Het is al langer een publiek geheim dat het in Claus-land na de dood van Hugo allesbehalve peis en vree is omwille van erfenisperikelen. Met de publicatie van 'De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus' scoren De Bezige Bij en samenstellers Mark Schaevers en Veerle Claus-De Wit alleszins een hit. Een derde druk is in de maak. Om maar te zeggen dat er veel interesse is voor de dagboekfragmenten uit 'de geheime laden' van de meester. Er wordt dan ook eindelijk inzage gegeven in de man achter het masker Claus, met al diens liefdesperikelen en schrijversobsessies. Het is zonneklaar dat de hand van de weduwe op dit boek een stempel heeft gedrukt maar dit maakt deze (selectieve) ontboezemingen van Claus daarom niet minder interessant.

Dat er zich nu kapers op de kust melden is niet onverwacht. Thomas Claus, zoon uit het eerste huwelijk van Claus met de onlangs overleden Elly Overzier, spant samen met zijn halfbroer Arthur Kristel, zoon van Claus met Sylvia Kristel, een kortgeding in om 'De wolken' uit de handel te nemen, zo meldt Mark Schaevers in Humo: "In kortgeding (hebben ze) geëist dat het boek van hun vader Hugo Claus onmiddellijk uit de handel wordt genomen, onder verbeurdverklaring van een dwangsom van 5000 euro per dag. De zaak is afgelopen vrijdag in kortgeding behandeld, en is momenteel in beraad."

Het klopt dat in het colofon van het boek vermeld staat dat 'de erven Claus' het copyright hebben. De zoons voeren aan dat hun moreel recht op privacy werd geschonden want zij hebben nooit inzage gekregen in deze bloemlezing. Het openbaar ministerie was echter niet onder de indruk want adviseerde om het boek niet uit de handel te nemen omdat de rechten op de nalatenschap op het werk van Claus wel degelijk bij zijn laatste echtgenote Veerle Claus- De Wit berusten.

Dinsdagvoormiddag 7 juni zou de rechter uitspraak doen in dit kortgeding. Het is weinig waarschijnlijk dat hij ingaat op de eisen van Claus én Kristel junior.

Frank Hellemans

Het is al langer een publiek geheim dat het in Claus-land na de dood van Hugo allesbehalve peis en vree is omwille van erfenisperikelen. Met de publicatie van 'De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus' scoren De Bezige Bij en samenstellers Mark Schaevers en Veerle Claus-De Wit alleszins een hit. Een derde druk is in de maak. Om maar te zeggen dat er veel interesse is voor de dagboekfragmenten uit 'de geheime laden' van de meester. Er wordt dan ook eindelijk inzage gegeven in de man achter het masker Claus, met al diens liefdesperikelen en schrijversobsessies. Het is zonneklaar dat de hand van de weduwe op dit boek een stempel heeft gedrukt maar dit maakt deze (selectieve) ontboezemingen van Claus daarom niet minder interessant.Dat er zich nu kapers op de kust melden is niet onverwacht. Thomas Claus, zoon uit het eerste huwelijk van Claus met de onlangs overleden Elly Overzier, spant samen met zijn halfbroer Arthur Kristel, zoon van Claus met Sylvia Kristel, een kortgeding in om 'De wolken' uit de handel te nemen, zo meldt Mark Schaevers in Humo: "In kortgeding (hebben ze) geëist dat het boek van hun vader Hugo Claus onmiddellijk uit de handel wordt genomen, onder verbeurdverklaring van een dwangsom van 5000 euro per dag. De zaak is afgelopen vrijdag in kortgeding behandeld, en is momenteel in beraad."Het klopt dat in het colofon van het boek vermeld staat dat 'de erven Claus' het copyright hebben. De zoons voeren aan dat hun moreel recht op privacy werd geschonden want zij hebben nooit inzage gekregen in deze bloemlezing. Het openbaar ministerie was echter niet onder de indruk want adviseerde om het boek niet uit de handel te nemen omdat de rechten op de nalatenschap op het werk van Claus wel degelijk bij zijn laatste echtgenote Veerle Claus- De Wit berusten.Dinsdagvoormiddag 7 juni zou de rechter uitspraak doen in dit kortgeding. Het is weinig waarschijnlijk dat hij ingaat op de eisen van Claus én Kristel junior.Frank Hellemans