De Amerikaanse schrijvers Joshua Ferris en Karen Joy Fowler zijn de eerste Amerikanen om de shortlist van de Man Booker Prize te halen. Deze shortlist is de eerste die open stond voor alle in het Engels schrijvende auteurs. Voorheen stond deze prestigieuze literatuurprijs, die in 1969 voor het eerst werd uitgereikt, enkel open voor inwoners van Groot-Brittannië, het Gemenebest, Ierland en Zimbabwe. Behalve Ferris en Fowler zijn ook de Britten Howard Jacobson, Ali Smith en Neel Mukherjee en de Australiër Richard Flanagan genomineerd.

Ferris kreeg de nominatie voor "To Rise Again At a Decent Hour", Fowler voor "We Are All Completely Beside Ourselves". Jacobson is genomineerd voor "J", Smith voor "How to be Both", Mukherjee voor "The Lives of Others" en Flanagan voor "The Narrow Road to the Deep North". Jacobson won de prijs in 2010 al voor "The Finkler Question". Smith stond eerder al twee keer op de shortlist. Bij de bookmakers zijn zij de grote favorieten.

Reizen rond de wereld

"Nu de Man Booker Prize haar grenzen verlegt, nemen deze zes uitzonderlijke boeken de lezer mee op reizen rond de wereld, tussen het Verenigd Koninkrijk, New York, Thailand, Italië, Calcutta (Kolkota), en in het verleden, het heden en de toekomst", zei AC Grayling, dit jaar voorzitter van de jury.

De winnaar, die op 14 oktober wordt bekendgemaakt, krijgt een geldprijs ter waarde van 50.000 pond (62.000 euro). In 2013 won "The Luminaries" van Eleanor Catton de Man Booker Prize, in het Nederlands vertaald als "Al wat schittert".

(Belga/MS)

De Amerikaanse schrijvers Joshua Ferris en Karen Joy Fowler zijn de eerste Amerikanen om de shortlist van de Man Booker Prize te halen. Deze shortlist is de eerste die open stond voor alle in het Engels schrijvende auteurs. Voorheen stond deze prestigieuze literatuurprijs, die in 1969 voor het eerst werd uitgereikt, enkel open voor inwoners van Groot-Brittannië, het Gemenebest, Ierland en Zimbabwe. Behalve Ferris en Fowler zijn ook de Britten Howard Jacobson, Ali Smith en Neel Mukherjee en de Australiër Richard Flanagan genomineerd. Ferris kreeg de nominatie voor "To Rise Again At a Decent Hour", Fowler voor "We Are All Completely Beside Ourselves". Jacobson is genomineerd voor "J", Smith voor "How to be Both", Mukherjee voor "The Lives of Others" en Flanagan voor "The Narrow Road to the Deep North". Jacobson won de prijs in 2010 al voor "The Finkler Question". Smith stond eerder al twee keer op de shortlist. Bij de bookmakers zijn zij de grote favorieten. Reizen rond de wereld "Nu de Man Booker Prize haar grenzen verlegt, nemen deze zes uitzonderlijke boeken de lezer mee op reizen rond de wereld, tussen het Verenigd Koninkrijk, New York, Thailand, Italië, Calcutta (Kolkota), en in het verleden, het heden en de toekomst", zei AC Grayling, dit jaar voorzitter van de jury. De winnaar, die op 14 oktober wordt bekendgemaakt, krijgt een geldprijs ter waarde van 50.000 pond (62.000 euro). In 2013 won "The Luminaries" van Eleanor Catton de Man Booker Prize, in het Nederlands vertaald als "Al wat schittert".(Belga/MS)