VPRO-journalist Wim Brands, bekend van het boekenprogramma 'Boeken'en zelf ook dichter, stelde een bloemlezing samen van de naar eigen zeggen 60 meest talentvolle Nederlandstalige auteurs die debuteerden na 2000. Wie er de lijst van Vlaamse literaire beloftes op naslaat, weet niet wat hij ziet: slechts 7 Vlaamse schrijvers - of ietsje meer dan 10 procent - zijn volgens Brands de moeite waard: Griet Op de Beeck, Thomas Blondeau, Saskia De Coster, Ann De Craemer, Margot Vanderstraeten, Jan Vantoortelboom en Annelies Verbeke.

GF
© GF

'De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw: de nieuwe schrijvers van het nieuwe millennium' werd samengesteld door Wim Brands en wil de lezer attent maken op de volgens hem meest interessante auteurs die sinds 2000 debuteerden. Op zich natuurlijk een lovenswaardig initiatief maar weinig representatief als je dus naar het handjevol Vlaamse auteurs kijkt, die zijn selectie hebben gehaald: vijf schrijfsters (Op de Beeck, De Coster, De Craemer, Vanderstraeten, Verbeke) en zeggen en schrijven twee (2!) schrijvers, van wie er één (Blondeau) dan nog onlangs overleden is. Vantoortelboom ('Meester mitraillette') zou dus de enige Vlaamse schrijver van dit millennium zijn die de moeite waard is.

Salon des refusés

Van David van Reybrouck of Peter Terrin - die allebei officieel debuteerden in 2001 met respectievelijk 'De plaag' en de korte roman 'Kras' - geen enkel spoor. Laat staan van Chika Unigwe, Yannick Dangre, Leen Huet, Jeroen Theunissen, Bart Koubaa, Jan Van Loy, Joost Vandecasteele, Marnix Peeters, Rachida Lamrabet en Roderik Six. Dat Erwin Mortier ('Marcel'), Yves Petry ('Het jaar van de man') en Dimitri Verhulst ('De kamer hiernaast') ontbreken, is tot daar aan toe: zij vallen rekenkundig gezien af vermits ze in 1999 - op de drempel van het nieuwe millennium dus - hun eersteling pleegden.

Frank Hellemans

VPRO-journalist Wim Brands, bekend van het boekenprogramma 'Boeken'en zelf ook dichter, stelde een bloemlezing samen van de naar eigen zeggen 60 meest talentvolle Nederlandstalige auteurs die debuteerden na 2000. Wie er de lijst van Vlaamse literaire beloftes op naslaat, weet niet wat hij ziet: slechts 7 Vlaamse schrijvers - of ietsje meer dan 10 procent - zijn volgens Brands de moeite waard: Griet Op de Beeck, Thomas Blondeau, Saskia De Coster, Ann De Craemer, Margot Vanderstraeten, Jan Vantoortelboom en Annelies Verbeke.'De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw: de nieuwe schrijvers van het nieuwe millennium' werd samengesteld door Wim Brands en wil de lezer attent maken op de volgens hem meest interessante auteurs die sinds 2000 debuteerden. Op zich natuurlijk een lovenswaardig initiatief maar weinig representatief als je dus naar het handjevol Vlaamse auteurs kijkt, die zijn selectie hebben gehaald: vijf schrijfsters (Op de Beeck, De Coster, De Craemer, Vanderstraeten, Verbeke) en zeggen en schrijven twee (2!) schrijvers, van wie er één (Blondeau) dan nog onlangs overleden is. Vantoortelboom ('Meester mitraillette') zou dus de enige Vlaamse schrijver van dit millennium zijn die de moeite waard is.Salon des refusésVan David van Reybrouck of Peter Terrin - die allebei officieel debuteerden in 2001 met respectievelijk 'De plaag' en de korte roman 'Kras' - geen enkel spoor. Laat staan van Chika Unigwe, Yannick Dangre, Leen Huet, Jeroen Theunissen, Bart Koubaa, Jan Van Loy, Joost Vandecasteele, Marnix Peeters, Rachida Lamrabet en Roderik Six. Dat Erwin Mortier ('Marcel'), Yves Petry ('Het jaar van de man') en Dimitri Verhulst ('De kamer hiernaast') ontbreken, is tot daar aan toe: zij vallen rekenkundig gezien af vermits ze in 1999 - op de drempel van het nieuwe millennium dus - hun eersteling pleegden.Frank Hellemans