Olga Martynova wint Ingeborg Bachmann-prijs

© Reuters

De Russisch-Duitse Olga Martynova (50) haalde de Ingeborg Bachmann-prijs binnen met de tekst “Ik zal ‘Hallo!’ zeggen.” Ondanks de traditie van controverse, was deze editie ongewoon rustig.

Auteurs krijgen tijdens de literaire wedstrijd de kans om ongepubliceerd werk voor te lezen aan een jury, maar er gebeurden in het verleden al verschillende bizarre dingen. Een auteur at tijdens het voorlezen ooit zijn tekst op, terwijl een andere jonge auteur zijn voorhoofd opensneed met een scheermesje om daarna bloedend verder te lezen. Ondanks die traditie, was deze editie van de wedstrijd “ongewoon rustig”, aldus de Duitse nieuwswebsite Deutsche Welle.

Russisch-Duitse auteur

Olga Martynova is geboren in Rusland in 1962, maar woont sinds geruime tijd in Frankfurt. Ze is getrouwd met de Russische schrijver Oleg Jurjew.

Martynova schrijft onder andere gedichten in het Russisch en proza in het Duits. Haar werk werd vertaald in verschillende talen, waaronder Pools, Italiaans en Deens. Ze kreeg ook al diverse prijzen, zoals de Duitse ‘Hubert-Burda-Preis für junge Lyrik’ in 2000, de literatuurprijs voor vrouwen ‘Roswitha-preis’ in 2011 en nu ook de Ingeborg Bachmann-prijs, de belangrijkste in de Duitstalige literatuur.

De winnende tekst – ‘Ich werde sagen: Hi!’ – is een portret van een jongeman, die tijdens de vakantie op twee domeinen volwassen wordt, namelijk op dat van de poëzie en de liefde. De jury noemde haar werk een ” luchtig portret”, met “anarchistische humor” en een “greep uit de menselijke geschiedenis”.

‘Niet meer dan goedkope tv-show’

De wedstrijd Ingeborg Bachmann krijgt regelmatig het verwijt niet meer te zijn dan een goedkope tv-show. De deelnemers gaan vaak erg ver om indruk te maken op de jury. Zichzelf snijden, het eigen boek opeten of teksten voorstellen met de titel ‘Baby Fucker’: niets is taboe.

De manier waarop de jury te werk gaat, was ook vaak onderwerp van discussie. Ofwel prijst ze auteurs de hemel in, ofwel boort ze genadeloos jonge auteurs de grond in. Zo riep een vroeger jurylid auteur Karin Struck toe: “Wie is er nu geïnteresseerd in wat vrouwen denken en voelen, terwijl ze menstrueren? Dit is geen literatuur, dit is een misdaad!” Struck liep toen huilend de zaal uit.

Marketing

De wedstrijd is vooral een goed marketingmiddel. “Wat het hevigst bekritiseerd wordt, kan wel eens het meest interessantste worden”, zegt Deutsche Welle treffend. De Ingeborg Bachmann-prijs is ook niet echt bedoeld om jonge auteurs te lanceren. Meestal hebben de deelnemers reeds gepubliceerd en nemen ze deel om op hun volgende werk een extra sticker ‘Winnaar van…’ te kunnen kleven.

Het prijsgeld is in ieder geval ook niet min: 25.000 euro.

Ingeborg Bachmann

Ingeborg Bachmann, naar wie de prijs vernoemd is, wordt beschouwd als een van de meest gewaardeerde Oostenrijkse auteurs. Ze schreef zowel poëzie, als essays en teksten voor opera’s. Ze woonde 20 jaar in Italië, waar ze in 1973 op 47-jarige leeftijd overleed na een brand in haar appartement. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content