Het hoeven niet altijd de erven van Stieg Larsson te zijn die zoete broodjes bakken bij de commerciële topprestaties van hun overleden familielid-thrillerschrijver. In de nieuwste wekelijkse overzichten van de boekenverkoop wordt hij van de troon gestoten door Jonathan Franzen en zijn familieroman 'Vrijheid' die overal laaiende kritieken oogstte, ook al plaatste Knack-columist Frank Albers daar zo zijn bedenkingen bij. Waar Larsson de laatste maanden steevast met de drie delen van zijn Millennium-trilogie in de literaire top 5 prijkte, moet hij nu dus Franzen, Dimitri Verhulst ('De laatste liefde van mijn moeder'), Karin Slaughter ('Verbroken') en Herman Brusselmans ('Trager dan de snelheid') naast zich dulden.

In de top 10 van de spannende boeken blijft Pieter Aspe met 'De vijand' de plak zwaaien maar in de top 10 van de literaire non-fictie zijn er heel wat opvallende nieuwkomers die hun entree maken. 'Een huis vol' van Bill Bryson schiet van de achtste plaats naar de top. In deze alternatieve geschiedenis maakt Bryson een aparte historische rondgang langs de alledaagse voorwerpen in huis: waarom heeft een vork vier in plaats van drie of vijf tanden en hoe komt het dat we zo verknocht zijn aan zout en peper? Ook Eric Rinckhout komt met zijn Antwerpse Elsschot-atlas op plaats 7 binnen terwijl Achiel Van Acker ('Herinneringen - Kinderjaren') en Peter Englund met zijn microgeschiedenis van de Eerste Wereldoorlog ('De schoonheid en het verdriet van de oorlog') ook post vatten in de top 10.

Elke week maakt Boek.be samen met GFK Benelux Marketing Services een top 100 van de best verkochte Nederlandstalige boeken in Vlaanderen. Op vraag van Knack wordt deze hitparade door Boek.be opgesplitst in een top 10 voor respectievelijk literatuur, spannende boeken en literaire non-fictie.

Frank Hellemans

Het hoeven niet altijd de erven van Stieg Larsson te zijn die zoete broodjes bakken bij de commerciële topprestaties van hun overleden familielid-thrillerschrijver. In de nieuwste wekelijkse overzichten van de boekenverkoop wordt hij van de troon gestoten door Jonathan Franzen en zijn familieroman 'Vrijheid' die overal laaiende kritieken oogstte, ook al plaatste Knack-columist Frank Albers daar zo zijn bedenkingen bij. Waar Larsson de laatste maanden steevast met de drie delen van zijn Millennium-trilogie in de literaire top 5 prijkte, moet hij nu dus Franzen, Dimitri Verhulst ('De laatste liefde van mijn moeder'), Karin Slaughter ('Verbroken') en Herman Brusselmans ('Trager dan de snelheid') naast zich dulden. In de top 10 van de spannende boeken blijft Pieter Aspe met 'De vijand' de plak zwaaien maar in de top 10 van de literaire non-fictie zijn er heel wat opvallende nieuwkomers die hun entree maken. 'Een huis vol' van Bill Bryson schiet van de achtste plaats naar de top. In deze alternatieve geschiedenis maakt Bryson een aparte historische rondgang langs de alledaagse voorwerpen in huis: waarom heeft een vork vier in plaats van drie of vijf tanden en hoe komt het dat we zo verknocht zijn aan zout en peper? Ook Eric Rinckhout komt met zijn Antwerpse Elsschot-atlas op plaats 7 binnen terwijl Achiel Van Acker ('Herinneringen - Kinderjaren') en Peter Englund met zijn microgeschiedenis van de Eerste Wereldoorlog ('De schoonheid en het verdriet van de oorlog') ook post vatten in de top 10. Elke week maakt Boek.be samen met GFK Benelux Marketing Services een top 100 van de best verkochte Nederlandstalige boeken in Vlaanderen. Op vraag van Knack wordt deze hitparade door Boek.be opgesplitst in een top 10 voor respectievelijk literatuur, spannende boeken en literaire non-fictie. Frank Hellemans