De New York Times kondigt aan dat ze vanaf begin volgend jaar ook de bestsellerslijsten van elektronische boeken (e-books), fictie en non-fictie, zal publiceren. De Amerikaanse krant rechtvaardigt haar initiatief met de groeiende invloed en verkoop van digitale publicaties.

Om de lijst samen te stellen doet de krant een beroep op de medewerking van uitgevers, boekhandels, ketens en online-verkopers.

Al sedert 1935 publiceert de New York Times bestsellerslijsten. In de voorbije twee jaar heeft de krant een systeem opgezet waarmee de verkoop van e-boeken beter opgevolgd kan worden. Volgens een woordvoerder van de krant was het van meet af aan duidelijk dat e-books een steeds groter aandeel in de boekenverkoop voor hun rekening zouden nemen: 'We wilden in staat zijn om onze lezers te vertellen welke titels het best verkopen en hoe zich die verkoop verhoudt tot de verkoop van gedrukte boeken.'

De verkoop van elektronische boeken is in 2010 sterk toegenomen. Ze genieten een groeiende populariteit door Kindle (Amazone) en vooral door de iPad van Apple die in april jongstleden gelanceerd werd. Volgens de representatieve 'Association of American Publishers', die over de recentste verkoopcijfers van Amerikaanse uitgeverijen beschikt, werden er de eerste negen maanden van 2010 voor 304,6 miljoen dollar e-books verkocht in de States. In 2009 was dat voor dezelfde periode 105,6 miljoen dollar. Het gaat om een stijging van zowat 190 procent.

Verschillende grote Amerikaanse uitgevers zeggen dat de verkoop van e-books nu 10 procent van hun totale omzet bedraagt. Experts in de branche gaan ervan uit dat dit aandeel in de komende twee-drie jaar nog met 15 procent zal toenemen zodat het in 2013 circa 25 procent zal bedragen.

De New York Times publiceert wekelijks niet minder dan 14 bestsellerlijsten, waaronder behalve literatuur en non-fictie ook grafische boeken, adviesboeken en kinderboeken. Verder zijn er de bestsellerlijsten die vallen onder de rubricering Trade Fiction, Mass-Market Fiction en Business. Al die lijsten zijn nog eens opgedeeld in hardcovers en paperbacks. Keith Richards staat met zijn autobiografie 'Life' nummer 1 in de hardcover Non-Fiction bestsellerlijst van de NYT.

Piet de Moor

De New York Times kondigt aan dat ze vanaf begin volgend jaar ook de bestsellerslijsten van elektronische boeken (e-books), fictie en non-fictie, zal publiceren. De Amerikaanse krant rechtvaardigt haar initiatief met de groeiende invloed en verkoop van digitale publicaties. Om de lijst samen te stellen doet de krant een beroep op de medewerking van uitgevers, boekhandels, ketens en online-verkopers. Al sedert 1935 publiceert de New York Times bestsellerslijsten. In de voorbije twee jaar heeft de krant een systeem opgezet waarmee de verkoop van e-boeken beter opgevolgd kan worden. Volgens een woordvoerder van de krant was het van meet af aan duidelijk dat e-books een steeds groter aandeel in de boekenverkoop voor hun rekening zouden nemen: 'We wilden in staat zijn om onze lezers te vertellen welke titels het best verkopen en hoe zich die verkoop verhoudt tot de verkoop van gedrukte boeken.' De verkoop van elektronische boeken is in 2010 sterk toegenomen. Ze genieten een groeiende populariteit door Kindle (Amazone) en vooral door de iPad van Apple die in april jongstleden gelanceerd werd. Volgens de representatieve 'Association of American Publishers', die over de recentste verkoopcijfers van Amerikaanse uitgeverijen beschikt, werden er de eerste negen maanden van 2010 voor 304,6 miljoen dollar e-books verkocht in de States. In 2009 was dat voor dezelfde periode 105,6 miljoen dollar. Het gaat om een stijging van zowat 190 procent. Verschillende grote Amerikaanse uitgevers zeggen dat de verkoop van e-books nu 10 procent van hun totale omzet bedraagt. Experts in de branche gaan ervan uit dat dit aandeel in de komende twee-drie jaar nog met 15 procent zal toenemen zodat het in 2013 circa 25 procent zal bedragen. De New York Times publiceert wekelijks niet minder dan 14 bestsellerlijsten, waaronder behalve literatuur en non-fictie ook grafische boeken, adviesboeken en kinderboeken. Verder zijn er de bestsellerlijsten die vallen onder de rubricering Trade Fiction, Mass-Market Fiction en Business. Al die lijsten zijn nog eens opgedeeld in hardcovers en paperbacks. Keith Richards staat met zijn autobiografie 'Life' nummer 1 in de hardcover Non-Fiction bestsellerlijst van de NYT. Piet de Moor