Het kwintet kanshebbers op de Herman de Coninckprijs 2016 werd zopas bekend gemaakt door boek.be, de overkoepelende organisatie van het boekenvak die de prijs beheert: Maarten Inghels, Marc Kregting, Ruth Lasters, Bart Meuleman en Jeroen Theunissen zijn de gelukkigen.

Coverafbeelding NWT
© Coverafbeelding NWT

Sinds 2007 wordt jaarlijks op Gedichtendag - dit keer dus op 26 januari 2016 - de beste Vlaamse dichtbundel van het afgelopen jaar bekroond met een cheque van 6.000 euro. Bedoeling is om op die manier de nagedachtenis aan dichter-poëziekenner Herman de Coninck (1944-1997) levend te houden.Prozaïsten met een poëtische ader

De 5 genomineerde dichtbundels zijn vandaag bekend gemaakt:

Maarten Inghels: 'Nieuwe Rituelen' (De Bezige Bij)

Marc Kregting: 'Onze Nietzsche' (het balanseer)

Ruth Lasters: 'Lichtmeters' (Uitgeverij Polis)

Bart Meuleman: 'Mijn soort muziek' (Querido)

Jeroen Theunissen: 'Hier woon je' (De Bezige Bij)


Opvallend hoe bijna alle hier genomineerde dichters vooral bekend zijn als prozaïsten (Kregting als essayist en Theunissen als romanschrijver) of theaterauteurs (Bart Meuleman die onlangs debuteerde met een roman). De prijs naar meest intrigerende titel gaat alleszins naar 'Onze Nietzsche' van Kregting.


Gedichtendag én - week

Verleden jaar was Peter Verhelst aan het feest met 'Wij totale vlam'. De finale uitverkiezing en uitreiking gebeurt in de aanloop naar Gedichtendag op donderdag 28 januari 2016. Onder impuls van poëzieminnend Nederland is de hele week ondertussen omgedoopt tot Gedichtenweek.

Het kwintet kanshebbers op de Herman de Coninckprijs 2016 werd zopas bekend gemaakt door boek.be, de overkoepelende organisatie van het boekenvak die de prijs beheert: Maarten Inghels, Marc Kregting, Ruth Lasters, Bart Meuleman en Jeroen Theunissen zijn de gelukkigen.Sinds 2007 wordt jaarlijks op Gedichtendag - dit keer dus op 26 januari 2016 - de beste Vlaamse dichtbundel van het afgelopen jaar bekroond met een cheque van 6.000 euro. Bedoeling is om op die manier de nagedachtenis aan dichter-poëziekenner Herman de Coninck (1944-1997) levend te houden.Prozaïsten met een poëtische aderDe 5 genomineerde dichtbundels zijn vandaag bekend gemaakt:Maarten Inghels: 'Nieuwe Rituelen' (De Bezige Bij)Marc Kregting: 'Onze Nietzsche' (het balanseer)Ruth Lasters: 'Lichtmeters' (Uitgeverij Polis)Bart Meuleman: 'Mijn soort muziek' (Querido)Jeroen Theunissen: 'Hier woon je' (De Bezige Bij)Opvallend hoe bijna alle hier genomineerde dichters vooral bekend zijn als prozaïsten (Kregting als essayist en Theunissen als romanschrijver) of theaterauteurs (Bart Meuleman die onlangs debuteerde met een roman). De prijs naar meest intrigerende titel gaat alleszins naar 'Onze Nietzsche' van Kregting.Gedichtendag én - weekVerleden jaar was Peter Verhelst aan het feest met 'Wij totale vlam'. De finale uitverkiezing en uitreiking gebeurt in de aanloop naar Gedichtendag op donderdag 28 januari 2016. Onder impuls van poëzieminnend Nederland is de hele week ondertussen omgedoopt tot Gedichtenweek.