Destijds werd Karadzic al door het internationale hof in Den Haag voor volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en inbreuken op het oorlogsrecht gezocht. Hij bereidde destijds zijn vlucht voor. Karadzic verbleef samen met zijn lijfwachten in een barak in het Bosnische Pale, in de buurt van Sarajevo. Pas twaalf jaar later kon hij gearresteerd worden.

Dat staat allemaal te lezen in 'Meister der Dämmerung', een nieuwe Handke-biografie van de germanist Malte Herwig die op 9 november verschijnt bij de Münchense uitgeverij Deutsche Verlagsanstalt. Het nieuws over Handkes ontmoeting zorgde alvast voor heel wat opschudding in het Duitstalige letterenland.

Peter Handke, 67 jaar, staat bekend als een absolute bepleiter van het Servische standpunt in de Joegoslavische oorlog. Zijn biograaf drukt het genuanceerder uit: Handke heeft de internationale berichtgeving over het Servische aandeel in de Joegoslavische oorlogsmisdaden al altijd eenzijdig gevonden.

Handke lokte met zijn pro-Servische standpunt altijd opnieuw controverses uit bij historici, journalisten en politici. Tegen zijn biograaf zei Handke verder dat hij nooit spijt heeft gehad van zijn initiatief en dat hij nu niet anders zou handelen. Hij wilde alleen maar uitzoeken of de gediplomeerde psychiater Radovan Karadzic werkelijk een oorlogsmisdadiger of een soort Dr. Strangelove was.

De Oostenrijkse schrijver lag al zwaar onder vuur toen hij een toespraak hield tijdens de begrafenis van de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic, die ook voor het internationale tribunaal terechtstond en in 2006 in gevangenschap in Den Haag overleed.

Piet de Moor

Destijds werd Karadzic al door het internationale hof in Den Haag voor volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en inbreuken op het oorlogsrecht gezocht. Hij bereidde destijds zijn vlucht voor. Karadzic verbleef samen met zijn lijfwachten in een barak in het Bosnische Pale, in de buurt van Sarajevo. Pas twaalf jaar later kon hij gearresteerd worden. Dat staat allemaal te lezen in 'Meister der Dämmerung', een nieuwe Handke-biografie van de germanist Malte Herwig die op 9 november verschijnt bij de Münchense uitgeverij Deutsche Verlagsanstalt. Het nieuws over Handkes ontmoeting zorgde alvast voor heel wat opschudding in het Duitstalige letterenland. Peter Handke, 67 jaar, staat bekend als een absolute bepleiter van het Servische standpunt in de Joegoslavische oorlog. Zijn biograaf drukt het genuanceerder uit: Handke heeft de internationale berichtgeving over het Servische aandeel in de Joegoslavische oorlogsmisdaden al altijd eenzijdig gevonden. Handke lokte met zijn pro-Servische standpunt altijd opnieuw controverses uit bij historici, journalisten en politici. Tegen zijn biograaf zei Handke verder dat hij nooit spijt heeft gehad van zijn initiatief en dat hij nu niet anders zou handelen. Hij wilde alleen maar uitzoeken of de gediplomeerde psychiater Radovan Karadzic werkelijk een oorlogsmisdadiger of een soort Dr. Strangelove was. De Oostenrijkse schrijver lag al zwaar onder vuur toen hij een toespraak hield tijdens de begrafenis van de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic, die ook voor het internationale tribunaal terechtstond en in 2006 in gevangenschap in Den Haag overleed. Piet de Moor