Terwijl de laatste twee jaar de Vlaamse verkoop van boeken in het eerste kwartaal telkens lichtjes daalde, noteerde Boek.be nu een substantiële meerverkoop. Opvallend daarbij is vooral de explosieve toename van de verkoop van de zogenaamde hobbyboeken (+ 132 %!), terwijl het kookboek een dipje kende (- 16,4 %).

Het persbericht van boekenorganisatie Boek.be windt er geen doekejs om: ''Allemaal rokjes' van Mme Zsazsa heeft gezorgd voor een nieuwe trend want in haar zog stoomden 'Ons breiboek', 'Zo geknipt' en 'Fabriek Romantiek' mee naar de top 20.' De explosieve toename van de verkoop van brei-, naai- en knipboeken (meer dan driemaal de omzet in dat segment ten opzichte van verleden jaar) verklaart voor een deel de boost in de boekenverkoop afgelopen kwartaal.

Maar ook de verkoop van kinderboeken zit in de lift. 'Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders)' van Benno Barnard en Geert van Istendael voert, nog voor Geronimo Stilton, de top 20 van best verkochte kinderboeken aan. 'Het leven van een loser' van Jeff Kinney zorgde voor de rest. Niet minder dan vijf titels van deze 'loser'-reeks doken op in de kinderboekenhitparade.

Gevraagd naar de verklaring van de stijgende boekenverkoop in het eerste kwartaal van 2013, stipt Boek.be onder andere aan dat met de vroege Pasen einde maart de paasaankopen dit jaar dus ook in het eerste kwartaal zaten. Bart van Aken, uitbater van de onafhankelijke Gentse boekhandel Paard van Troje, ziet op Facebook een meer lapidaire reden: vanaf dit jaar delen enkele grote onafhankelijke boekhandels ook hun verkoopcijfers mee aan Boek.be waardoor de omzet automatisch wordt opgekrikt.

Frank Hellemans

Terwijl de laatste twee jaar de Vlaamse verkoop van boeken in het eerste kwartaal telkens lichtjes daalde, noteerde Boek.be nu een substantiële meerverkoop. Opvallend daarbij is vooral de explosieve toename van de verkoop van de zogenaamde hobbyboeken (+ 132 %!), terwijl het kookboek een dipje kende (- 16,4 %).Het persbericht van boekenorganisatie Boek.be windt er geen doekejs om: ''Allemaal rokjes' van Mme Zsazsa heeft gezorgd voor een nieuwe trend want in haar zog stoomden 'Ons breiboek', 'Zo geknipt' en 'Fabriek Romantiek' mee naar de top 20.' De explosieve toename van de verkoop van brei-, naai- en knipboeken (meer dan driemaal de omzet in dat segment ten opzichte van verleden jaar) verklaart voor een deel de boost in de boekenverkoop afgelopen kwartaal.Maar ook de verkoop van kinderboeken zit in de lift. 'Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders)' van Benno Barnard en Geert van Istendael voert, nog voor Geronimo Stilton, de top 20 van best verkochte kinderboeken aan. 'Het leven van een loser' van Jeff Kinney zorgde voor de rest. Niet minder dan vijf titels van deze 'loser'-reeks doken op in de kinderboekenhitparade.Gevraagd naar de verklaring van de stijgende boekenverkoop in het eerste kwartaal van 2013, stipt Boek.be onder andere aan dat met de vroege Pasen einde maart de paasaankopen dit jaar dus ook in het eerste kwartaal zaten. Bart van Aken, uitbater van de onafhankelijke Gentse boekhandel Paard van Troje, ziet op Facebook een meer lapidaire reden: vanaf dit jaar delen enkele grote onafhankelijke boekhandels ook hun verkoopcijfers mee aan Boek.be waardoor de omzet automatisch wordt opgekrikt.Frank Hellemans