"Een ruggengraat voor de lezer", aldus Ludo Helsen tegenover Knack moet deze nieuwe bibliotheek van de Vlaamse klassiekers worden. Al wie als lezer in de provincie Antwerpen een klassieker van Maurice Roelants, Marnix Gijsen of Gerard Walschap niet in de rekken van zijn plaatselijke bib vindt, kan het boek in kwestie vanaf 27 mei reserveren bij de lokale bibliothecaris. Die laatste zal het boek dan opvragen in het Provinciaal Bibliotheekcentrum te Ranst waar een heuse Vlaamse Klassiekersbib uit de grond werd gestampt.

Helsen vond het niet kunnen dat Vlaanderen zo slordig met zijn klassiekers omspringt: "In Frankrijk kun je werk van François Mauriac en Emile Zola nog in de grootwarenhuizen kopen. In Italië vind je in boekhandels en bibliotheken 'De verloofden', de klassieker van Alessandro Manzoni, en in Poolse winkels tref je overal boeken van Henryk Sienkiewitcz, auteur van onder andere 'Quo vadis', aan. Waarom kan bij ons dan niet hetzelfde met Gijsen, Walschap & co?"

Toen Helsen jaren terug in de provinciale bibliotheek van Noord-Brabant een schatkamer van 30.000 Nederlandse literaire klassiekers aantrof, wou hij een analoog Vlaams literair bestand uitbouwen voor de openbare bibliotheken in de provincie Antwerpen. Op vrijdag 27 mei is het eindelijk zover en zijn er van 155 Vlaamse schrijvers - van Eugeen Zetternam tot Tony Bergmann, van Maurits Sabbe tot Herman Teirlinck - tientallen boeken voorradig in het Provinciaal Bibliotheekcentrum te Ranst. Momenteel zouden er iets meer dan 700 boeken zijn samengebracht maar bedoeling is om die gestadig uit te breiden. Vooral werk van auteurs als Prudens Van Duyse en Jan Frans Willems, die slechts antiquarisch te verkrijgen zijn, moeten de komende maanden nog op de kop worden getikt.

Of een dergelijke operatie niet veel geld kost? "De boekenkasten kostten meer dan de boeken zelf", lacht Helsen. Voor de aanschaf van boeken is tot hier toe een budget aangesproken van 4 à 5.000 euro. Dankzij de bereidwillige medewerking van de Conscience Erfgoedbibliotheek en het Antwerpse Letterenhuis verhuisden dubbels van bestaande klassiekers gratis naar het Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof te Ranst.

Frank Hellemans

Op vrijdag 27 mei trekt het Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof, Schildesteenweg 99, 2520 Ranst om 19.30 uur een cultureel weekend op gang met de feestelijke opening van de bibliotheek met werken van klassieke Vlaamse auteurs.

Prof. Emeritus Joris Gerits geeft een lezing over de klassiekers, ' De schouders waarop wij staan'. De muzikale omlijsting gebeurt door chansonnière Ariadne Van den Brande en pianist Alano Gruarin. Zij brengen op 27 mei een programma met het betere lied, volledig opgebouwd rond het thema van de Vlaamse klassiekers.


Gratis reserveren kan via jef.boudewijns@admin.provant.be.

"Een ruggengraat voor de lezer", aldus Ludo Helsen tegenover Knack moet deze nieuwe bibliotheek van de Vlaamse klassiekers worden. Al wie als lezer in de provincie Antwerpen een klassieker van Maurice Roelants, Marnix Gijsen of Gerard Walschap niet in de rekken van zijn plaatselijke bib vindt, kan het boek in kwestie vanaf 27 mei reserveren bij de lokale bibliothecaris. Die laatste zal het boek dan opvragen in het Provinciaal Bibliotheekcentrum te Ranst waar een heuse Vlaamse Klassiekersbib uit de grond werd gestampt.Helsen vond het niet kunnen dat Vlaanderen zo slordig met zijn klassiekers omspringt: "In Frankrijk kun je werk van François Mauriac en Emile Zola nog in de grootwarenhuizen kopen. In Italië vind je in boekhandels en bibliotheken 'De verloofden', de klassieker van Alessandro Manzoni, en in Poolse winkels tref je overal boeken van Henryk Sienkiewitcz, auteur van onder andere 'Quo vadis', aan. Waarom kan bij ons dan niet hetzelfde met Gijsen, Walschap & co?" Toen Helsen jaren terug in de provinciale bibliotheek van Noord-Brabant een schatkamer van 30.000 Nederlandse literaire klassiekers aantrof, wou hij een analoog Vlaams literair bestand uitbouwen voor de openbare bibliotheken in de provincie Antwerpen. Op vrijdag 27 mei is het eindelijk zover en zijn er van 155 Vlaamse schrijvers - van Eugeen Zetternam tot Tony Bergmann, van Maurits Sabbe tot Herman Teirlinck - tientallen boeken voorradig in het Provinciaal Bibliotheekcentrum te Ranst. Momenteel zouden er iets meer dan 700 boeken zijn samengebracht maar bedoeling is om die gestadig uit te breiden. Vooral werk van auteurs als Prudens Van Duyse en Jan Frans Willems, die slechts antiquarisch te verkrijgen zijn, moeten de komende maanden nog op de kop worden getikt.Of een dergelijke operatie niet veel geld kost? "De boekenkasten kostten meer dan de boeken zelf", lacht Helsen. Voor de aanschaf van boeken is tot hier toe een budget aangesproken van 4 à 5.000 euro. Dankzij de bereidwillige medewerking van de Conscience Erfgoedbibliotheek en het Antwerpse Letterenhuis verhuisden dubbels van bestaande klassiekers gratis naar het Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof te Ranst. Frank Hellemans