De man overleed in 1973, twaalf dagen na de militaire coup in Chili. Met de opgraving wil men duidelijkheid of de voormalige winnaar van de Nobelprijs Literatuur zou zijn vermoord.

Neruda ligt begraven naast zijn vrouw in Isla Negra, 120 kilometer ten westen van de Chileense hoofdstad Santiago. Wanneer de resten worden opgegraven, is niet bekend.

Neruda stierf volgens zijn familie aan prostaatkanker, op 69-jarige leeftijd. Maar sinds 2011 bestaan er twijfels over die versie. De dichter was een overtuigd communist en vriend van president Salvador Allende. Die werd in 1973 afgezet door generaal Augusto Pinochet. De vroegere chauffeur van Pablo Neruda beweert dat agenten van het nieuwe regime de dichter een spuit met gif zouden hebben toegediend.

Rechter Mario Carroza beval nu dat zijn lijk moet worden opgegraven om die versie na te trekken. (Belga/MS)

De man overleed in 1973, twaalf dagen na de militaire coup in Chili. Met de opgraving wil men duidelijkheid of de voormalige winnaar van de Nobelprijs Literatuur zou zijn vermoord. Neruda ligt begraven naast zijn vrouw in Isla Negra, 120 kilometer ten westen van de Chileense hoofdstad Santiago. Wanneer de resten worden opgegraven, is niet bekend. Neruda stierf volgens zijn familie aan prostaatkanker, op 69-jarige leeftijd. Maar sinds 2011 bestaan er twijfels over die versie. De dichter was een overtuigd communist en vriend van president Salvador Allende. Die werd in 1973 afgezet door generaal Augusto Pinochet. De vroegere chauffeur van Pablo Neruda beweert dat agenten van het nieuwe regime de dichter een spuit met gif zouden hebben toegediend. Rechter Mario Carroza beval nu dat zijn lijk moet worden opgegraven om die versie na te trekken. (Belga/MS)