De Bronzen Adhemar gaat dit jaar naar Marc Legendre, auteur van onder meer Biebel. De striptekenaar ontving zijn prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) op het Gala van de Strip in Turnhout. De jury prijst Legendre voor de manier waarop hij de raakvlakken verkent tussen beeldverhaal en literatuur.

2013 was een vruchtbaar jaar voor stripauteur Marc Legendre. In mei kwam er een heruitgave van de beste stroken van Biebel. Tegelijk verscheen van zijn hand het eerste verhaal van De Rode Ridder in boekvorm, gevolgd door het eerste album uit Amoras, een nieuwe afgeleide stripreeks van Suske en Wiske. Inmiddels ligt Ooit in de winkel, het derde en afsluitende deel van een door Kristof Spaey getekende thriller met internationale allures.

Van Biebel tot Amoras

Na zijn studie toegepaste grafiek kon Legendre al snel aan de slag als hoofdredacteur van het stripblad Kuifje. In 1983 debuteerde hij in het blad Robbedoes met de strip Biebel. In 2000 zette hij een punt achter de nochtans populaire reeks. Enkele jaren tevoren had hij met tekenaar Jan Bosschaert ook Sam stopgezet, de strip die ook in het stripmedium het klassieke rollenpatroon doorbrak met in de hoofdrol een meisje dat in een garage werkt.

In 1993 werd Legendre hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske. Twee jaren later verhuisde hij naar de Canarische eilanden, waar hij begon als stripscenarist en jeugdboeken schreef. In 2005 verraste hij met de realistisch getekende striproman Finisterre. Daarna bleef hij experimenteren met verhaal en vorm, onder meer met de stripromans Verder (2007) en Reynaert de Vos (2010). Ook Sam keerde kort terug met drie verhalen in 2007 en 2008.

Nieuwe uitdrukkingsvormen

Legendre wordt nu beloond voor zijn oeuvre met de Bronzen Adhemar of Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. De jury waardeert de integriteit van zijn zoektocht naar nieuwe uitdrukkingsvormen. Aan de prijs is een geldsom van 12.500 euro verbonden. Verleden jaar ging de Bronzen Adhemar naar striptekenaar Steven Dupré.

"De hilarische avonturen van Biebel hebben de naam van Marc Legendre voor altijd in het hart van stripliefhebbers gegrift", aldus minister Schauvliege. "Maar zijn rijke verbeelding en empathie reiken nog veel verder. Dit is een voorbestemde Cultuurprijs voor een enorm veelzijdig auteur die nieuwe wegen durft in te slaan." (YD)

De Bronzen Adhemar gaat dit jaar naar Marc Legendre, auteur van onder meer Biebel. De striptekenaar ontving zijn prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) op het Gala van de Strip in Turnhout. De jury prijst Legendre voor de manier waarop hij de raakvlakken verkent tussen beeldverhaal en literatuur.2013 was een vruchtbaar jaar voor stripauteur Marc Legendre. In mei kwam er een heruitgave van de beste stroken van Biebel. Tegelijk verscheen van zijn hand het eerste verhaal van De Rode Ridder in boekvorm, gevolgd door het eerste album uit Amoras, een nieuwe afgeleide stripreeks van Suske en Wiske. Inmiddels ligt Ooit in de winkel, het derde en afsluitende deel van een door Kristof Spaey getekende thriller met internationale allures.Na zijn studie toegepaste grafiek kon Legendre al snel aan de slag als hoofdredacteur van het stripblad Kuifje. In 1983 debuteerde hij in het blad Robbedoes met de strip Biebel. In 2000 zette hij een punt achter de nochtans populaire reeks. Enkele jaren tevoren had hij met tekenaar Jan Bosschaert ook Sam stopgezet, de strip die ook in het stripmedium het klassieke rollenpatroon doorbrak met in de hoofdrol een meisje dat in een garage werkt.In 1993 werd Legendre hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske. Twee jaren later verhuisde hij naar de Canarische eilanden, waar hij begon als stripscenarist en jeugdboeken schreef. In 2005 verraste hij met de realistisch getekende striproman Finisterre. Daarna bleef hij experimenteren met verhaal en vorm, onder meer met de stripromans Verder (2007) en Reynaert de Vos (2010). Ook Sam keerde kort terug met drie verhalen in 2007 en 2008.Legendre wordt nu beloond voor zijn oeuvre met de Bronzen Adhemar of Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. De jury waardeert de integriteit van zijn zoektocht naar nieuwe uitdrukkingsvormen. Aan de prijs is een geldsom van 12.500 euro verbonden. Verleden jaar ging de Bronzen Adhemar naar striptekenaar Steven Dupré."De hilarische avonturen van Biebel hebben de naam van Marc Legendre voor altijd in het hart van stripliefhebbers gegrift", aldus minister Schauvliege. "Maar zijn rijke verbeelding en empathie reiken nog veel verder. Dit is een voorbestemde Cultuurprijs voor een enorm veelzijdig auteur die nieuwe wegen durft in te slaan." (YD)