'De kinderen van Calais' (2014) van Lara Taveirne (°1983) was volgens de jury het beste Vlaamse debuut van afgelopen jaar en krijgt daarom aan de vooravond van de jaarlijkse Antwerpse Boekenbeurs de Debuutprijs 2015, goed voor 6.200 euro.

GF
© GF

Bij de voorstelling van het jaarlijkse Boekenbeursprogramma wordt tradioneel ook de naam van de Debuutprijswinnaar voor beste Vlaamse debuutroman van het afgelopen jaar bekend gemaakt. Lara Taveirne was dus de gelukkige.

Negen romandebuten

De concurrentie was nochtans niet minnetjes. De jury kon kiezen uit 9 eerstelingen, met onder andere 'De boekhandelaar' (Manteau) van ex-De Morgen journalist Chris Ceustermans - die net nu met een tweede roman 'Koude oorlogsdromen' komt, 'De kunst van het vallen' (De Bezige Bij) van Gaea Schoeters en 'De jongste zoon' (Querido) van toneelauteur-dichter Bart Meuleman.

Kritische jury

In het juryverslag gaven de juryleden nog mee dat ze Gaea Schoeters en Bart Meuleman in zekere zin diskwalificeerden. Ze kwamen niet in aanmerking voor deze Debuutprijs, aldus de jury, want Schoeters schreef al eerder de thriller 'Diggers' en Meuleman recycleerde bepaalde verhaalelementen uit eerder werk: 'Laat het debuteren aan de debutanten'. Ook was ze erg kritisch voor de vele redactie- en taalfouten in de andere debuten en kaartte ze de redactionele onderbezetting aan bij de uitgeverijen: 'Een betere inhoudelijke ondersteuning van de debuterende schrijver had menig schrijfresultaat merkelijk kunnen verbeteren.'

Twee jeugdvriendinnen

De jury koos voor het niet voor de hand liggende 'De kinderen van Calais' (Manteau) waarin een drama over twee jeugdvriendinnen centraal staat. Een van hen geraakt plots vermits bij Cap Blanc Nez, de plaats waar ze hun vakanties vroeger doorbrachten.

Verleden jaar was Kris van Steenberge aan het feest met zijn debuutroman 'Woesten' (Uitgeverij Vrijdag) die ondertussen al aan zijn tiende druk toe is.

Gouden Boekenuil wordt Fintro Literatuurprijs

In de marge van de persconferentie over de aanstaande Boekenbeurs raakte ook nog bekend dat de Gouden Boekenuil - de voornaamste Vlaamse commerciële literatuurprijs - voortaan als Fintro Literatuurprijs wordt voorgezet. Fintro, het vroegere Blauwe Fabriekje, was als bank al de hoofdsponsor van de prijs.

Frank Hellemans

'De kinderen van Calais' (2014) van Lara Taveirne (°1983) was volgens de jury het beste Vlaamse debuut van afgelopen jaar en krijgt daarom aan de vooravond van de jaarlijkse Antwerpse Boekenbeurs de Debuutprijs 2015, goed voor 6.200 euro.Bij de voorstelling van het jaarlijkse Boekenbeursprogramma wordt tradioneel ook de naam van de Debuutprijswinnaar voor beste Vlaamse debuutroman van het afgelopen jaar bekend gemaakt. Lara Taveirne was dus de gelukkige.Negen romandebutenDe concurrentie was nochtans niet minnetjes. De jury kon kiezen uit 9 eerstelingen, met onder andere 'De boekhandelaar' (Manteau) van ex-De Morgen journalist Chris Ceustermans - die net nu met een tweede roman 'Koude oorlogsdromen' komt, 'De kunst van het vallen' (De Bezige Bij) van Gaea Schoeters en 'De jongste zoon' (Querido) van toneelauteur-dichter Bart Meuleman.Kritische juryIn het juryverslag gaven de juryleden nog mee dat ze Gaea Schoeters en Bart Meuleman in zekere zin diskwalificeerden. Ze kwamen niet in aanmerking voor deze Debuutprijs, aldus de jury, want Schoeters schreef al eerder de thriller 'Diggers' en Meuleman recycleerde bepaalde verhaalelementen uit eerder werk: 'Laat het debuteren aan de debutanten'. Ook was ze erg kritisch voor de vele redactie- en taalfouten in de andere debuten en kaartte ze de redactionele onderbezetting aan bij de uitgeverijen: 'Een betere inhoudelijke ondersteuning van de debuterende schrijver had menig schrijfresultaat merkelijk kunnen verbeteren.'Twee jeugdvriendinnenDe jury koos voor het niet voor de hand liggende 'De kinderen van Calais' (Manteau) waarin een drama over twee jeugdvriendinnen centraal staat. Een van hen geraakt plots vermits bij Cap Blanc Nez, de plaats waar ze hun vakanties vroeger doorbrachten.Verleden jaar was Kris van Steenberge aan het feest met zijn debuutroman 'Woesten' (Uitgeverij Vrijdag) die ondertussen al aan zijn tiende druk toe is.Gouden Boekenuil wordt Fintro LiteratuurprijsIn de marge van de persconferentie over de aanstaande Boekenbeurs raakte ook nog bekend dat de Gouden Boekenuil - de voornaamste Vlaamse commerciële literatuurprijs - voortaan als Fintro Literatuurprijs wordt voorgezet. Fintro, het vroegere Blauwe Fabriekje, was als bank al de hoofdsponsor van de prijs.Frank Hellemans