Volgende week gaat de Vlaamse regisseur Arno Dierickx, zoon van wijlen Agalev-senator Ludo Dierickx, 'Brussel' op locatie in onze hoofstad verfilmen. Leon de Winter, bekend Nederlands auteur die misschien wel de meest filmische romans schrijft in de Nederlandstalige letteren, tekende verantwoordelijk voor het tv-scenario en geeft in de Volkskrant tekst en uitleg bij zijn draaiboek.

Filmische romans

De Winter is opgeleid als filmer en startte zijn artistieke carrière met een Peter Handke-achtige roman 'De (ver)wording van de jonge Dürer' die hij zelf ook verfilmde. Later prolifeerde hij zich als Nederlands-Joodse auteur met beklijvende romans als 'Kaplan' en verleden jaar nog 'Geronimo'. In mei verschijnt trouwens 'Stad van de honden', een nieuwe kloeke roman van hem bij De Bezige Bij waarin een neurochirurg zich na een hersenoperatie ontpopt tot hondenfluisteraar.

Ondertussen is hij ook nog - vaak in de Duitse pers - te lezen als columnist die niet onder stoelen of banken steekt dat hij heel wat vraagtekens heeft bij het Europa van vandaag en bij de globalisering die de culturele en nationale identiteiten dreigt onder te sneeuwen.

Geur van de straat

De Winter was, zoals zovelen, gecharmeerd door de Netflix-cultserie 'House of cards', maar miste de geur van de straat. 'House of cards' speelt in een nogal cleane politieke coulisse en dat wou De Winter in 'Brussel' naar eigen zeggen vermijden. Onze hoofdstad, aldus De Winter, toont op straat de contrasten tussen machtigen en onmachtigen, tussen rijk en arm. Hij verwondert er zich over dat nog niemand aan Brussel als ideale, want zeer contrastrijke setting voor een tv-serie over macht en onmacht heeft gedacht: 'Loop het Europees Parlement uit en na 100 meter sta je in Afrika.'

Het tijdstip om een tv-serie over Brussel te maken lijkt alleszins goed gekozen. Radicalising en migratie zullen naast het Europese Brussel en het Brussel van de Navo immers ook uitgebreid aan komen. Twee van de hoofdpersonages zijn respectievelijk een Nederlandse Eurocommissaris en een militair die werkt bij de Navo in Evere. Vanaf volgende week wordt de serie op 92 locaties - draaitijd: 80 dagen - in Brussel ingeblikt. Vanaf december zou ze dan op de Nederlandse televisie te zien zijn.

Volgende week gaat de Vlaamse regisseur Arno Dierickx, zoon van wijlen Agalev-senator Ludo Dierickx, 'Brussel' op locatie in onze hoofstad verfilmen. Leon de Winter, bekend Nederlands auteur die misschien wel de meest filmische romans schrijft in de Nederlandstalige letteren, tekende verantwoordelijk voor het tv-scenario en geeft in de Volkskrant tekst en uitleg bij zijn draaiboek.Filmische romansDe Winter is opgeleid als filmer en startte zijn artistieke carrière met een Peter Handke-achtige roman 'De (ver)wording van de jonge Dürer' die hij zelf ook verfilmde. Later prolifeerde hij zich als Nederlands-Joodse auteur met beklijvende romans als 'Kaplan' en verleden jaar nog 'Geronimo'. In mei verschijnt trouwens 'Stad van de honden', een nieuwe kloeke roman van hem bij De Bezige Bij waarin een neurochirurg zich na een hersenoperatie ontpopt tot hondenfluisteraar. Ondertussen is hij ook nog - vaak in de Duitse pers - te lezen als columnist die niet onder stoelen of banken steekt dat hij heel wat vraagtekens heeft bij het Europa van vandaag en bij de globalisering die de culturele en nationale identiteiten dreigt onder te sneeuwen.Geur van de straatDe Winter was, zoals zovelen, gecharmeerd door de Netflix-cultserie 'House of cards', maar miste de geur van de straat. 'House of cards' speelt in een nogal cleane politieke coulisse en dat wou De Winter in 'Brussel' naar eigen zeggen vermijden. Onze hoofdstad, aldus De Winter, toont op straat de contrasten tussen machtigen en onmachtigen, tussen rijk en arm. Hij verwondert er zich over dat nog niemand aan Brussel als ideale, want zeer contrastrijke setting voor een tv-serie over macht en onmacht heeft gedacht: 'Loop het Europees Parlement uit en na 100 meter sta je in Afrika.'Het tijdstip om een tv-serie over Brussel te maken lijkt alleszins goed gekozen. Radicalising en migratie zullen naast het Europese Brussel en het Brussel van de Navo immers ook uitgebreid aan komen. Twee van de hoofdpersonages zijn respectievelijk een Nederlandse Eurocommissaris en een militair die werkt bij de Navo in Evere. Vanaf volgende week wordt de serie op 92 locaties - draaitijd: 80 dagen - in Brussel ingeblikt. Vanaf december zou ze dan op de Nederlandse televisie te zien zijn.