Koen Peeters wint ECI Literatuurprijs 2017 met 'De Mensengenezer'

09/11/17 om 23:23 - Bijgewerkt om 23:23

Bron: Belga

Koen Peeters is de laureaat van de ECI Literatuurprijs 2017. De jury koos uit de shortlist van zes werken zijn boek De Mensengenezer. Dat maakte juryvoorzitter Thom de Graaf donderdagavond bekend tijdens de speciale literaire avond in Den Haag. Peeters kreeg ook de ECI Lezersprijs.

Koen Peeters wint ECI Literatuurprijs 2017 met 'De Mensengenezer'

De Vlaamse auteur Koen Peeters. © Koen Broos

De Vlaamse auteur ontvangt een bedrag van 50.000 euro en een sculptuur. Op de erelijst van de ECI Literatuurprijs volgt hij Martin Michael Driessen op, die vorig jaar het pleit won met Rivieren.

'De jury kiest voor een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron', zegt Thom de Graaf in het persbericht dat volgde na de bekendmaking op de Nederlandse televisie.

De overige vijf genomineerden krijgen elk 5.000 euro. Aan Vlaamse zijde waren ook Annelies Verbeke, met Halleluja, en Peter Terrin, met Yuca, genomineerd. De drie Nederlanders die het niet haalden zijn Huub Beurskens (Eindeloos Eiland), Daniël Rovers (De waren) en Marijke Schermer (Noodweer).

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie van het afgelopen jaar. De ECI Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De prijs was vroeger bekend als de AKO Literatuurprijs.

Eerder op de avond ontving Koen Peeters ook de Lezersprijs, die dit jaar voor de tweede maal werd uitgereikt. Hiervoor krijgt hij een geldprijs van 10.000 euro. Ook vorig jaar gingen beide prijzen naar dezelfde schrijver.

Onze partners