De prijs beloont Pjeroo Roobjee voor zijn Nederlandstalig werk dat getuigt van 'redelijke eigenzinnigheid, onder andere door vrijheid van denken, engagement, tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect'.

De Luc Bucquoye-prijs draagt de naam van licentiaat Germaanse filologie en schenker Luc Bucquoye. Het is de eerste keer dat deze literatuurprijs wordt uitgereikt.

'Het is belangrijk dat er voor de Nederlandstalige literatuur meer middelen zijn. In de wetenschapswereld zien we een dominantie van de hardere wetenschappen. Het is zeker niet ongepast dat humane wetenschappen hen helpen bij hun bezetting van het maatschappelijk veld', stelt Bucquoye.

Pjeroo Roobjee, pseudoniem van Dirk De Vilder, mag zich de eerste laureaat noemen. De auteur ontvangt 5.000 euro en wordt tijdens een publiek evenement, dat volledig draait rond zijn of haar werk, in de bloemetjes gezet.

Door de literatuurprijs te aanvaarden, engageert de laureaat zich ook om een drietal activiteiten te organiseren met studenten van de VUB. De studenten mogen de invulling zelf kiezen in de geest van zijn of haar oeuvre.

De literatuurprijs maakt deel uit van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Dit jaar zaten onder meer professor em. filosofie Jean-Paul Van Bendegem, professor Nederlandse letterkunde Hans Vandevoorde, professor Nederlandse taalkunde Wim Vandenbussche en de oprichter Luc Bucquoye in de jury.

De prijs beloont Pjeroo Roobjee voor zijn Nederlandstalig werk dat getuigt van 'redelijke eigenzinnigheid, onder andere door vrijheid van denken, engagement, tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect'. De Luc Bucquoye-prijs draagt de naam van licentiaat Germaanse filologie en schenker Luc Bucquoye. Het is de eerste keer dat deze literatuurprijs wordt uitgereikt. 'Het is belangrijk dat er voor de Nederlandstalige literatuur meer middelen zijn. In de wetenschapswereld zien we een dominantie van de hardere wetenschappen. Het is zeker niet ongepast dat humane wetenschappen hen helpen bij hun bezetting van het maatschappelijk veld', stelt Bucquoye. Pjeroo Roobjee, pseudoniem van Dirk De Vilder, mag zich de eerste laureaat noemen. De auteur ontvangt 5.000 euro en wordt tijdens een publiek evenement, dat volledig draait rond zijn of haar werk, in de bloemetjes gezet. Door de literatuurprijs te aanvaarden, engageert de laureaat zich ook om een drietal activiteiten te organiseren met studenten van de VUB. De studenten mogen de invulling zelf kiezen in de geest van zijn of haar oeuvre. De literatuurprijs maakt deel uit van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Dit jaar zaten onder meer professor em. filosofie Jean-Paul Van Bendegem, professor Nederlandse letterkunde Hans Vandevoorde, professor Nederlandse taalkunde Wim Vandenbussche en de oprichter Luc Bucquoye in de jury.