Hiëronymus Bosch in China

‘Tweede leven’, de jongste thriller van Michael Connelly, is een explosieve confrontatie tussen het privéleven van hoofdpersonage Bosch en zijn job als politieman.

Michael Connelly, Tweede leven, De Boekerij, 351p., 19,95 euro, ISBN 978-90-225-5322-0

Bijna twintig jaar geleden deed Hiëronymus – Harry – Bosch zijn intrede in de literaire misdaadwereld. In al die jaren heeft de nu al legendarische rechercheur van de LAPD-moordafdeling nauwelijks Los Angeles verlaten. Maar dit keer laat Michael Connelly, de Amerikaanse successchrijver en geestelijke vader van Bosch, hem een reisje naar Hongkong maken.

Bosch heeft een heel verleden achter zich. Hij is een Vietnamveteraan die in de beruchte tunnels heeft gevochten, werd politieman in LA, werkte later een tijdje als privédetective, keerde terug naar het LAPD, vernam ondertussen dat hij bij zijn ex een dochtertje had… Bosch – een lastig man, maar een boeiend personage – heeft aan zijn avonturen zoveel trauma’s overgehouden dat een getalenteerd auteur als Connelly er wel een halve bibliotheek mee kan vullen. Los van alle kwetsuren: een stijfkop met veel rechtvaardigheidsgevoel en empathie voor slachtoffers is Bosch altijd gebleven.

‘Tweede leven’, de jongste thriller van Connelly, is een explosieve confrontatie tussen het privéleven van Bosch en zijn job als politieman. De eigenaar van een supermarktje in Los Angeles, de Chinees John Li, wordt achter zijn kassa neergeschoten. Bosch ontmoette hem ooit tijdens een eerdere zaak en heeft nog altijd het luciferboekje dat hij toen kreeg bij zich. ‘Gelukkig is hij die rust vindt in zichzelf’, staat op de binnenkant van het boekje. Alles wijst erop dat Li beschermingsgeld moest betalen aan een triade, een Chinese criminele organisatie die ook in de VS actief is. De videotapes laten een man zien die vermoedelijk het geld kwam ophalen.

Bosch heeft een aparte band met China want zijn ex, Eleanor, woont samen met hun tienerdochtertje Maddie in Hongkong. Het onderzoek naar de moord op Li sleept aan. Tot Bosch een telefoontje krijgt dat hij de zaak beter laat rusten. Kort nadien ontvangt hij een videoberichtje waarop duidelijk een gekidnapte Maddie te zien is. De unieke band met de dochter van wie hij lang niet wist dat ze bestond, stuurt Bosch onmiddellijk naar Hongkong en Eleanor. Samen met haar minnaar gaan ze op zoek naar Maddie. Een koortsachtige speurtocht die precies 39 uur duurt en een spoor van lijken achterlaat. Eens terug in Los Angeles blijkt de zaak heel wat ingewikkelder, of net eenvoudiger, dan Bosch én de lezer dachten. Door de hartverscheurende ontknoping begrijpen we meteen de achterliggende boodschap op het luciferboekje dat Bosch zo lang bij zich hield.

Zoals in al zijn thrillers toont Michael Connelly zich weer een meesterlijk verteller met een sterk verhaal. Als weinig anderen analyseert hij gedetailleerd en boeiend het politiewerk. En als meerwaarde krijg je het ontroerend portret van een kwetsbare vader die tegen alle logica in zowel zijn dochter als zijn ex wil beschermen. Dat ‘Tweede Leven’ uiteindelijk toch niet de topthriller van Connelly is geworden, ligt aan de wat clichématige uitstap van Bosch naar Hongkong. Maar de finale toont dan weer een Amerikaanse meester in topconditie.

Fred Braeckman

Partner Content