De dader, David Moerasjov, hakte het hoofd van zijn slachtoffer af met een samoeraizwaard. De dichter had al eerder dreigbrieven ontvangen waarin stond dat hij een kopje kleiner zou worden gemaakt. Kennelijk was dat letterlijk bedoeld.

De vermoorde dichter en professor in de literatuur was 71 jaar. Dsjikajev had in 2008 een gedicht gepubliceerd waarin hij beschreef hoe islamitische pelgrims op weg naar Mekka urineerden op het monument dat in het Noord-Ossetische Beslan was opgericht voor de slachtoffers van een gijzelingsactie waarbij in september 2004 1100 schoolkinderen en volwassenen werden vastgehouden door gewapende Tsjetsjeense separatisten. Op de derde dag van de gijzeling ontstond er een schietpartij tussen de gijzelnemers en de Russische veiligheidsdienst. Bij de gijzeling kwamen 334 mensen om het leven, onder wie 186 kinderen.

Enige tijd later hield zich in Beslan inderdaad een groep moslims, Tsjetsjenen en Ingoezen, in de buurt van het monument op. Ze werden door de lokale bevolking afgeranseld omdat ze op het monument of op de begraafplaats gewaterd zouden hebben. Over de ware toedracht van de feiten heerst onduidelijkheid. Tsjetsjeense functionarissen lieten later weten dat de pelgrims er wilden bidden, en niet plassen.

De moordenaar van Dsjikajev, die bij zijn arrestatie in Vladikavskaz weerstand bood en drie agenten verwondde, werd door de politie doodgeschoten. Net voor zijn dood riep hij de politie nog toe dat zijn heilig geloof door zijn slachtoffer was beledigd.

Later zou de politie in het huis van de dader het moordwapen, munitie en een gordel met springstof hebben aangetroffen. Het gerucht doet de ronde dat David Moerasjov een zelfmoordaanslag beraamde.

Piet de Moor

De dader, David Moerasjov, hakte het hoofd van zijn slachtoffer af met een samoeraizwaard. De dichter had al eerder dreigbrieven ontvangen waarin stond dat hij een kopje kleiner zou worden gemaakt. Kennelijk was dat letterlijk bedoeld.De vermoorde dichter en professor in de literatuur was 71 jaar. Dsjikajev had in 2008 een gedicht gepubliceerd waarin hij beschreef hoe islamitische pelgrims op weg naar Mekka urineerden op het monument dat in het Noord-Ossetische Beslan was opgericht voor de slachtoffers van een gijzelingsactie waarbij in september 2004 1100 schoolkinderen en volwassenen werden vastgehouden door gewapende Tsjetsjeense separatisten. Op de derde dag van de gijzeling ontstond er een schietpartij tussen de gijzelnemers en de Russische veiligheidsdienst. Bij de gijzeling kwamen 334 mensen om het leven, onder wie 186 kinderen.Enige tijd later hield zich in Beslan inderdaad een groep moslims, Tsjetsjenen en Ingoezen, in de buurt van het monument op. Ze werden door de lokale bevolking afgeranseld omdat ze op het monument of op de begraafplaats gewaterd zouden hebben. Over de ware toedracht van de feiten heerst onduidelijkheid. Tsjetsjeense functionarissen lieten later weten dat de pelgrims er wilden bidden, en niet plassen. De moordenaar van Dsjikajev, die bij zijn arrestatie in Vladikavskaz weerstand bood en drie agenten verwondde, werd door de politie doodgeschoten. Net voor zijn dood riep hij de politie nog toe dat zijn heilig geloof door zijn slachtoffer was beledigd. Later zou de politie in het huis van de dader het moordwapen, munitie en een gordel met springstof hebben aangetroffen. Het gerucht doet de ronde dat David Moerasjov een zelfmoordaanslag beraamde. Piet de Moor