Bienvenu Mbuto Mondondo heeft bot gevangen voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Hij eiste in kort geding dat het stripalbum 'Kuifje in Afrika' niet langer gedrukt, verspreid en verhandeld zou worden, maar zijn eis werd door de rechtbank afgewezen. Mondondo en de Franse vzw Le Cran hadden aangevoerd dat het album van tekenaar en auteur Hergé discriminerend was ten opzichte van zwarten.

'Tergend en roekeloos geding' ook afgewezen

De rechtbank wees ook de eis af van de uitgeverij Casterman en de nv Moulinsart, die elk 15.000 euro gevraagd hadden wegens "tergend en roekeloos geding".

Racismeklacht ontvankelijk, maar ongegrond

De eisen van Mondondo en Cran (Conseil représentatif des associations noires) werden ontvankelijk, maar ongegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat Casterman en Moulinsart zich niet schuldig hadden gemaakt aan de wet van 1981 voor de bestraffing van bepaalde daden die ingegeven zijn door racisme en xenofobie. (Belga/SD)

Bienvenu Mbuto Mondondo heeft bot gevangen voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Hij eiste in kort geding dat het stripalbum 'Kuifje in Afrika' niet langer gedrukt, verspreid en verhandeld zou worden, maar zijn eis werd door de rechtbank afgewezen. Mondondo en de Franse vzw Le Cran hadden aangevoerd dat het album van tekenaar en auteur Hergé discriminerend was ten opzichte van zwarten.'Tergend en roekeloos geding' ook afgewezenDe rechtbank wees ook de eis af van de uitgeverij Casterman en de nv Moulinsart, die elk 15.000 euro gevraagd hadden wegens "tergend en roekeloos geding".Racismeklacht ontvankelijk, maar ongegrondDe eisen van Mondondo en Cran (Conseil représentatif des associations noires) werden ontvankelijk, maar ongegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat Casterman en Moulinsart zich niet schuldig hadden gemaakt aan de wet van 1981 voor de bestraffing van bepaalde daden die ingegeven zijn door racisme en xenofobie. (Belga/SD)