Haar 5-jarig zoontje heet Wolf en dus maakte actrice-auteur-moeder Ianka Fleerackers een verhaal op maat van zoonlief. 'De uitvinding van Wolfie' is echter niet zomaar een kinderverhaal. Fleerackers ontwikkelde samen met illustrator Pim Braeckevelt immers een interactieve, multimediale vertelling voor op de iPad die als applicatie kan worden gekocht en gedownload.


Fleerackers die momenteel op Kanaal Z elke week een boekenprogramma presenteert, is met 'De uitvinding van Wolfie' niet aan haar proefstuk toe. Ze schreef al een kinderverhaal maar deze keer ging ze in zee met IT-er Sofie De Clercq van MobileVision. Ze vond immers dat er dringend ook voor de iPad wel eens een jeugdverhaal mocht worden gemaakt: "Er is wel een aanbod op iPad, maar ofwel is dat puur educatief, ofwel te weinig uitgebouwd. Op zo'n medium moet je veel meer doen met animatie, geluid en interactiviteit". In samenwerking met MobileJuice ontwikkelden De Clerq en Fleerackers zo de eerste applicatie van een interactief prentenboek voor kinderen op een iPad.


'Mediacreator' Fleerackers, zoals ze zichzelf graag noemt, toont op haar iPad hoe het verhaaltje werkt. Kinderen moeten voortdurend zelf kiezen welke richting Wolfie uit moet. Stapt hij door die deur of niet? Onderweg zijn er puzzels op te lossen, plaatjes te kleuren en is er heel wat te leren over Wolfie's familie, Leonardo Da Vinci en ... lachen.Geluiden en tekeningen maken van het 'lezen' van dit verhaal een echte belevenis. Uiteindelijk creëren de jeugdige gebruikers van deze applicatie hun eigen uitvinding: een lachmachine op maat van de eigen fantasie.


Als kers op de taart kunnen de kinderen nog extra spelletjes spelen nadat het verhaal uit is. Zo worden er niet alleen puzzels en memory spelletje voorzien maar ook kleurplaten die meteen per mail verstuurd kunnen worden naar een vriendje of naar jezelf.


Frank Hellemans


Ianka Fleerackers geeft op de Boekenbeurs in Antwerpen op zaterdag 6 november om 12.30 u een interview op de Knack-stand 426 in Zaal 4, met aansluitend de mogelijkheid om het 'boek' ter plaatse uit te proberen op iPads. Daarna signeert ze haar boeken op de stand van De Eenhoorn.

Haar 5-jarig zoontje heet Wolf en dus maakte actrice-auteur-moeder Ianka Fleerackers een verhaal op maat van zoonlief. 'De uitvinding van Wolfie' is echter niet zomaar een kinderverhaal. Fleerackers ontwikkelde samen met illustrator Pim Braeckevelt immers een interactieve, multimediale vertelling voor op de iPad die als applicatie kan worden gekocht en gedownload. Fleerackers die momenteel op Kanaal Z elke week een boekenprogramma presenteert, is met 'De uitvinding van Wolfie' niet aan haar proefstuk toe. Ze schreef al een kinderverhaal maar deze keer ging ze in zee met IT-er Sofie De Clercq van MobileVision. Ze vond immers dat er dringend ook voor de iPad wel eens een jeugdverhaal mocht worden gemaakt: "Er is wel een aanbod op iPad, maar ofwel is dat puur educatief, ofwel te weinig uitgebouwd. Op zo'n medium moet je veel meer doen met animatie, geluid en interactiviteit". In samenwerking met MobileJuice ontwikkelden De Clerq en Fleerackers zo de eerste applicatie van een interactief prentenboek voor kinderen op een iPad. 'Mediacreator' Fleerackers, zoals ze zichzelf graag noemt, toont op haar iPad hoe het verhaaltje werkt. Kinderen moeten voortdurend zelf kiezen welke richting Wolfie uit moet. Stapt hij door die deur of niet? Onderweg zijn er puzzels op te lossen, plaatjes te kleuren en is er heel wat te leren over Wolfie's familie, Leonardo Da Vinci en ... lachen.Geluiden en tekeningen maken van het 'lezen' van dit verhaal een echte belevenis. Uiteindelijk creëren de jeugdige gebruikers van deze applicatie hun eigen uitvinding: een lachmachine op maat van de eigen fantasie. Als kers op de taart kunnen de kinderen nog extra spelletjes spelen nadat het verhaal uit is. Zo worden er niet alleen puzzels en memory spelletje voorzien maar ook kleurplaten die meteen per mail verstuurd kunnen worden naar een vriendje of naar jezelf. Frank Hellemans