De Britse bookmaker nam de beslissing nadat op één dag 15.000 pond werd ingezet op de roman 'C' van Tom McCarthy. Literaire prijzen worden niet meteen geassocieerd met gokchinezen en maffiose manipulaties, maar zijn toch een spraakmakend marktsegment bij de 'bookies'. De toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur 2010 werd ook deze keer voorafgegaan door de nodige stemmingmakerij en het lanceren van favorieten. Die haalden het naar goede gewoonte niet. Mario Vargas Llosa, zelf jaren tevergeefs favoriet, stuurde de grote kanshebbers Cormac McCarthy, Philip Roth, Haruki Murakami of Ngugi wa Thiong'o met lege handen naar huis.

Dat literaire prijzen voer voor speculatie zijn, blijkt nu ook nog eens uit de opmerkelijke klim bij Ladbrokes van Tom McCarthy's experimentele roman 'C', een van de zes titels op de shortlist van de Man Booker Prize 2010 die volgende week dinsdagavond wordt uitgereikt. Een week vóór de prijsuitreiking werd op één dag 15.000 pond (zo'n 17.000 euro) op 'C' ingezet, terwijl McCarthy sinds juli, toen de longlist werd aangekondigd, in totaal slechts 10.000 pond (ca. 11.500 euro) achter zijn naam kreeg. Tot nog toe kon geen enkele kandidaat zich in de weddenschappen onderscheiden van de anderen.

David Williams van Ladbrokes motiveerde de beslissing in de Britse krant The Guardian: 'Alle inzetten gingen naar één man. Dat zou niet zo verrassend geweest zijn, mocht er een Rushdie op de shortlist staan, maar in dit geval was er geen verklaring en besloten we de stekker eruit te trekken.' William Hill, dat andere grote Britse gokbedrijf, sluit de weddenschappen niet af. Ook daar werd opgemerkt dat McCarthy een plotse sprong voorwaarts maakte, maar ze relativeren er de impact van en vermoeden geen kwaad opzet. Volgens woordvoerder Graham Sharpe zou de verhoogde inzet op McCarthy kunnen wijzen op een publiciteitsstunt.

Bij Jonathan Cape, de uitgever van McCarthy, ontkennen ze echter met klem dat zij de weddenschappen zouden hebben beïnvloed. Maar ze zijn er wel in de wolken over 'het vertrouwen dat gokkers hebben in de briljante roman van Tom McCarthy'.Deze editie van de Man booker Prize zorgde eerder al voor opschudding, onder andere toen de longlist bekend werd gemaakt en grote namen als Martin Amis, Ian McEwan en Salman Rushdie niet geselecteerd werden. Nadien verdwenen ook andere opmerkelijke titels uit de race. Favorieten 'De klap' van Christos Tsiolkas en 'De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet' van David Mitchell haalden de shortlist niet.

Tot nader order wordt in de Britse pers 'Parrot en Olivier in Amerika' van Peter Carey de grootste kanshebber genoemd. Carey won de Booker Prize eerder al in 1988 en 2001. De andere genomineerden zijn Emma Donoghue ('Kamer'), Damon Galgut ('In een vreemde kamer'), Howard Jacobson ('The Finkler Question') en Andrea Levy ('Het lange lied').

Jeroen Bert

De Britse bookmaker nam de beslissing nadat op één dag 15.000 pond werd ingezet op de roman 'C' van Tom McCarthy. Literaire prijzen worden niet meteen geassocieerd met gokchinezen en maffiose manipulaties, maar zijn toch een spraakmakend marktsegment bij de 'bookies'. De toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur 2010 werd ook deze keer voorafgegaan door de nodige stemmingmakerij en het lanceren van favorieten. Die haalden het naar goede gewoonte niet. Mario Vargas Llosa, zelf jaren tevergeefs favoriet, stuurde de grote kanshebbers Cormac McCarthy, Philip Roth, Haruki Murakami of Ngugi wa Thiong'o met lege handen naar huis. Dat literaire prijzen voer voor speculatie zijn, blijkt nu ook nog eens uit de opmerkelijke klim bij Ladbrokes van Tom McCarthy's experimentele roman 'C', een van de zes titels op de shortlist van de Man Booker Prize 2010 die volgende week dinsdagavond wordt uitgereikt. Een week vóór de prijsuitreiking werd op één dag 15.000 pond (zo'n 17.000 euro) op 'C' ingezet, terwijl McCarthy sinds juli, toen de longlist werd aangekondigd, in totaal slechts 10.000 pond (ca. 11.500 euro) achter zijn naam kreeg. Tot nog toe kon geen enkele kandidaat zich in de weddenschappen onderscheiden van de anderen. David Williams van Ladbrokes motiveerde de beslissing in de Britse krant The Guardian: 'Alle inzetten gingen naar één man. Dat zou niet zo verrassend geweest zijn, mocht er een Rushdie op de shortlist staan, maar in dit geval was er geen verklaring en besloten we de stekker eruit te trekken.' William Hill, dat andere grote Britse gokbedrijf, sluit de weddenschappen niet af. Ook daar werd opgemerkt dat McCarthy een plotse sprong voorwaarts maakte, maar ze relativeren er de impact van en vermoeden geen kwaad opzet. Volgens woordvoerder Graham Sharpe zou de verhoogde inzet op McCarthy kunnen wijzen op een publiciteitsstunt. Bij Jonathan Cape, de uitgever van McCarthy, ontkennen ze echter met klem dat zij de weddenschappen zouden hebben beïnvloed. Maar ze zijn er wel in de wolken over 'het vertrouwen dat gokkers hebben in de briljante roman van Tom McCarthy'.Deze editie van de Man booker Prize zorgde eerder al voor opschudding, onder andere toen de longlist bekend werd gemaakt en grote namen als Martin Amis, Ian McEwan en Salman Rushdie niet geselecteerd werden. Nadien verdwenen ook andere opmerkelijke titels uit de race. Favorieten 'De klap' van Christos Tsiolkas en 'De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet' van David Mitchell haalden de shortlist niet. Tot nader order wordt in de Britse pers 'Parrot en Olivier in Amerika' van Peter Carey de grootste kanshebber genoemd. Carey won de Booker Prize eerder al in 1988 en 2001. De andere genomineerden zijn Emma Donoghue ('Kamer'), Damon Galgut ('In een vreemde kamer'), Howard Jacobson ('The Finkler Question') en Andrea Levy ('Het lange lied'). Jeroen Bert