In 1936 werd de linkse, homoseksuele auteur Federico García Lorca gefusilleerd door het Franco-regime. Zijn lichaam is echter nooit gevonden. Eind 2009 werd het massagraf waarin Lorca volgens Gibson's bronnen begraven lag, na een jarenlange juridische strijd voor het eerst geopend. Het graf bleek leeg.

Gibson onthult nu in een filmreportage van het Utrechtse festival 'Literaire Meesters' dat Lorca's botten al ver voor deze opgravingen zijn verduisterd.

Volgens Gibson zijn de botten van Lorca al in de jaren tachtig opgegraven en verplaatst. De verantwoordelijke politici uit Granada waren daarvan op de hoogte, maar verzwegen de vondst. "Nu ontkennen ze het en niemand heeft enig onderzoek verricht. Het is schandalig."

Gibson beweert dat de familie Lorca allang wist dat Lorca's resten elders lagen. De familie zou zeer nauwe banden met het lokale bestuur onderhouden. "De eerste die wist dat er botten gevonden waren, was Manuel Fernandez Montesinos, een neef van García Lorca. Hij heeft er nooit iets over gezegd."

Gibson noemt de recente opgraving daarom "belachelijk" en pleit voor een waarheidscommissie die de liquidatie en verdwijning van Lorca moet onderzoeken.

Stichting Literaire Activiteiten Utrecht vertoont de filmreportage zondag 7 november 2010 in het Utrechtse Jacobitheater.

Trailer van de filmreportage:

Lorca: Afwezige ziel - trailer from SLAU on Vimeo.

Trailer van het festival Literaire Meesters 2010:

Federico García Lorca trailer from SLAU on Vimeo.

In 1936 werd de linkse, homoseksuele auteur Federico García Lorca gefusilleerd door het Franco-regime. Zijn lichaam is echter nooit gevonden. Eind 2009 werd het massagraf waarin Lorca volgens Gibson's bronnen begraven lag, na een jarenlange juridische strijd voor het eerst geopend. Het graf bleek leeg. Gibson onthult nu in een filmreportage van het Utrechtse festival 'Literaire Meesters' dat Lorca's botten al ver voor deze opgravingen zijn verduisterd. Volgens Gibson zijn de botten van Lorca al in de jaren tachtig opgegraven en verplaatst. De verantwoordelijke politici uit Granada waren daarvan op de hoogte, maar verzwegen de vondst. "Nu ontkennen ze het en niemand heeft enig onderzoek verricht. Het is schandalig." Gibson beweert dat de familie Lorca allang wist dat Lorca's resten elders lagen. De familie zou zeer nauwe banden met het lokale bestuur onderhouden. "De eerste die wist dat er botten gevonden waren, was Manuel Fernandez Montesinos, een neef van García Lorca. Hij heeft er nooit iets over gezegd." Gibson noemt de recente opgraving daarom "belachelijk" en pleit voor een waarheidscommissie die de liquidatie en verdwijning van Lorca moet onderzoeken. Stichting Literaire Activiteiten Utrecht vertoont de filmreportage zondag 7 november 2010 in het Utrechtse Jacobitheater. Trailer van de filmreportage:Lorca: Afwezige ziel - trailer from SLAU on Vimeo.Trailer van het festival Literaire Meesters 2010:Federico García Lorca trailer from SLAU on Vimeo.