GF
© GF

'Spaar de spotvogel' van Harper Lee is een klassieker uit de Amerikaanse letteren én een longseller. Toen Lee's debuut uit 1960 in 2010 werd heruitgegeven in een nieuwe Nederlandse vertaling, stond de teller op 40 miljoen stuks. Iedereen ging er vanuit dat Harper Lee een one shot only-schrijver was tot eind 2014 plots een nog ouder manuscript opdook van Harper Lee dat ze voor haar officieel debuut midden jaren 1950 reeds had geschreven, vergeten was geraakt en dat nu pas op 14 juli voor het eerst in het Nederlands wordt gepubliceerd als 'Ga heen, zet een wachter'.

De impact van 'Spaar de spotvogel' dat dus op donderdag 4 juni opnieuw wordt heruitgegeven in Nederlandse vertaling is moeilijk te onderschatten. De roman uit 1960 thematiseerde de raciale spanningen in de States.Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader - de advocaat Atticus - alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje.

Drie filmoscars

De roman detoneerde ook in de verfilming ervan met Gregory Peck als advocaat Atticus. De film kreeg drie oscars en Harper Lee wereldwijde bekendheid.

Controverse

Iedereen ging ervan uit dat Harper Lee het bij die ene roman had gehouden tot in 2014 - niet zonder enige controverse - er plots een manuscript opdook dat vijf jaar voor haar debuut was geschreven en aangeboden aan uitgeverijen. Dit manuscript verschijnt nu voor het eerst in het Amerikaans én dus ook het Nederlands bij De Bezige Bij als 'Ga heen, zet een wachter' op 14 juli. Scout Finch keert terug naar haar geboorteplaats Maycomb om haar vader te bezoeken.

Benieuwd of dit nooit eerder gepublicerde voorspel op 'Spaar de spotvogel' evenveel dynamiet bevat als haar officieel debuut.

Frank Hellemans

'Spaar de spotvogel' van Harper Lee is een klassieker uit de Amerikaanse letteren én een longseller. Toen Lee's debuut uit 1960 in 2010 werd heruitgegeven in een nieuwe Nederlandse vertaling, stond de teller op 40 miljoen stuks. Iedereen ging er vanuit dat Harper Lee een one shot only-schrijver was tot eind 2014 plots een nog ouder manuscript opdook van Harper Lee dat ze voor haar officieel debuut midden jaren 1950 reeds had geschreven, vergeten was geraakt en dat nu pas op 14 juli voor het eerst in het Nederlands wordt gepubliceerd als 'Ga heen, zet een wachter'.De impact van 'Spaar de spotvogel' dat dus op donderdag 4 juni opnieuw wordt heruitgegeven in Nederlandse vertaling is moeilijk te onderschatten. De roman uit 1960 thematiseerde de raciale spanningen in de States.Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader - de advocaat Atticus - alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje. Drie filmoscarsDe roman detoneerde ook in de verfilming ervan met Gregory Peck als advocaat Atticus. De film kreeg drie oscars en Harper Lee wereldwijde bekendheid.ControverseIedereen ging ervan uit dat Harper Lee het bij die ene roman had gehouden tot in 2014 - niet zonder enige controverse - er plots een manuscript opdook dat vijf jaar voor haar debuut was geschreven en aangeboden aan uitgeverijen. Dit manuscript verschijnt nu voor het eerst in het Amerikaans én dus ook het Nederlands bij De Bezige Bij als 'Ga heen, zet een wachter' op 14 juli. Scout Finch keert terug naar haar geboorteplaats Maycomb om haar vader te bezoeken. Benieuwd of dit nooit eerder gepublicerde voorspel op 'Spaar de spotvogel' evenveel dynamiet bevat als haar officieel debuut.Frank Hellemans