De vondst gebeurde in de archieven van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Bij de verhuis van de bibliotheek van de voormalige Katholieke Universiteit Brussel (nu HUB-KUBrussel) naar de nieuwe Centrale Bibliotheek van de HUB in het gebouw T'Serclaes in het centrum van Brussel kwamen een aantal oude drukken op tafel die nog niet waren gecatalogiseerd. De HUB zal een deel van de boeken schenken aan Vlaamse erfgoedbibliotheken. Professor Sleiderink kreeg de kans ze te bestuderen voor de schenking.

In de rug van een boek dat in 1620 in Keulen werd gedrukt, vond hij twee aaneensluitende stukjes perkament met daarop enkele verzen in veel ouder, middeleeuws Nederlands. Het blijkt te gaan om een deeltje uit de natuurencyclopedie 'Der naturen bloeme' van de Vlaamse schrijver Jacob van Maerlant. Op de voor- en achterzijde ervan zijn - als men ze samen legt - twee korte passages te lezen uit het vierde boek, het boek dat aan de 'zeemonsters' is gewijd. De eerste passage gaat over de zeedraak, de tweede over de dolfijn.

Tijdens de Dag van de Wetenschap wordt het 14de-eeuwse fragment voor het eerst aan het publiek getoond en zal Remco Sleiderink uitleggen welke stappen een wetenschapper moet zetten om de waarde van zo'n fragment te bepalen. De stukjes
perkament zijn eerst aan elkaar gepast; vervolgens is de tekst overgeschreven, vertaald en geïdentificeerd. Omdat elk middeleeuws handschrift uniek is, moet dit fragment met andere tekstgetuigen worden vergeleken en dat blijkt verrassende resultaten op te leveren. Uiteindelijk zal vanuit de perkamenten snipper een volledig middeleeuws boek kunnen worden gereconstrueerd. Het fragment biedt op verschillende manieren een grote waarde voor wetenschap en onderwijs.

(Bron:Persbericht)

Frank Hellemans

Tijdens de Dag van de Wetenschap kan het grote publiek in de workshop 'Een draak en een dolfijn' het boekfragment ontdekken en helpen ontrafelen.

De workshop vindt plaats op Campus Brussel (Hermes), Stormstraat 2, 1000 Brussel, in lokaal 4112 van 14u tot 14u30, 14u30 tot 15u, 15u tot 15u30, 15u30 tot 16u en 16u tot 16u30.

De vondst gebeurde in de archieven van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Bij de verhuis van de bibliotheek van de voormalige Katholieke Universiteit Brussel (nu HUB-KUBrussel) naar de nieuwe Centrale Bibliotheek van de HUB in het gebouw T'Serclaes in het centrum van Brussel kwamen een aantal oude drukken op tafel die nog niet waren gecatalogiseerd. De HUB zal een deel van de boeken schenken aan Vlaamse erfgoedbibliotheken. Professor Sleiderink kreeg de kans ze te bestuderen voor de schenking. In de rug van een boek dat in 1620 in Keulen werd gedrukt, vond hij twee aaneensluitende stukjes perkament met daarop enkele verzen in veel ouder, middeleeuws Nederlands. Het blijkt te gaan om een deeltje uit de natuurencyclopedie 'Der naturen bloeme' van de Vlaamse schrijver Jacob van Maerlant. Op de voor- en achterzijde ervan zijn - als men ze samen legt - twee korte passages te lezen uit het vierde boek, het boek dat aan de 'zeemonsters' is gewijd. De eerste passage gaat over de zeedraak, de tweede over de dolfijn. Tijdens de Dag van de Wetenschap wordt het 14de-eeuwse fragment voor het eerst aan het publiek getoond en zal Remco Sleiderink uitleggen welke stappen een wetenschapper moet zetten om de waarde van zo'n fragment te bepalen. De stukjes perkament zijn eerst aan elkaar gepast; vervolgens is de tekst overgeschreven, vertaald en geïdentificeerd. Omdat elk middeleeuws handschrift uniek is, moet dit fragment met andere tekstgetuigen worden vergeleken en dat blijkt verrassende resultaten op te leveren. Uiteindelijk zal vanuit de perkamenten snipper een volledig middeleeuws boek kunnen worden gereconstrueerd. Het fragment biedt op verschillende manieren een grote waarde voor wetenschap en onderwijs. (Bron:Persbericht)Frank Hellemans