Hugo Claus in 'De wolken'
Op donderdag 19 mei ligt na lang wachten het boek 'De wolken, uit de geheime laden van Hugo Claus' in de rekken. Na het overlijden van schrijver Hugo Claus werden er verschillende dagboekfragmenten en onuitgegeven gedichten van hem gevonden. Uit al het gevonden materiaal maakte schrijver en journalist Mark Schaevers een selectie, 'De wolken, uit de geheime laden van Hugo Claus.'

Naar aanleiding van het boek organiseert boekhandel De Slegte in Antwerpen een tentoonstelling met de dagboeken van Hugo Claus. De tentoonstelling opent de deuren op zaterdag 21 mei. Kurt van Eeghem interviewt de samensteller van 'De wolken', Mark Schaevers, en Bruno Vandenbroecke leest enkele fragmenten voor. Ook de weduwe van Hugo Claus, Veerle Claus-De Wit, zal aanwezig zijn. Verdere informatie op de website van De Slegte.
Argentijnse auteur Sábato overleden

In Argentinië is schrijver Ernesto Sábato overleden na een bronchitis. Hij werd 99 jaar oud. Ernesto Sábato is vooral bekend van zijn boek 'Over helden en graven', waarin hij naar eigen zeggen naar het wezen van de mens graaft.

Sábato werd geboren in Albanië op 24 juni 1911. Hij is wetenschapper van opleiding, en werkte onder meer in Frankrijk en de Verenidigde Staten. Maar tijdens de tweede wereldoorlog begon hij aan een nieuwe carrière als schrijver. Hij vestigde zich in Argentinië en groeide daar uit tot een van de grootste schrijvers van het land. De strijd die Sábato voerde voor mensenrechten, leverde hem veel respect op in Argentinië. In de jaren 80 was hij voorzitter van de Nationale Commissie over de Verdwijning van Personen. Die werd opgericht in de nasleep van de militaire dictatuur in Argentinië, waarbij tienduizenden Argentijnen ontvoerd, gemarteld en gedood werden. Het rapport van de commissie, "Nunca mas" of "Nooit meer", is het belangrijkste document over de schendingen van mensenrechten in Zuid-Amerika.

Uitgeverij NBC/VBK verliest tien procent Uitgeversgroep NBC/VBK zag de omzet van algemene boeken in 2010 met 10 procent dalen ten opzichte van 2009. In totaal daalde de omzet van het bedrijf 4,5 procent, tot 322 miljoen euro.

NBC/VBK is een holding met drie overkoepelende bedrijven. Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep (VBK) met onder andere uitgeverij Atlas, ThiemeMeulenhoff, een educatieve uitgeverij, en NDC Mediagroep. Vorig jaar veranderde NBC/VBK van strategie: de drie bedrijven opereren voortaan zelfstandig in de markt.

Bij NBC en ThiemeMeulenhoff ging dat goed. Bij VBK niet. Theo van der Raadt, de ceo van VBK noemde in 'Boekblad' 2010 een 'enerverend jaar waarin de Nederlandse markt werd gekenmerkt door teruglopende consumentenbestedingen'. Toch schatten ze 2011 positief in. 2010 zagen ze als het jaar van bezinning en herstructurering. Dit jaar zou een frisse start moeten zijn, hopelijk met groene cijfers.

(bron: persberichten)

Nico Cardone

Hugo Claus in 'De wolken' Op donderdag 19 mei ligt na lang wachten het boek 'De wolken, uit de geheime laden van Hugo Claus' in de rekken. Na het overlijden van schrijver Hugo Claus werden er verschillende dagboekfragmenten en onuitgegeven gedichten van hem gevonden. Uit al het gevonden materiaal maakte schrijver en journalist Mark Schaevers een selectie, 'De wolken, uit de geheime laden van Hugo Claus.' Naar aanleiding van het boek organiseert boekhandel De Slegte in Antwerpen een tentoonstelling met de dagboeken van Hugo Claus. De tentoonstelling opent de deuren op zaterdag 21 mei. Kurt van Eeghem interviewt de samensteller van 'De wolken', Mark Schaevers, en Bruno Vandenbroecke leest enkele fragmenten voor. Ook de weduwe van Hugo Claus, Veerle Claus-De Wit, zal aanwezig zijn. Verdere informatie op de website van De Slegte. Argentijnse auteur Sábato overleden In Argentinië is schrijver Ernesto Sábato overleden na een bronchitis. Hij werd 99 jaar oud. Ernesto Sábato is vooral bekend van zijn boek 'Over helden en graven', waarin hij naar eigen zeggen naar het wezen van de mens graaft. Sábato werd geboren in Albanië op 24 juni 1911. Hij is wetenschapper van opleiding, en werkte onder meer in Frankrijk en de Verenidigde Staten. Maar tijdens de tweede wereldoorlog begon hij aan een nieuwe carrière als schrijver. Hij vestigde zich in Argentinië en groeide daar uit tot een van de grootste schrijvers van het land. De strijd die Sábato voerde voor mensenrechten, leverde hem veel respect op in Argentinië. In de jaren 80 was hij voorzitter van de Nationale Commissie over de Verdwijning van Personen. Die werd opgericht in de nasleep van de militaire dictatuur in Argentinië, waarbij tienduizenden Argentijnen ontvoerd, gemarteld en gedood werden. Het rapport van de commissie, "Nunca mas" of "Nooit meer", is het belangrijkste document over de schendingen van mensenrechten in Zuid-Amerika. Uitgeverij NBC/VBK verliest tien procent Uitgeversgroep NBC/VBK zag de omzet van algemene boeken in 2010 met 10 procent dalen ten opzichte van 2009. In totaal daalde de omzet van het bedrijf 4,5 procent, tot 322 miljoen euro. NBC/VBK is een holding met drie overkoepelende bedrijven. Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep (VBK) met onder andere uitgeverij Atlas, ThiemeMeulenhoff, een educatieve uitgeverij, en NDC Mediagroep. Vorig jaar veranderde NBC/VBK van strategie: de drie bedrijven opereren voortaan zelfstandig in de markt. Bij NBC en ThiemeMeulenhoff ging dat goed. Bij VBK niet. Theo van der Raadt, de ceo van VBK noemde in 'Boekblad' 2010 een 'enerverend jaar waarin de Nederlandse markt werd gekenmerkt door teruglopende consumentenbestedingen'. Toch schatten ze 2011 positief in. 2010 zagen ze als het jaar van bezinning en herstructurering. Dit jaar zou een frisse start moeten zijn, hopelijk met groene cijfers. (bron: persberichten)Nico Cardone