Deze week presenteerde uitgeverij Van Halewyck 'Mette', het 150ste boek van jeugdauteur Marc de Bel, die ondertussen de Boeboeks en Kriegels - met wie hij destijds de kinderverbeelding veroverde - helemaal ontgroeid is.

Oom Trotter

GF
© GF

De 61-jarige De Bel debuteerde 28 jaar geleden bij de Leuvense uitgeverij Infodok met 'Lollig zijn alle mensen' en 'Het ei van oom Trotter'. Vooral dit laatste boek zorgde voor een ware hype. De jaren daarna zouden zijn Boeboeks en zusjes Kriegel van De Bel dé Vlaamse jeugdauteur bij uitstek maken. De verfilmingen van sommige van zijn boeken deden natuurlijk de rest.

WO I

De laatste jaren werd het wat stiller rond De Bel. Hij legde zich verleden jaar bij uitgeverij Manteu met 'Ule, ik was veertien in 1914' ook toe op historische literatuur voor jongeren vanaf 14. Bij uitgeverij Van Halewyck verschijnt nu een vervolg op deze WO-I roman dat de strapatsen vertelt van boerendochter Mette die na het einde van de Grote Oorlog twijfelt tussen samen emigreren met haar familie naar de States of kiezen voor haar lief én voor arm Vlaanderen.

Van Halewyck maakt zich in Boekblad geen illusies over de verkoop van deze nieuwe De Bel maar drukte toch 5.000 exemplaren van 'Mette'.

Frank Hellemans

Deze week presenteerde uitgeverij Van Halewyck 'Mette', het 150ste boek van jeugdauteur Marc de Bel, die ondertussen de Boeboeks en Kriegels - met wie hij destijds de kinderverbeelding veroverde - helemaal ontgroeid is.Oom TrotterDe 61-jarige De Bel debuteerde 28 jaar geleden bij de Leuvense uitgeverij Infodok met 'Lollig zijn alle mensen' en 'Het ei van oom Trotter'. Vooral dit laatste boek zorgde voor een ware hype. De jaren daarna zouden zijn Boeboeks en zusjes Kriegel van De Bel dé Vlaamse jeugdauteur bij uitstek maken. De verfilmingen van sommige van zijn boeken deden natuurlijk de rest.WO IDe laatste jaren werd het wat stiller rond De Bel. Hij legde zich verleden jaar bij uitgeverij Manteu met 'Ule, ik was veertien in 1914' ook toe op historische literatuur voor jongeren vanaf 14. Bij uitgeverij Van Halewyck verschijnt nu een vervolg op deze WO-I roman dat de strapatsen vertelt van boerendochter Mette die na het einde van de Grote Oorlog twijfelt tussen samen emigreren met haar familie naar de States of kiezen voor haar lief én voor arm Vlaanderen.Van Halewyck maakt zich in Boekblad geen illusies over de verkoop van deze nieuwe De Bel maar drukte toch 5.000 exemplaren van 'Mette'.Frank Hellemans