Ongepubliceerde gedichten van Wislawa Szymborska ontdekt

Dwarsliggers vliegen de deur uit en Frank Adam maakt een voorstelling van Brugse volksverhalen.

Ongepubliceerde gedichten Wislawa Szymborska teruggevonden
In de woning van de Poolse Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska zijn jeugdgedichten teruggevonden die nooit eerder gepubliceerd werden. De bundel werd ontdekt toen de woning van Szymborska werd leeggeruimd. De Poolse dichteres overleed een maand geleden aan longkanker. Het werk dateert uit 1949 en bevat onder meer enkele erotische gedichten. De gedichten geraakten allicht niet door de censuur van de communisten, omdat ze niet aan de ‘sociaalrealistische’ verwachtingen voldeden. Volgens de vroegere privésecretaris van Szymborska is het “typisch jeugdwerk, niet het werk van de rijpe dichteres aan wie we gewend zijn”. Dat vertelde hij aan de krant ‘Gazeta Wyborcza’. Szymborska heeft ook een tijdje communistenvriendelijke poëzie geschreven, maar daar heeft ze zich later van gedistantieerd. Ze schreef een klein oeuvre bij elkaar, dat internationaal aanspreekt. De cineast Kieslowski inspireerde zich voor zijn film ‘Rouge’ op een gedicht van haar.

Dwarsliggers vliegen de deur uit

Als alles loopt zoals verwacht, dan wordt in 2012 de miljoenste Dwarsligger verkocht. Een Dwarsligger is een compleet boek in een handzaam formaat, net zo klein en licht als een gsm en toch 100% leesbaar. Sinds de eerste Dwarsligger in september 2009 gelanceerd werd, is er veel gebeurd. Het concept werd bekroond met een NMA Award en het aanbod wordt in sneltempo uitgebreid. In december 2011 verscheen al de 150ste Dwarsligger. Onder meer boeken van Nicci French, Marion Pauw, Dimitri Verhulst, Herman Koch en Joost Zwagerman zijn in Dwarsliggerformaat te verkrijgen. In het najaar van 2012 verschijnen titels van Gabriel García Márquez, Hella Haase en Thea Beckman. De boekjes in handformaat kunnen ook rekenen op heel wat buitenlandse interesse. In Spanje ligt al sinds 2010 een internationale editie in de boekenwinkel en intussen zijn ook Frankrijk en Engeland gevolgd. Meer informatie vindt u hier.

Frank Adam maakt voorstelling van Brugse volksverhalen

Op vraag van sociaal-artistiek collectief kleinVerhaal maakte auteur en theatermaker Frank Adam samen met muzikant Jean-Baptiste Lison de intieme theatervoorstelling ‘De problematische dood van Aziz’. In het stuk weven Adam en Lison de kleine en grote eigenzinnigheden van de ‘oude’ en ‘nieuwe’ Bruggeling op subtiele wijze in elkaar. Wanneer de Dood onverwacht in Brugge passeert langs de fruithandel van Aziz, zijn noch Aziz, zijn naaste omgeving of de stad ten volle voorbereid op de vele problemen en vragen die naar aanleiding van zijn overlijden worden gesteld. De voorstelling is gebaseerd op een mooi archief van authentieke volksverhalen uit 17 Brugse buurten, die werden verzameld tijdens het project ‘O Parleur’. kleinVerhaal ging voor dit project in Brugge op zoek naar de eigenheid van de wijken en hun bewoners. Samen met kunstenaar Kurt D’Haeseleer ontwikkelde het collectief ook een mobiele, interactieve telefooncel die buurtgeluiden registreerde. In mei en juni trekt kleinVerhaal met de productie naar de livings in de Brugse buurten, waar het allemaal begon. Meer informatie vindt u hier.

Omtrent Hugo Claus …

Op dinsdag 20 maart stelt auteur Jean-Luc Outers in Passa Porta ‘De courte Mémoire’ voor. De gevoelige tekst werd vertaald door Hilde Keteleer en vertelt over de laatste dagen uit het leven van Hugo Claus. Schrijver Claus stierf in 2008 nadat hij jarenlang aan de ziekte van Alzheimer leed. De tekst van Outers wordt in het Frans voorgedragen door acteur Frédéric Dusenne en in het Nederlands door Willy Thomas. De lezing vindt plaats in het Passa Porta Internationaal Literatuurhuis en wordt georganiseerd door Het Beschrijf en Entrez Lire. Tickets kosten €5. Meer informatie vindt u hier.

Marjolein Lambrechts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content