Ze was onlangs nog te gast op het Brusselse Passa Porta Festival. Lydia Davis is ook bij ons geen onbekende meer dankzij 'Varianten van ongemak', een recente vertaling van haar kortverhalen. Ze kreeg de Man Booker International Prize voor haar opmerkelijke verhalen die vaak niet langer dan één paragraaf zijn.

De Amerikaanse Davis (65) is bekend voor haar werk van korte adem. Ze publiceerde tot nu toe negen bundels verhalen die vaak opvallen door hun aparte poëtische en filosofische formulering. Haar verzamelde verhalen werden in het Nederlands (bji Atlas Contact) in twee delen uitgebracht: 'Varianten van ongemak' en ' Bezoek aan haar man'.

"Haar schrijfsels zijn omschreven als verhalen, maar kunnen ook gedefinieerd worden als miniaturen, anekdotes, essays, grappen, parabels, fabels, teksten, gebeden of simpele observaties", aldus de juryvoorzitter.

Davis vertaalde ook werk van Marcel Proust, Michel Foucault en Gustave Flaubert. Ze schreef slechts één roman: 'The end of the story' (1995).

De Man Booker International Prize werd in 2005 voor het eerst uitgereikt, aan Ismail Kadare. De andere gelauwerden zijn Chinua Achebe, Alice Munro en Philip Roth.

FH

Ze was onlangs nog te gast op het Brusselse Passa Porta Festival. Lydia Davis is ook bij ons geen onbekende meer dankzij 'Varianten van ongemak', een recente vertaling van haar kortverhalen. Ze kreeg de Man Booker International Prize voor haar opmerkelijke verhalen die vaak niet langer dan één paragraaf zijn.De Amerikaanse Davis (65) is bekend voor haar werk van korte adem. Ze publiceerde tot nu toe negen bundels verhalen die vaak opvallen door hun aparte poëtische en filosofische formulering. Haar verzamelde verhalen werden in het Nederlands (bji Atlas Contact) in twee delen uitgebracht: 'Varianten van ongemak' en ' Bezoek aan haar man'."Haar schrijfsels zijn omschreven als verhalen, maar kunnen ook gedefinieerd worden als miniaturen, anekdotes, essays, grappen, parabels, fabels, teksten, gebeden of simpele observaties", aldus de juryvoorzitter.Davis vertaalde ook werk van Marcel Proust, Michel Foucault en Gustave Flaubert. Ze schreef slechts één roman: 'The end of the story' (1995).De Man Booker International Prize werd in 2005 voor het eerst uitgereikt, aan Ismail Kadare. De andere gelauwerden zijn Chinua Achebe, Alice Munro en Philip Roth. FH