De Leipziger Buchmesse sloot zondag haar deuren. Evenementen: Georg Klein kreeg de literaire fictieprijs voor zijn 'Roman unserer Kindheit'.

De extravagante zangeres, songschrijfter en actrice Nina Hagen (°1955) presenteerde er haar 'Belijdenissen'. Het (Oost-) Duitse popidool heeft een lange weg afgelegd. Na een woeste levensloop bekeerde Nina Hagen zich tot Jezus. Ze liet zich evangelisch-gereformeerd dopen. Hagen is al langer op de spirituele toer. Tijdens een tv-show in 2007 drukte Hagen haar medegevoel uit voor mensen die door extraterranen ontvoerd zijn.

De Joods-orthodoxe schrijver Benjamin Stein presenteerde in Leipzig zijn nieuwe roman 'Die Leinwand' ('Het doek'), een boek dat je ook van achteren naar voren kunt lezen. Stein verkondigde dat dit zijn bijdrage was tot de weerstand tegen de digitalisering, wat een krantencommentator de opmerking ontlokte dat zo'n voorstelling van zaken even plausibel is als de bewering dat een telefooncel je beter tegen de regen beschermt dan een mobieltje.

De bejaarde Martin Walser maakte van de presentatie van zijn nieuwe roman 'Mein Jenseits' gebruik om met de schoonheid van het religieuze te dwepen en de lectuur van de Genesis aan te prijzen, want de mens kan nu eenmaal niet alleen van de oerknal leven. Zoals naar gewoonte had Walser eerst nog hard naar zijn critici uitgehaald.

Ook Günter Grass was in Leipzig van de partij om er te spreken over 'Günter Grass im Visier', de studie die Kai Schlüter over de Stasi-ervaringen van de Duitse Nobelprijswinnaar schreef. Grass eiste dat de dossiers van de West-Duitse binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten toegankelijk zouden worden gemaakt, zodat de Duitsers ook eens het ware gezicht van die instellingen zouden kunnen zien. Want al sinds Metternich worden schrijvers in Duitsland bespioneerd, aldus Grass, die eraan toevoegde dat er tijdens zijn mondiale lezingen aan de Goethe-instituten er altijd een cultuurattaché aanwezig was die alles opschreef. Spottend merkte de commentator van de 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' hierbij op dat hoe ouder Grass wordt, hoe meer totalitair zijn omgeving lijkt te worden: 'Binnenkort is hij de laatste democraat in het land.'

Uiteraard was er veel te doen rond het E-Book in Leipzig. Sommige gebeurtenissen hadden wat meer aandacht mogen krijgen, bijvoorbeeld de prachtige nieuwe editie van Rilkes 'Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge', een klassieker die met een nawoord van Fritz J. Raddatz bij de gereputeerde uitgeverij Manesse verscheen. De volgende Leipziger Buchmesse vindt plaats van 17 tot 20 maart 2011 en dan staat Servië als gastland in de kijker.

Piet de Moor

De Leipziger Buchmesse sloot zondag haar deuren. Evenementen: Georg Klein kreeg de literaire fictieprijs voor zijn 'Roman unserer Kindheit'. De extravagante zangeres, songschrijfter en actrice Nina Hagen (°1955) presenteerde er haar 'Belijdenissen'. Het (Oost-) Duitse popidool heeft een lange weg afgelegd. Na een woeste levensloop bekeerde Nina Hagen zich tot Jezus. Ze liet zich evangelisch-gereformeerd dopen. Hagen is al langer op de spirituele toer. Tijdens een tv-show in 2007 drukte Hagen haar medegevoel uit voor mensen die door extraterranen ontvoerd zijn. De Joods-orthodoxe schrijver Benjamin Stein presenteerde in Leipzig zijn nieuwe roman 'Die Leinwand' ('Het doek'), een boek dat je ook van achteren naar voren kunt lezen. Stein verkondigde dat dit zijn bijdrage was tot de weerstand tegen de digitalisering, wat een krantencommentator de opmerking ontlokte dat zo'n voorstelling van zaken even plausibel is als de bewering dat een telefooncel je beter tegen de regen beschermt dan een mobieltje. De bejaarde Martin Walser maakte van de presentatie van zijn nieuwe roman 'Mein Jenseits' gebruik om met de schoonheid van het religieuze te dwepen en de lectuur van de Genesis aan te prijzen, want de mens kan nu eenmaal niet alleen van de oerknal leven. Zoals naar gewoonte had Walser eerst nog hard naar zijn critici uitgehaald. Ook Günter Grass was in Leipzig van de partij om er te spreken over 'Günter Grass im Visier', de studie die Kai Schlüter over de Stasi-ervaringen van de Duitse Nobelprijswinnaar schreef. Grass eiste dat de dossiers van de West-Duitse binnen- en buitenlandse inlichtingendiensten toegankelijk zouden worden gemaakt, zodat de Duitsers ook eens het ware gezicht van die instellingen zouden kunnen zien. Want al sinds Metternich worden schrijvers in Duitsland bespioneerd, aldus Grass, die eraan toevoegde dat er tijdens zijn mondiale lezingen aan de Goethe-instituten er altijd een cultuurattaché aanwezig was die alles opschreef. Spottend merkte de commentator van de 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' hierbij op dat hoe ouder Grass wordt, hoe meer totalitair zijn omgeving lijkt te worden: 'Binnenkort is hij de laatste democraat in het land.' Uiteraard was er veel te doen rond het E-Book in Leipzig. Sommige gebeurtenissen hadden wat meer aandacht mogen krijgen, bijvoorbeeld de prachtige nieuwe editie van Rilkes 'Die Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge', een klassieker die met een nawoord van Fritz J. Raddatz bij de gereputeerde uitgeverij Manesse verscheen. De volgende Leipziger Buchmesse vindt plaats van 17 tot 20 maart 2011 en dan staat Servië als gastland in de kijker. Piet de Moor