In 1979 verwierf Beersel dit pand waar de auteur van 1936 tot aan zijn dood in 1967 woonde. Er werd op 23 mei 1981 een schrijversmuseum geopend, evenals een kunstgalerij waar ook tentoonstellingen werden georganiseerd. Het museum was wekelijks van donderdag tot en met zondag open.

In een mededeling wijst Beersel erop dat de beslissing tot sluiting vooreerst ingegeven is door de sterk afgenomen belangstelling van het publiek voor het museum en het feit dat slechts een beperkt deel van de eigen inwoners achter dit project staat. "De moeilijke financiële toestand van de gemeentekas was een bijkomend argument", aldus burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). Al vanaf dit najaar worden er geen tentoonstellingen meer georganiseerd.

Beersel zal wel onderzoeken hoe de permanente collectie van het schrijversmuseum op een andere wijze kan ontsloten worden. Hiertoe zal de komende periode bij Vlaams minister van Cultuur Schauvliege, gouverneur Lodewijk De Witte en de bevoegde diensten van de provincie Vlaams-Brabant evenals bij de voorzitter van de vzw De Rand gepeild worden naar interesse om de collectie over te nemen.

Herman Teirlinck (1879-1967) was een bijzonder veelzijdige auteur van zowel romans - waaronder "Maria Speermalie", "Het gevecht met de engel" en "Rolande met de bles" - poëzie, toneelstukken en beschouwingen over het toneel. Koning Albert I riep in 1920 Teirlinck naar het hof om kroonprins Leopold in te wijden in de Nederlandse taal en cultuur. Hij bleef als leraar Nederlands en cultureel adviseur aan het hof onder Leopold III en Boudewijn. (Belga/MS)

In 1979 verwierf Beersel dit pand waar de auteur van 1936 tot aan zijn dood in 1967 woonde. Er werd op 23 mei 1981 een schrijversmuseum geopend, evenals een kunstgalerij waar ook tentoonstellingen werden georganiseerd. Het museum was wekelijks van donderdag tot en met zondag open. In een mededeling wijst Beersel erop dat de beslissing tot sluiting vooreerst ingegeven is door de sterk afgenomen belangstelling van het publiek voor het museum en het feit dat slechts een beperkt deel van de eigen inwoners achter dit project staat. "De moeilijke financiële toestand van de gemeentekas was een bijkomend argument", aldus burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). Al vanaf dit najaar worden er geen tentoonstellingen meer georganiseerd. Beersel zal wel onderzoeken hoe de permanente collectie van het schrijversmuseum op een andere wijze kan ontsloten worden. Hiertoe zal de komende periode bij Vlaams minister van Cultuur Schauvliege, gouverneur Lodewijk De Witte en de bevoegde diensten van de provincie Vlaams-Brabant evenals bij de voorzitter van de vzw De Rand gepeild worden naar interesse om de collectie over te nemen. Herman Teirlinck (1879-1967) was een bijzonder veelzijdige auteur van zowel romans - waaronder "Maria Speermalie", "Het gevecht met de engel" en "Rolande met de bles" - poëzie, toneelstukken en beschouwingen over het toneel. Koning Albert I riep in 1920 Teirlinck naar het hof om kroonprins Leopold in te wijden in de Nederlandse taal en cultuur. Hij bleef als leraar Nederlands en cultureel adviseur aan het hof onder Leopold III en Boudewijn. (Belga/MS)