedenis van WOI was niet alleen co-auteur en presentator van de documentaire 'Brave little Belgium' die in de zomer op Canvas werd uitgezonden, ze was eveneens verantwoordelijk voor het historische luik van de tentoonstelling '14-18 Oorlog in beeld|Brugge in oorlog' die de Brugse bezettingsgeschiedenis verhaalt. Hoewel ondertussen heel wat historici zich verdiepen en verdiept hebben in de Eerste Wereldoorlog, is De Schaepdrijver nog steeds dé autoriteit op dit gebied", aldus een jurylid.De Schaepdrijver haalde het van zes andere genomineerden: Patrick Allegaert, Tina De Gendt, Jeroen Meus, Johan Op de Beeck, Sven Speybrouck en Geert Vanpaemel. "Dit is een grote eer, zeker in dit gezelschap. Oprechte dank aan de jury", aldus De Schaepdrijver. "En duizendmaal dank aan het historisch geïnteresseerde publiek in Vlaanderen: dank voor de belangstelling, de spitse vragen, het delen van documentatie. Publieksgeschiedenis is een vreugde. Het is ook een uitdaging: publieksgeschiedenis vraagt niet om versimpeling, maar juist om verdieping."Het is al de vierde keer dat de Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt. Vorig jaar ging die naar Piet Chielens, de coördinator van het In Flanders Field Museum. De prijs wordt uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis, die dit jaar plaatsvindt op dinsdag 24 maart en in het teken staat van landbouw en visserij door de eeuwen heen. (Belga/NS)