Zelden won een boek zoveel prijzen als 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'. Gisterenavond kreeg het boek van Peter Verhelst en Carll Cneut ook de Gouden Griffel.

Met de Gouden Griffel heeft 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' (De Eenhoorn) de grand slam gewonnen. Nooit eerder kreeg dezelfde titel de drie belangrijkste prijzen die jaarlijks aan een kinderboek worden gegeven. Eerder dit jaar vielen Verhelst en Cneut voor hun meesterwerk al de Gouden Uil Jeugdliteratuur en de Woutertje Pieterseprijs ten deel.

'Het geheim van de keel van de nachtegaal' is een bewerking van het sprookje van 'De nachtegaal' van Hans Christiaan Andersen. In dit verhaal leert de Chinese keizer dat er ook andere dingen in het leven belangrijk zijn dan macht. De nieuwe keizerlijke tuin leek hem perfect tot hij de nachtegaal hoorde fluiten. Altijd moest de vogel voor hem zingen - maar hem daartoe dwingen kan hij niet.

Net als de jury's van andere prijzen liet de jury van de 55e editie van de Gouden Griffel, voorgezeten door directeur Majo de Sadeleer van Stichting Lezen, zich verleiden door de poëtische taal van Verhelst en feeërieke tekeningen van Cneut. 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' is voor hen een 'ode aan de eenvoud en de onschuld, aan wat waar is en écht'.

Opmerkelijk is dat Verhelst, die dit boek oorspronkelijk maakte voor een muziektheatervoorstelling van vzw Pantalone, nooit eerder een kinderboek schreef. Minstens zo opvallend is het succes voor Carll Cneut. Al jaren geprezen als een van de beste Vlaamse illustratoren wist Cneut tot nu toe Nederland niet te winnen voor zijn stijl van tekenen.

De Gouden Griffel is niet de hoogste gedoteerde prijs: 1364,34 euro - tegen 25.000 voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur en 15.000 euro voor de Woutertje Pieterseprijs. Maar als oudste prijs voor kinder- en jeugdliteratuur is het wel de meest prestigieuze. Het is bovendien pas de vijfde keer dat de prijs niet naar een jeugdroman, maar naar een prentenboek gaat.

Behalve de grand slam wonnen Verhelst en Cneut voor 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' een hele reeks minder belangrijke prijzen. Daaronder een Boekenwelp, Boekenpluim, Plantin Moretuspublieksprijs en een eervolle vermelding bij de internationale White Ravenprijs. De enige prijs die het boek misschien niet kan winnen is een publieksprijs voor de tekst. Sommige critici vinden die te plechtstatig voor kinderen.

Maarten Dessing

Zelden won een boek zoveel prijzen als 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'. Gisterenavond kreeg het boek van Peter Verhelst en Carll Cneut ook de Gouden Griffel.Met de Gouden Griffel heeft 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' (De Eenhoorn) de grand slam gewonnen. Nooit eerder kreeg dezelfde titel de drie belangrijkste prijzen die jaarlijks aan een kinderboek worden gegeven. Eerder dit jaar vielen Verhelst en Cneut voor hun meesterwerk al de Gouden Uil Jeugdliteratuur en de Woutertje Pieterseprijs ten deel.'Het geheim van de keel van de nachtegaal' is een bewerking van het sprookje van 'De nachtegaal' van Hans Christiaan Andersen. In dit verhaal leert de Chinese keizer dat er ook andere dingen in het leven belangrijk zijn dan macht. De nieuwe keizerlijke tuin leek hem perfect tot hij de nachtegaal hoorde fluiten. Altijd moest de vogel voor hem zingen - maar hem daartoe dwingen kan hij niet.Net als de jury's van andere prijzen liet de jury van de 55e editie van de Gouden Griffel, voorgezeten door directeur Majo de Sadeleer van Stichting Lezen, zich verleiden door de poëtische taal van Verhelst en feeërieke tekeningen van Cneut. 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' is voor hen een 'ode aan de eenvoud en de onschuld, aan wat waar is en écht'.Opmerkelijk is dat Verhelst, die dit boek oorspronkelijk maakte voor een muziektheatervoorstelling van vzw Pantalone, nooit eerder een kinderboek schreef. Minstens zo opvallend is het succes voor Carll Cneut. Al jaren geprezen als een van de beste Vlaamse illustratoren wist Cneut tot nu toe Nederland niet te winnen voor zijn stijl van tekenen.De Gouden Griffel is niet de hoogste gedoteerde prijs: 1364,34 euro - tegen 25.000 voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur en 15.000 euro voor de Woutertje Pieterseprijs. Maar als oudste prijs voor kinder- en jeugdliteratuur is het wel de meest prestigieuze. Het is bovendien pas de vijfde keer dat de prijs niet naar een jeugdroman, maar naar een prentenboek gaat.Behalve de grand slam wonnen Verhelst en Cneut voor 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' een hele reeks minder belangrijke prijzen. Daaronder een Boekenwelp, Boekenpluim, Plantin Moretuspublieksprijs en een eervolle vermelding bij de internationale White Ravenprijs. De enige prijs die het boek misschien niet kan winnen is een publieksprijs voor de tekst. Sommige critici vinden die te plechtstatig voor kinderen.Maarten Dessing