Jef Geeraerts overleden aan hartaanval

Jef Geeraerts is nog altijd de peetvader van de Vlaamse misdaadroman. © BELGA

De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts, bekend van onder meer de Gangreen-cyclus, is overleden aan een hartaanval. Hij werd 85.

De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts, bekend van de Gangreen-cyclus, is overleden. Hij werd 85. Dat heeft zijn dochter Ilse maandag laten weten. Geeraerts verbleef in het UZ Gent en overleed daar aan een hartaanval.

Jozef Adriaan Anna Geeraerts werd op 23 februari 1930 geboren in Antwerpen. Hij studeerde politieke en administratieve wetenschappen aan de Koloniale Hogeschool in Antwerpen en werkte van 1954 tot 1959 als assistent-gewestbeheerder in Bumba, in toenmalig Belgisch Congo.

Vanwege de toenemende onveiligheid daar, keerde hij nog voor de Congolese onafhankelijkheid terug naar België. Daarna studeerde hij nog germaanse filologie in Brussel.

Gedurfde erotiek

Geeraerts verwierf in de jaren zestig en zeventig bekendheid met zijn ‘Gangreen‘-cyclus. Het eerste boek in de reeks, “Black Venus” (1968), deed in Vlaanderen veel stof opwaaien door de gedurfde erotiek en tegenstanders zagen het werk, over zijn hunker naar Congo en liefde voor de zwarte vrouw, als racistisch of pornografisch.

Het boek leverde hem wel de driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend proza (in 1969) op. Het vierde en laatste Gangreenboek (“Het Zevende Zegel“) verscheen in 1977.

De schrijver verklaarde daarna klaar te zijn met het onderwerp en kwam daarop verrassend met een thriller op de proppen: “Kodak .58” (1979).

Misdaadromans: Vincke en Verstuyft

Geeraerts ging zich daarna met succes specialiseren in misdaadromans, vaak met het politieduo Vincke en Verstuyft in de hoofdrol.

Naast de Gangreenreeks, behoren ook “Dood in Bourgondië” (1976), “Diamant” (1982), “De Zaak Alzheimer” (1986) en “De PG” (1998) tot zijn meest bekende werken. Onderwerpen als de natuur, jagen, vreemde culturen, erotiek, corruptie, de invloed van Opus Dei en de “CVP-staat” treden als rode draad in zijn boeken op.

Als misdaadauteur won Geeraerts in 1999 de Knack Hercule Poirot-prijs. In 2007 ontving hij de eerste Poirot oeuvreprijs.

‘Alleen de dood rest nog’

Naast de Staatsprijs won Geeraerts onder andere ook de de Arkprijs voor het Vrije Woord.

De laatste jaren leefde hij teruggetrokken in Baarle Drongen, een deelgemeente van Gent. In een interview vorige week aan Humo, zei Geeraerts nog dat ‘het enige wat hem nu nog restte de dood was.’ ‘Nu rest mij alleen nog de dood. Je kan niet blijven leven, hé, de datum nadert’, klonk het. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content