De in Vlaanderen relatief onbekende Nederlandse politicus Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, zal de honneurs van voorzitter van de AKO Literatuurprijs 2012 waarnemen. Karl van den Broeck, ex-hoofdredacteur Knack, schuift in als nieuw Vlaams jurylid.

De voorzitter wordt jaarlijks geroteerd. Jozias van Aartsen (1947) is sinds 2008 burgemeester van Den Haag. Daarvoor was hij onder andere Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Buitenlandse Zaken. Eerdere voorzitters van de AKO Literatuurprijs waren Ernst Hirsch Ballin (2011), Femke Halsema (2010), Guy Verhofstadt (2009) en Wim Deetman (2008).

De vijf juryleden zelf, beroepsrecensenten uit Vlaanderen (2) en Nederland (3), blijven normaliter twee of vier jaar aan boord. Frank Hellemans, Knack-medewerker en literair criticus, verlaat na vier jaar het schip. In zijn plaats komt Karl van den Broeck, momenteel medewerker cultuur bij De Morgen.

Kathy Mathys, recensente bij De Standaard en het tweede Vlaamse jurylid, blijft voor de tweede keer op rij op post. De drie andere Nederlandse juryleden, te weten Maarten Dessing (Boek en Knack Boekenburen), Toef Jaeger (NRC Handelsblad) en Fleur Speet (Het Financieele Dagblad), continueren hun jurylidmaatschap eveneens.

Voorlopig wordt het uitkijken wie de nieuwe winnaars van de LIbris LIteratuurprijs en de Gouden Boekenuil in mei 2012 zullen zijn. De AKO Literatuurprijs 2012 wordt pas op 29 oktober bekendgemaakt. In 2011 was Marente de Moor de gelukkige na de Vlaamse auteurs David Van Reybrouck (2010) en Erwin Mortier (2009).

De in Vlaanderen relatief onbekende Nederlandse politicus Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, zal de honneurs van voorzitter van de AKO Literatuurprijs 2012 waarnemen. Karl van den Broeck, ex-hoofdredacteur Knack, schuift in als nieuw Vlaams jurylid.De voorzitter wordt jaarlijks geroteerd. Jozias van Aartsen (1947) is sinds 2008 burgemeester van Den Haag. Daarvoor was hij onder andere Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Buitenlandse Zaken. Eerdere voorzitters van de AKO Literatuurprijs waren Ernst Hirsch Ballin (2011), Femke Halsema (2010), Guy Verhofstadt (2009) en Wim Deetman (2008).De vijf juryleden zelf, beroepsrecensenten uit Vlaanderen (2) en Nederland (3), blijven normaliter twee of vier jaar aan boord. Frank Hellemans, Knack-medewerker en literair criticus, verlaat na vier jaar het schip. In zijn plaats komt Karl van den Broeck, momenteel medewerker cultuur bij De Morgen.Kathy Mathys, recensente bij De Standaard en het tweede Vlaamse jurylid, blijft voor de tweede keer op rij op post. De drie andere Nederlandse juryleden, te weten Maarten Dessing (Boek en Knack Boekenburen), Toef Jaeger (NRC Handelsblad) en Fleur Speet (Het Financieele Dagblad), continueren hun jurylidmaatschap eveneens.Voorlopig wordt het uitkijken wie de nieuwe winnaars van de LIbris LIteratuurprijs en de Gouden Boekenuil in mei 2012 zullen zijn. De AKO Literatuurprijs 2012 wordt pas op 29 oktober bekendgemaakt. In 2011 was Marente de Moor de gelukkige na de Vlaamse auteurs David Van Reybrouck (2010) en Erwin Mortier (2009).